Nehéz helyzetben van a spanyol halászat
hirdetés
A spanyol tonhalpiac is megérezte a koronavírus-járvány hatásait. Az éttermek világszerte bezártak vagy csak korlátozottan működnek, ezért a halászok aggódnak amiatt, hogy ki fog tőlük vásárolni. Ráadásul a biztonsági előírások is nehezítik a munkájukat.
- Maszkokat hoztak nekünk, és elmondták a követendő irányelveket: hogy próbáljuk megtartani a 2 méteres távolságot és hasonlók – mondta egy halász.
hirdetés
Egy halászati cég vezetője, Andres Jordan arról beszélt, hogy komoly nehézségeket okoztak a rendkívüli intézkedések, mert teljesen leállt a szállítás a fő ügyfeleiknek, a bároknak és éttermeknek.
A halászhajók Barbate kikötőjébe térnek vissza. Az EU Spanyolország számára mintegy 6 ezer tonnás tonhal-kvótát írt elő erre az évre. Cádiz-régió számára ebből 1500 tonna jut. Az itteni fogás mintegy fele általában Japánba kerül, ám az éttermek bezárása a kereslet csökkenését eredményezte.
Egy piaci halárus is arra panaszkodott, hogy a tonhal eladása sokat esett vissza idén, legalább 50%-kal, mert a külső vásárlók kiestek. Bár a barbatei lakosok sok tonhalat fogyasztanak, a külső vásárlók még többet vennének.
Forrás: Euronews