Szükséges tudnivalók a konyha körül
hirdetés

Most sok hasznos trükköt, praktikát olvashatsz azzal kapcsolatban, hogyan tartsd tisztán a konyhát. De sok egyéb érdekes infót is olvashatsz itt, amit többnyire már csak a nagyszülők ismertek.
Minden ételmaradékot ürítsünk át porcelán- vagy cserépedénybe, tegyük el letakarva. így a főzőedények nincsenek elfoglalva, az ételek hosszabb ideig való eltartására higiénikusabb a porcelán vagy cserépedény. Tojáshéjai nem dobunk el. A nyers tojások héját mindig megszárítjuk, apróra törjük, papírzsákban gyűjtjük, a legpiszkosabb üvegeket percek alatt tisztára mossuk a tojáshéj porral és langyos vízzel.
hirdetés
Külön deszkánk legyen tészták kibontására, amelyiken nem vágtunk húst, hagymát, fokhagymát. Az edényt, amiben halat főztünk, mossuk le előbb hideg vízzel, azután ecetes meleg vízzel, utána forró szódás vízzel, végül hideg öblítő vízzel. Palacsintasütőt vagy más edényt, amiben zsír sült, előbb tiszta papírral jól kitöröljük, azután tesszük a mosogató vízbe. Az odasült edény alját behintjük sóval, teletöltjük hideg vízzel, legalább 24 óráig állni hagyjuk. Az alumínium edényeket ne súroljuk kőporral, ne mossuk szódás vízzel. Súroljuk finomra szitált bükkfahamuval, mossuk le és öblögessük át többször tiszta meleg vízzel. Alumínium edényekben nem készíthetünk ecetes, paradicsomos, citromos, boros ételeket. Fakanállal, amellyel egyszer rántást, hagymát, zsíros ételt kevertünk, nem keverhetünk tésztát, lekvárt, kompótot. Habszedő kanalat, tea és leves vagy bármely más szűrő-szitát, habverőt használat után azonnal megmosunk forró szódás vízben és alaposan leöblítjük. Nem tesszük bele a többi edény mosogató vizébe.
Mindig mossunk kezet!
Dagasztáshoz vagy bármilyen más munkához, ahol kezünket az ételbe bele kell tennünk, alaposan mossuk meg. Először szappannal, kefével, azután a köröm alatt jól kitisztítjuk, végül a tenyerünkbe veszünk egy kanál kukoricalisztet vagy korpát, ha nincs ilyesmi, akkor finom súrolóport nedvesítsünk be, ezzel súroljuk a kezünket kívül-belül, öblítsük le sok tiszta vízzel, töröljük meg teljesen tiszta törlővel. Ha a húsdarálón gyümölcsöt vagy tésztafélét akarunk őrölni, lobogva fövő szódás vízzel forrázzuk ki, azután mossuk kétszer váltott meleg vízben, végül sok hideg vízben, ha lehet folyóvíz alatt öblítsük tisztára. Minden edényt vagy szerszámot, amivel a konyhán dolgoztunk, használat után azonnal tisztítsunk meg és tegyük a helyére. Soha ne kelljen valamit keresni és mindig használható állapotban vehessük őket elő. A konyhában a tűzhely közelében tartsunk fazékfogó törlőt. Hosszú spárgával kössük oda valamihez. A mosogató rongyot minden héten egyszer kifőzzük. Hideg vízzel és néhány kanál lúggal vagy egy kanál mosószódával főzzük első ízben, utána kifőzzük tiszta vízben, azután öblögetjük előbb langyos, végül hideg vízzel. A konyhatörlőket hideg vízben megáztatjuk, másnap kicsavarjuk, belerakjuk a mosófazékba, ráöntünk hideg vizet, 10 liter vízre 1 liter leszűrt hamulúgot vagy 10 deka mosószódát teszünk és 2 kanál benzint. Egy óra hosszat főzzük. A lúgból kivéve addig öblögetjük langyos vízben, amíg a víz tiszta marad. A fakanalakat, deszkákat és más faedényeket egyszer egy héten forró lúgos vagy szódás vízzel súroljuk. Naponként mosogatásnál drótmosogatóval tisztítjuk meg.
Ha egy üveg kiürül, azt azonnal megmossuk, jól kiöblítjük, leborítva hagyjuk állni 3—4 napig, míg jól kiszárad, akkor bedugjuk. Ha nincs dugónk, akkor papírnál, hogy ne mehessen bele por, légy, rovar. Amikor szükségünk van üvegekre, azok tiszták, szárazak. Kiürült olajos, vagy más piszkos üvegbe annak egyharmadáig Újságpapír darabkákat dugdosunk be az üveg száján, félig töltjük langyos vízzel és rázzuk, míg az egészből folyékony tömeg lesz. Még néhány vízben kimossuk, ragyogó tiszta lesz az üveg. A piaci kosarat, kenyérkosarat is időnként meg kell mosni. Szappannal, kefével megtisztítjuk, azután a vizes kefét belemártjuk sóba és azzal átkeféljük a kosarat. A szemetes edény alját mindig béleljük ki újságpapírral. Mikor a szemetet kiöntjük belőle, az edény tiszta marad. A seprűre kössünk spárgát, tartsuk mindig felakasztva. A keféket tartsuk mindig keferészükkel felül. Petróleumos, benzines üveg teljesen szagtalan lesz, ha az újságpapírt megáztatjuk benne és mésztejjel teleöntjük, alaposan rázzuk, azután kiöntjük ia folyadékot, és ha még mindig érzik a szag, az eljárást megismételjük.
Hozzászólások
hírdetés
Kapcsolódó cikkek







