Sárgarépával a barna bőrért!
hirdetés
Itt a nyár, a jó idő és a meleg. A strandok már javában üzemelnek és a nyaralási szezon is elkezdődött. Ha nem szeretnél a tengerparton hófehéren napozni, érdemes elkezdeni sárgarépalét inni, így klassz egyenletes bronz barnára színeződik majd bőröd.
A sárgarépa az ernyős virágúak családjába tartozik, több mint hetven fajtája ismert. Levelei szárnyaltak, a virágzat a második évben jelenik meg, narancssárga színnel rendelkeznek. A sárgarépa ismert és felhasznált része a karógyökér, amely narancssárga színű íze édeskés. A benne található vitaminok valamint ásványi anyagok lényegesek szervezetünk számára, ilyen az A vitamin, a flavoidok, és a béta karotin, melytől a bőr gyönyörű barna színt kap nyáron. Modern világunkban egyre több kutató figyelme fordul eme zöldségünk felé, ez nem véletlen a kutatások igazolják, hogy ez a kis zöldség képes a rákot legyőzni. Minden nap 1,5 dl répalé elfogyasztása növeli a fehérvérsejtek számát, így csökkentve a rák kialakulását, és egyes rákbetegségek kockázatát is.Sőt az öregedés elleni harcban is jó társunk a sárgarépa, hiszen lassítja bőr korai ráncosodását, és ereszkedését, továbbá hozzájárul a hám és csontképződéshez is, amely a harmincas évektől már figyelmet érdemel. A sárgarépa léből a szervezet koncentráltan tudja felvenni a Béta karotin, és az A vitamint ezért napi 1,5 dl sárgarépa lé fogyasztása ajánlott, egy hónapon át utána érdemes szüntet tartani, mert a túl sok sárgarépától a bőr megsárgul. A nyári strandolás és nyaralás előtt mindenképp megéri elkezdeni a kúrát, mert a nap hatására a bőr ráncosodik öregszik, míg a sárgarépa lében található A vitamin véd az UV sugárzástól, aktiválja a pigmenteket, ennek következtében a barnulás egyenletes lesz. Emellett erősíti az immunrendszerünket, és nem utolsó sorban vitaminokkal lát el minket. A sárgarépa levet keverhetjük más zöldségekkel is úgy mint uborkával, céklával, vagy retekkel is tökéletes párost alkothatnak. A sárgarépa levet engedjük fel vízzel, a legjobb a szénsavmentes ásványvíz, így egy finom nyári koktélt kapunk.
hirdetés
Nemzetközi felmérések is bizonyítják, hogy egyes gyümölcsök valamint a zöldségek – nagyobb mennyiségben fogyasztva őket – nemcsak a bőrszínünket befolyásolják, hanem frissebbé, vonzóbbá is varázsolják azt. Skót kutatásokról van szó, a vizsgálatok során megfigyelték, hogy hat hetes tesztidőszak mellett jelentősen javult az alanyok bőrszíne, pirospozsgásabbak, élettel telibbek lettek. Ha mi is hasonlóan természetes úton szeretnénk előnyösebb színben tündökölni, megéri mindenképp kicsit átrendezni étrendünket, és előtérbe helyezni a nyers és egészséges zöldségeket, gyümölcsöket. A sárgás, aranyló bőrtónust az esetek többségében az egészséggel, vitalitással azonosítjuk, ami a napfény hatására képződő melanin mellett az élelmiszerekben is megtalálható keratinnak köszönhetően alakul ki. A szexi, barna bőr egyik leghatásosabb asztali receptje a fent már említett sárgarépa, de meg kell jegyezni, hogy a piros, valamint narancssárga gyümölcsök, és zöldségek nagy része is elősegítik a barnulást. Amennyiben el szeretnénk kerülni azt, hogy sápadt legyen a bőrünk, védekezhetünk ellene egy gondos, zöldségekben valamint gyümölcsökben bővelkedő étrenddel. A fényes, kisimult arcért a spenóttal is sokat tehetünk, de amennyiben kúraszerűen ennénk arcszínszépítő ételeket, akkor a listára mindenképp fel kell kerüljön a brokkolinak, pirospaprikának, sárgarépának és a tök sem maradhat le étlapunkról. A bőr színén, tónusán jelentős mértékben tud javítani a paradicsom, ahogyan a kínai és kelkáposzta is.