hirdetés

Partnereink

Horgászturizmus: áldás vagy átok?

hirdetés

Horgászturizmus: áldás vagy átok?

Az idei év a vízparti régiók számára sem volt felhőtlen. A határlezárások miatt Európa-szerte elmaradtak a turisták és így a hobbihorgászok is. Ez pedig hatalmas kiesést jelentett a gazdaságoknak.

Európában körülbelül 9 millióan horgásznak kedvtelésből. Sok elmaradottabb tengerparti régió ezekből az emberekből tartja fenn magát. A népszerű hobbi 10 és félmillió eurót hoz a konyhára a vízparti közösségeknek.

hirdetés

A nyílt tengeren nem csak halászok, de biológusok is zötykölődnek. Megpróbálják megérteni egymást, de ez koránt sem könnyű. Bár a horgászok nem használhatnak profi felszerelést, így is nagy hatással vannak a halállományra. Az amatőr horgászok több tőkehalat és sügért fognak ki, mint a hivatásos halászhajók. Az EU már korábban betiltotta a kelet-balti tőkehal és a mediterrán kékuszonyú tonhal kifogását. A biológusok szerint azonban ez sem elég ahhoz, hogy megvédjük a veszélyeztetett fajokat.

- Egyre kevesebb a hagyományos, régi halász és egyre több a divat pecás. Így lassan több halat fognak ki a turisták, mint az évtizedek óta horgászó helyiek. Az eredmény egészen megdöbbentő - magyarázta Josep Lloret Romañach, tengerbiológus.

Hogy a kedvtelésből űzött horgászatot fenntarthatóvá tegye, az Európai Bizottság engedélyeket osztana a tenger szerelmeseinek és applikációkon keresztül követné tevékenységüket. A túlhalászás két veszélyt is rejt magában. Egyrészt tizedeli az élővilágot, másrészt pedig nem hoz annyi pénzt a kisközösségekbe, mint amennyire megbolygatja azoknak az életét. Sok helyi ugyanis azért dobja be a horgát, hogy utána legyen mit az asztalra tennie.

- A megélhetési halászat teljesen más. Ezek az emberek azért ragadnak botot, hogy táplálni tudják a családjukat. Nagyon kevés adatunk van róluk, pedig rendkívül izgalmas lenne látni. Ki tudja milyen lesz a helyzet a járvány után. Lehet, hogy mindannyian halászatra szorulunk majd - tette hozzá a szakember. Éppen ezért fontos, hogy ne csappanjon meg a halállomány és mindenkinek akadjon valami a horogra.

És nem csak damilon rángatni, hanem nézni is érdemes ezeket a teremtményeket. Nem csoda, hogy a horgászok egyre gyakrabban ütköznek búvárcsapatokba. Boris Mörker családja már több mint 40 éve üzemeltet búvárbázist a Costa Braván. A víz felszíne alól pedig minden probléma nagyobbnak tűnik. Boris szerint a hobbi horgászok több szemetet és leszakadt damilt hagynak maguk után, valamint károsítják a korallokat is. A víz alatti szigonyos halászok pedig éppen azokat a példányokat támadják, amelyeket a búvárok is örömmel körbeúsznának.

- Azokban a zónákban, ahol engedélyezett a szigonyos halászat a halak azonnal elbújnak, amint embert látnak. Még egy fotót sem lehet csinálni. Ezeken a helyeken nagyon kevés faj fellelhető, ezért a merülők sem szívesen látogatják, annak ellenére, hogy a sziklás tengerfenék káprázatos - magyarázta a Poszeidon Búvár Központ vezetője.

A szigonypuskások szerint viszont általános tiltás helyett okosabb szabályozásra lenne szükség. Hiszen ők az egyetlen halászok, akik valóban látják is a prédát. Így ők megtehetik, hogy válogassanak a különböző fajok között. A tiltott hal marad, az engedélyezett pedig vacsoraként végzi. Ezzel nem okoznak akkora kárt a környezetben.

Az viszont biztos, hogy a tengeri élővilág jobb megismerésével, és következetes jogszabályokkal mindenki a víz felszínén maradhat, anélkül hogy a másik csónakban ülő szálka lenne a szemében.

Forrás: Euronews, The European Commission

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szabadidő

Névnap 01.19.

Ma Sára, Márió napja van.

Fék nélkül csökkentek év végén is a bérleti díjak

Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint.

  • 2021-01-18 21:39
Mire számítson holnap a Kos?

A változás stresszes lehet, és ez érvényes a pozitív változásokra is. Ez azt jelentheti, hogy maga mögött hagyja a jól ismert, kitaposott ösvényt, és ...

  • 2021-01-18 20:34
Tejszínes-bazsalikomos cukkinikrémleves

Egy igazi nyári krémleves, ami melegen és jéghidegen is isteni, egy kis bazsalikommal felturbózva. Ez a mi bazsalikomos cukkinikrémlevesünk!

  • 2021-01-18 17:26
30 éve várják a Gulag gyermekei, hogy hazaköltözhessenek

Ma, január 18-án újratárgyalja az orosz parlament a törvényjavaslatot, melyet a köznyelv csak "Gulag gyermekeiként" ismer. A "Gulag gyermekei" 30 éve ...

  • 2021-01-18 15:20
Ismét sokan menekültek a hegyekbe a szobafogságból Magyarországon

Az év harmadik hétvégéjén is sokan vették a hegyek felé az irányt Magyarországon, hogy kiszabaduljanak a járvány miatti szobafogságból. A legtöbb euró...

  • 2021-01-18 13:28

hirdetés

Elsüllyedt egy teherhajó a Fekete-tengeren

Elsüllyedt egy teherhajó vasárnap a Fekete-tengeren, Törkörszág partjai közelében - jelentette az Anadolu török hírügynökség. Legkevesebb négyen megha...

  • 2021-01-18 12:00
Egyre több oltóanyaggal oltanak Európában

Oltanak Európában: már a második adagot kapják Spanyolországban és Olaszországban is. Szerbiába megérkezett a kínai vakcina is.

  • 2021-01-18 10:36
Az utóbbi idők legjelentősebb régészeti felfedezése Szakkarában

Egy 4200 éves halotti templomot fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai nekropoliszban, a Kairótól délre fekvő ősi temetőben, ahol 2007 óta folyna...

  • 2021-01-18 09:02
„Vendégségben Önnél” a Nemzeti Filharmonikusok online kamarahangversenyei

Reméljük, hamarosan újra élvezhetjük a koncertek, kiállítások, fesztiválok, színházak nyújtotta élményeket. Ám addig sem kell megvonunk magunktól mind...

  • 2021-01-17 14:18
A Continental bemutatja a „Vision 2030" stratégiai programját a Gumiabroncs üzletág számára

A Tőkepiaci Napok kapcsán a Continental ismertette a Gumiabroncs üzletágra vonatkozó új stratégiai programját. A „Vision 2030" a szervezet és az össze...

  • 2021-01-17 11:21

Minden cikk

hirdetés

hirdetés