hirdetés

Partnereink

In ‘t Veld: Brüsszelnek semmi hatalma nincs a tagállamok felett

hirdetés

In ‘t Veld: Brüsszelnek semmi hatalma nincs a tagállamok felett

Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel ellentétben nem az Európai Parlament hatalmát csökkentené, hanem az Európai Tanácsot tenné elszámoltathatóvá Sophie in 't Veld holland liberális EP-képviselő, aki most megjelent könyvében komor képet fest az EU jelenlegi helyzetéről. A politikus szerint Brüsszelnek nincs semmilyen hatalma a tagállamok felett, épp ellenkezőleg, Mark Rutte holland kormányfő részéről pedig csupán "nyelvbotlás" volt, hogy Magyarországnak az EU-n kívül lenne a helye, mert határozottan az európai család része Lengyelországgal együtt.

Egyre inkább élesedik a konfliktus a jogállamisági mechanizmus miatt az Európai Parlament és az Európai Bizottság között, előbbi szerint már január elsejétől életbe kellett volna azt léptetni, ám a bizottság vonakodik ezt megtenni.

hirdetés

Sophie in 't Veld holland liberális EP-képviselő szerint a parlamentnek "nagyon gyorsan bíróság elé kellene vinni az Európai Bizottságot", nem várni hónapokat a döntéssel. A szerződések alapján az EP-nek kötelessége számon kérni a bizottságot, ugyanis szerinte "egyáltalán nem elég az, amit a testület csinál a jogállamiság ügyében Lengyelországgal és Magyarországgal szemben" - erről az Euronews brüsszeli tudósítójának beszélt. Mint mondta bár tettek az elmúlt években lépéseket, indult több bírósági ügy, de "nagyon technokrata módon közelítik meg a kérdést, és nagyon is visszafogottan kezelik a helyzetet".

"Egy politikai kérdésről, az Európai Unió integritásáról van szó, nem pedig pártpolitikáról. Ez politikai felelősség kérdése. És az Európai Bizottság nem vállalja ezt a politikai felelősséget." - In ‘t Veld múlt héten megjelent, Scent of Wild Animals című könyvében is arról ír, hogy a Parlamentnek élnie kell a hatalmával, hogy változásokat érjen el.

A holland politikus hangsúlyozta, hogy a szerződések alapján a bizottság a parlamentnek tartozik elszámolással és ez utóbbinak kötelessége számon kérni a bizottságot. Ez azt jelenti, hogy "ha úgy érezzük, hogy a bizottság nem teljesít megfelelően, akkor annak következményei kell, hogy legyenek. Természetesen a végső következmény a lemondás, de nem hiszem, hogy odáig eljutunk". Azaz ha eldurvul a két uniós intézmény közötti vita, az akár a Von der Leyen-bizottság lemondatásához is vezethetne, bár ez még az EP-képviselő szerint sem egy valószínű forgatókönyv.

Lengyelország és Magyarország szilárdan az európai család része

Arra a felvetésre, hogy Hollandiában a kormány azon vitázik, hogy Magyarországnak az EU-ban van-e a helye a liberális politikus azt mondta, hogy "ez csak egy nyelvbotlás volt a miniszterelnökünktől" (In ‘t Veld a 66-os Demokraták tagja, mely korábban koalíciós társa volt Mark Rutte kormányának - a szerk.).

Lengyelország és Magyarország szilárdan az európai család része - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "mindkét kormánnyal nehéz dolgunk van, mert ők is a család része akarnak lenni, de nem ugyanazok a szabályok szerint akarnak játszani, mint mindenki más. Ez a probléma".

In ‘t Veld szerint nagyon sok olyan lengyel és magyar ember van, a kormánypártiak közt is, akik "úgy érzik, hogy nagyon határozottan részei ennek az európai családnak".

Ugyanakkor szerinte teljes illúzió azt gondolni, hogy létezhet csak gazdasági együttműködés, hiszen az mindig értékekkel jár. Példaként a digitális gazdaságot hozta, ahol az értékek közé tartozik a magánélet, a szólásszabadság, a kiskorúak védelme, a bűnözés elleni küzdelem.

Több hatalmat Brüsszelnek?

A holland politikus szerint az EU számára a kihívást nem a lengyel és a magyar kormány jelenti, mert "mert mindig lehetnek olyan kormányok, melyek nem tartják tiszteletben a szabályokat". Az igazi problémát ő abban látja, hogy a jelenlegi EU képtelen ezt a helyzetet korrigálni, orvosolni. A probléma része EU intézményi felépítése.Jelenleg ugyanis az Európai Tanács a meghatározó testület, melyben a kormány- és államfők ülnek össze és hoznak döntéseket Európáról.

"Az összes döntést ők hozzák, ami az emberek életét érinti, de közben joguk van blokkolni a döntéseket, a saját szabálysértéseikről szólókat is. Szerintem egy egészséges demokráciában szükség van fékekre és ellensúlyokra, az elszámoltathatóságra, de ez az elem hiányzik. Az Európai Tanács nem tartozik elszámolással senki felé, de ők döntenek a legtöbb ügyben " - magyarázta In ‘t Veld, aki ezt "alapvetően antidemokratikusnak" minősítette.

Erre sokféle megoldás lehet, akár az is, hogy az Európai Tanács elszámolással tartozzon az Európai Parlamentnek, de a lényeg, hogy "nincs helye egy demokráciában egy ilyen döntéshozó testületnek, melynek ekkora hatalma van, de nem elszámoltatható" - emelte ki.

Az EP-képviselő nem ért egyet azokkal, köztük Orbán Viktor magyar kormányfővel, akik szerint Brüsszelnek már most túl nagy a hatalma a tagállamok felett, és vissza kellene adnie belőle nekik.

Vannak olyanok, akik egy olyan elvont fogalmat látnak Brüsszelben, ami megmondja a tagállamoknak, hogy mit tegyenek, de a valóság az, hogy a tagállamok akadályozzák meg Brüsszelt, azaz az Európai Uniót abban, hogy a jogállamiság, a migráció, a külpolitika, a biztonságpolitika és a klímaváltozás ügyében cselekedjen - sorolta a holland politikus. "Világos, hogy itt egy olyan Európai Unióra van szükségünk, amely képes egyhangúan cselekedni és beszélni" - emelte ki.

A járvány jól szemléltette az unió problémáját

Az európai járványkezelésben gondot okozott az, hogy a 27 kormánynak mindegyike más-más protokollt alkalmaz a vakcinákra. Az AstraZenecát például különböző korosztályoknak adták egyes országokban, néhány országban megkötés nélkül, máshol pedig egyáltalán nem használták. "Ez pedig rontotta a védőoltásokba vetett bizalmat. Tehát láthatjuk, hogy ezek nagyon közvetlen következményei annak, hogy a tagállamok mindegyike a saját útját járja."

 

Annak ellenére pedig, hogy "a koronavírus nem ismer útlevelet, határokat, nemzetiségeket, mégis azt látjuk, hog a 27 kormány mindegyike a saját útját járta. Nem törődtek az Európában mozgó polgárokkal. Egyáltalán nem törődtek velük. Csak a saját nemzeti hatalmukkal törődtek. És ez lehetetlenné tette a polgárok számára a határokon átnyúló utazást" - idézte fel In ‘t Veld.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Párkapcsolat

Névnap 08.18.

Ma László napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés