Karácsonyi főételek, receptekkel
hirdetés
Karácsonyi menük és finomságok, amik biztos, hogy mindenkinek ízleni fognak.
hirdetés
Szegedi halászlé
Hozzávalók
-
1 kg pontypatkó vagy filé
-
3 db vöröshagyma
-
2 evőkanál fűszerpaprika
-
5 db halászlé kocka
-
1 db paradicsom
-
2 db zöldpaprika
-
2 evőkanál zsír vagy olaj
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A halszeleteket sózzuk meg.
A finomra vágott hagymát, pirítsuk üvegesre, zsíron.
Adjuk hozzá a halfejet, farkat, uszonyokat és csontot a paprikával és paradicsommal együtt. Adjuk hozzá a piros paprikát,3-4 halászlé kockát és egy kevés vizet.
Közepes lángon kb. 20 percig főzzük. Majd öntsük föl hideg vízzel és kb. egy órán át főzzük lassú tűzön.
Ezután a nagyobb csontokat szedjük ki, majd törjük össze a levet és passzírozzuk át még egy szitán is.
Tegyük bele a halszeleteket az alaplébe, öntsük föl vízzel, hogy lepje el jól a halszeleteket. Szükség szerint ízesítsük még a levet Knorr halászlé kockával. Forraljuk fel, majd 8-10 perc alatt főzzük készre a halat.
Az, ikrát, haltejet, a főzés vége előtt egy perccel tegyük a halászlébe.
Töltött káposzta
Hozzávalók
-
50 dkg savanyú káposzta levél
-
60 dkg darálthús
-
1 kg savanyú káposzta
-
10 dkg rizs
-
5 dkg füstölt szalonna
-
10 dkg zsír
-
10 dkg vöröshagyma
-
2 db fokhagymagerezd
-
3 db tojás
-
3 dl tejföl
-
3 dkg liszt
-
só
-
kömény
-
bors
-
babérlevél
-
fűszer paprika
Elkészítés
Darált húst összekeverjük az elő főzött rizzsel, tojással, sóval, pirospaprikával, fokhagymával, őrölt borssal.
Az elkészített tölteléket betöltjük a káposztalevelekbe.
Füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és kipirítjuk. A zsírjába pirítjuk a finomra vágott hagymát. Ha a hagyma megpirult, megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük, kevés vízzel felöntjük és átforraljuk.
Belehelyezzük az aprókáposztát.
Fűszerezzük őrölt köménnyel, fokhagymával, babérlevéllel.
Fontos: Kóstoljuk meg a káposztát, ha nagyon savanyú, mossuk le vagy ha nem mostuk le, akkor ne nagyon sózzuk az ételt.
Ráhelyezzük a töltelékeket, felöntjük vízzel vagy alap lével.
Ha felforrt, takarékra tesszük, és 1,5 óra alatt készre főzzük.
Miután felforrt, kóstoljuk meg, hogy elég fűszeres-e
Sült kacsacomb, párolt káposztával
Hozzávalók
-
4 db kacsacomb
-
szárnyas fűszer ízlés szerint
-
60 dkg burgonya
-
25 dkg vöröshagyma
-
majoránna
Elkészítés
A kacsacombokat megtisztítjuk
Ízlés szerint fűszerezzük Szárnyas Fűszervarázzsal és egy kevés majoránnával.
Előmelegített sütőben (160-170°C) először alufóliával lefedve sütjük, amíg félig meg nem puhul.
Ezután a fóliát levesszük és hozzátesszük a cikkekre vágott burgonyát és hagymát, majd készre sütjük.
Kínálhatunk mellé párolt lila-káposztát