hirdetés

Partnereink

Milyen zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztani tavasszal?

hirdetés

Milyen zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztani tavasszal?

A tavaszi feltöltődés alapvető fontosságú kell, hogy legyen mindenki életében. Télen a szervezet kiürül a tápanyagokból, így szükség van pótlásra, egyfajta tavaszi megújulásként. Ezt pedig legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha olyan gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk, amelyek rostban, vitaminokban és egyéb tápanyagokban gazdagok.

A telet általában naranccsal, almával, paradicsommal, sárgarépával és uborkával vészeljük át, azonban a föld minőségének romlása következtében alacsonyabb tápértékük miatt a szervezetnek egy nagyobb feltöltődésre van szüksége. Kora tavasszal már több zöld zöldség is fogyasztható, késő tavasszal pedig vitaminokban dúskáló gyümölcsöket is fogyaszthatunk.

hirdetés

Vitamindús zöldellő tavaszi zöldségek

A télen kiürült vitaminhiányos szervezetet érdemes lehet például az igen fontos K és K2 vitaminban gazdag zöld színű zöldségekkel is feltölteni. A sóska, az uborka, a fejes saláta és a brokkoli tipikus tavaszi zöldségek. A C-vitaminban bővelkedő sóska már kora tavasztól fogyasztható, az uborka amellett, hogy a bőrt fiatalítja és táplálja, kiváló A-, C- és B-vitaminforrás is. A fejes saláta C- és B-vitaminnal, valamint foszforral és vassal dúsított, így a hosszú zöldségmentes hónapok után tökéletes regenerálódást biztosít a szervezetnek. A brokkoli általános immunerősítésben játszik nagy szerepet. A krémlevesnek is kiváló zöldségfajta magas kálium, kalcium, cink, foszfor és magnézium tartalma mellett kitűnő A-, E- és C-vitaminforrás is.

Későtavaszi mézédes gyümölcsök

A gyümölcsök nagyon egészségesek, hiszen tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és gyümölcscukorral. Katus Attila dietetikus, táplálkozásszakértő szerint a szervezetnek szüksége van a szénhidrátok csoportjába tartozó cukorra, ami a gyümölcsök nagy részében megtalálható. A fruktóz gyors energiát szolgáltathat a szervezetnek, ami különösen jól jön többek között sportolás közben, hiszen mozgás közben fontos, hogy az energia felszabadulási minél gyorsabban megtörténjen.

A tavasz igazi vitaminbombái leginkább csak késő tavasszal érnek be, ilyen például a cseresznye, az eper, a málna és a sárgabarack is, amikből nagyon finom gyümölcssalátát lehet készíteni és ideális vitaminforrás lehet akár minden nap. A cseresznye, az eper, a málna és a sárgabarack is dúskál A-, B- és C-vitaminban. Érdemes inkább többféle gyümölcsöt fogyasztani és inkább kevesebbet, mint egyfajtából nagyobb mennyiséget. Többfélének minősül a több forrásból származó azonos típusú alma is. Minél változatosabb a gyümölcsfogyasztás, annál több növényi hatóanyag juttatható a szervezetbe, és ez igaz a zöldségfogyasztásra is.

Mikor együnk gyümölcsöt?

A rendszeres gyümölcsfogyasztás nagyon fontos, viszont nem mindegy, hogy mikor fogyasztjuk. A nap bármely időszakában lehet gyümölcsöt enni, viszont fontos tudni, hogy a gyümölcsöt sokkal gyorsabban emésztjük meg, éppen ezért érdemes leginkább a főétkezés előtt fél órával vagy főétkezést követően néhány órával fogyasztani. A főtt étel lassabban emésztődik meg, mint a gyümölcs, ezért amikor a főétkezés után gyümölcsöt eszünk, az nem tud tovább haladni a belekben.

