hirdetés

Partnereink

Dekázás a nappaliban: így vált digitálissá az idei Foci a Barátságért

hirdetés

Dekázás a nappaliban: így vált digitálissá az idei Foci a Barátságért

A Football 4 Friendship című eseménysorozatot 2013-ban indította el a Gazprom, társadalmi szerepvállalása részeként. Azóta minden évben, több napon át rengeteg sportszerető gyerek tanulja különböző programokon, hogy milyen békében együtt élni.

Az országhatárokon átnyúló kezdeményezés célja, hogy összefogja a fiatalabb generációkat. A sport- és oktatási eseményeket magában foglaló program az egészséges életmód mellett az alapvető emberi értékeket, például a barátságot, a békét és az egyenlőséget hivatott népszerűsíteni.

hirdetés

Ez az esemény gyerekekkel teli focipályákhoz szokott, idén azonban a világjárvány az ő forgatókönyvüket is átírta. 2020-ban a program legfontosabb eseményeit online rendezték meg.

"Szerintem a Football for Friendship-ben résztvevő gyerekek megértették a dolog lényegét. Izgalmasnak tartották, hogy még így, ilyen körülmények között is kapcsolatba léphetnek egymással. Többükkel beszéltem online, és tényleg, őszintén örültek, hogy még ezekben az időkben is ápolhatják a barátságaikat, hogy kommunikálhatnak a tőlük messzi országokban élő társaikkal" - mondta Alekszej Jarozsevszki sportújságíró, az F4F követe.

A járványügyi korlátozások hívták életre az úgynevezett Jó Hír-Show-t, amelyben fiatal riporterek kizárólag jó hírekről számolnak be egy olyan időszakban, amelyben a világot, az emberek tudatát a bizonytalanság uralja. Nemcsak a sport a téma, a zenét, az állatvilágot és a szórakoztatóipart érintő eseményekről is hírt adnak.

"Ez a hírműsor telis-tele van érdekes, sokféle ténnyel. Szórakoztat és még tanulni is lehet belőle, remek élmény, én mondom!" - mondta egy résztvevő, Anna Siskova.

Az Instagramon a Football for Friendship úgynevezett "Jó Történetek"-oldalán a felhasználók saját élményeikről, hobbijukról, saját kultúrájukról folytathatnak eszmecserét, sőt a freestyle-rek focitudásukat is megmutathatják. Ennek a kezdeményezésnek a neve: "a stadion ott van,ahol én vagyok."

"Az a cél, hogy motiváljuk a gyerekeket a sportolásra, bármilyenek is legyenek a körülmények. Hogy ezt hogy lehet megcsinálni otthonról? A világ legkülönfélébb tájairól vettem fel kapcsolatot fiatalokkal online, és megpróbáltam átadni nekik a tudásomat, így az otthonaikban is gyakorolhatták a freestyle-fosokat. Szerintem nagyon jól működött" - magyarázta Anton Pavlinov, kétszeres freestyle-futball világbajnok.

Mindehhez csak egy kamera kell és egy labda, és a trükkök, a fogások átadhatóak.

"A freestyle bárhol gyakorolható. Még bent a házban is, a nappaliban. Nem kell hozzá sok hely, nem kell hozzá focipálya. Három-négy négyzetméternyi hely bőven elég. Mondjuk, lehetőleg ne a tévé közelében gyakoroljunk!" - mondta Melody Donchet, hatszoros freestyle-világbajnok.

A buliba híres sportolók is beszálltak, legutóbb a francia válogatott labdarúgó, Robert Pires mutatta be trükkjeinek gyűjteményét online.

Az UEFA, a FIFA és az IOC támogatásával a Football for Friendship mára már a világ 211 országából és régiójából összesen 6 ezer résztvevővel büszkélkedhet. Hét évvel ezelőtti indulása óta a kezdeményezés már több mint 5 millió támogatót gyűjtött, és a remények szerint az következő években ez a szám tovább nő.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Könyvajánló

Névnap 01.28.

Ma Károly, Karola napja van.

Vételár vs. értékesítési idő

A korábbi évek szárnyalása után észrevehető a budapesti, belvárosi piac megtorpanása. A világjárvány és a hosszú hónapok óta tartó korlátozások hatásá...

  • 2021-01-27 19:43
Zöldfűszeres rakott zöldség

A zöldségek ily módon való rétegezéséhez az ötlet egy újságból származik, és biztosan sokszor fog még az asztalra kerülni ez a fogás!

  • 2021-01-27 17:08
Fokhagymakrémleves zsályával

Egy nálunk is népszerű francia leves, bármilyen időszakban ajánljuk.

  • 2021-01-27 16:24
Üdítőitalt készítenek karácsonyfából

Újfajta felhasználását találták ki Észtországban a kidobott karácsonyfáknak. Az ünnepi szezon elmúltával rengeteg fenyő kerül az utcára a balti államb...

  • 2021-01-27 15:00
Szorong a francia diákok egyharmada

Tiltakozásokat szerveztek keddre a francia diákok az egyetemek bezárása miatt, mert az növelte bizonytalanságukat. Étienne Franciaországban tanul jogo...

  • 2021-01-27 13:51

hirdetés

Közép- és észak-magyarországi középiskolás diákok részére hirdet fotópályázatot az AVKF

Fotópályázatot hirdet középiskolás diákok részére az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) és Hallgatói Önkormányzata a Közép- és Észak-Magyarország, ...

  • 2021-01-26 12:37
Koronavírus: döccenők az oltási programokban a vakcinák miatt

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke beszélt az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat vezetőjével, azt követően, hogy a svéd-brit gyógyszerg...

  • 2021-01-26 08:52
Hamilton és Rosberg újra rajthoz áll, ezúttal a világ legextrémebb versenyén

Amióta Nico Rosberg csatlakozott az Extreme E-hez, a világ legvadregényesebb tájain zajló elektromos SUV-k versenyéhez, mindenki azt találgatja, hogy ...

  • 2021-01-26 07:37
Thai kókusztejes-currys csirkeleves

Zökkentsd ki magad az egyhangúságból ezzel az igazán pikáns, színes, gazdag thai kókusztejes csirkelevessel! Garantálom, hogy az egzotikus ízkavalkád ...

  • 2021-01-25 21:08
Angela Merkel: meg kell akadályozni a harmadik hullámot

A német kancellár nem zárja ki a határok lezárását sem a koronavírus-járvány harmadik hullámának megakadályozása érdekében. Angela Merkel szerint le k...

  • 2021-01-25 20:04

Minden cikk

hirdetés

hirdetés