Hogy elosszuk a fruktóz terhelést és stabilan tartsuk a vércukorszintet, érdemes leginkább a főétkezések között, 4-6 óra eltolódással a köztes étkezések alkalmával egy kis gyümölcsöt fogyasztani. Tízórai vagy uzsonna gyanánt kiváló választás gyümölcsöt enni, és az sem baj, ha valamilyen kisebb mennyiségű fehérjével, rosttal, esetleg zsírforrással együtt fogyasztjuk őket.

Tökéletes megoldás lehet egy alacsony zsírtartalmú natúr joghurt „feltuningolása" szezonális gyümölcsökkel. Ami ebben az esetben is fontos, és megjegyzendő, hogy ne essünk túlzásba a mennyiségekkel." – tette hozzá Katus Attila, dietetikus, táplálkozásszakértő.

Katus Attila hozzátette, hogy bár már a legkisebb gyermek is tudja, hogy mennyire fontos a zöldségek és gyümölcsök egész évben történő kiegyensúlyozott fogyasztása, az emberek többsége mégis kevesebbet visz be belőlük. Sajnálatos módon a téli, kora tavaszi időszakban pedig ez kiváltképpen így van.  A napi, rendszeres zöldség-és gyümölcsevéssel tehát rengeteg fontos tápanyagot és vitamint pótolhatunk a szervezetedben, jót tesz a bélflórának és az emésztésnek.

Forrás: Arvalicom

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 09.17.

Ma Zsófia napja van.

TEK-esektől rettegett a szerző, miközben a könyvét írta

Amikor egy zenész könyvet ír, akkor mindenre fel kell készülni, akár még arra is, hogy egy szép nap becsenget a Terrorelhárítási Központ (TEK) és szám...

  • 2021-09-15 22:59
Indul a Felelős Szülők Iskolája Tanár Klub

A 10+1 éves Felelős Szülők Iskolája Tanár Klubot indít Pedagógus Power néven. Az ingyenes program célja a tanári, pedagóguspálya gondozása, elismerése...

  • 2021-09-15 21:48
Tényleg jobb-e, ha csak tojásfehérjét eszel, és a sárgáját kihagyod?

Régóta tartja magát az a mítosz, hogy a tojássárgája egészségtelen – bár nagy mennyiségben kétségtelenül így van, és az is igaz, hogy a tojásfehérje n...

  • 2021-09-15 18:44
Krémsajtos csirkemell spenóttal és póréhagymával

Ezzel az egyszerűen elkészíthető egytálétellel garantált a siker, hiszen a krémsajt isteni puhává varázsolja a csirkemellet, míg a spenót és a póréhag...

  • 2021-09-15 17:36
Újra nyitva Dzsószer fáraó déli sírja

Másfél évtizedig tartó restaurálás után újra megnyitották a látogatók előtt kedden Szakkarában a lépcsős piramisáról híres Dzsószer fáraó úgynevezett ...

  • 2021-09-15 15:30

hirdetés

Romlik a koronavírus-helyzet Kelet-Közép-Európában

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint kétszeresére ugrott, megközelítette a négyezret kedden a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fe...

  • 2021-09-15 13:27
Milyen lesz az utazás 50 év múlva?

Kicsit kevesebb mint 100 év leforgása alatt az emberiség a lovaglásról áttért az űrrepülésre. Csillapíthatatlan vágyunk a felfedezésre és a folyamatos...

  • 2021-09-15 12:22
A koronavírus-járvány sem állta útját a franchise menetelésének

Külföldön, főként a tengerentúlon bevált gyakorlat, hogy a vállalkozások – áruházak, éttermek, szépségszalonok stb. – nagy része franchise hálózathoz ...

  • 2021-09-15 10:18
Hamarosan eltűnhetnek a hűtőszekrények a konyhákból

A jelenlegi konyhatrendekhez nem illenek a modern hűtőszekrények, ezért egy izgalmas megoldást találtak ki a lakberendezők.

  • 2021-09-15 08:44
Egyszerű burgonyafőzelék

A hidegebb télies napokon, amikor az ember bendője is egy kis melegségre vágyik, tökéletes választás a főzelék: laktató, rostban gazdag, és igazából b...

  • 2021-09-14 21:40

Minden cikk

hirdetés

hirdetés