hirdetés

Partnereink

Greta Thunberg 18: „végre szabad vagyok!”

hirdetés

Greta Thunberg 18: „végre szabad vagyok!”

Nagykorú lett a svéd Greta Thunberg, aki 15 évesként kezdte a klímaváltozás elleni kampányát. Egyszemélyes iskola tiltakozása világmozgalomban teljesedett ki. Diákok millióinak és felnőtteknek egyaránt példaképévé vált.

Az Egyesült Nemzetek képviselői előtt elmondott beszédében élesen ostorozta a világ vezetőit a klímavédelem égető kérdéseinek elhanyagolásáért, összecsapott Donald Trump, amerikai elnökkel, a múlt hónapban pedig – a párizsi klímaegyezmény ötödik évfordulóján – halaszthatatlan lépéseket sürgetett a környezeti károsodás megállítása érdekében.

hirdetés

A klímaváltozás elleni küzdelem ikonikus alakját, az „éghajlati iskolai sztrájk” kezdeményezőjét 16 éves korában Nobel-békedíjra jelölték. Három norvég parlamenti képviselő tartotta őt érdemesnek az elismerésre. Egyikük egy facebook-bejegyzésben ezt azzal indokolta, hogy „az éghajlatváltozás jelentette fenyegetés lehet, ha nem tudjuk megállítani, az egyik legfőbb oka a háborúknak, a konfliktusoknak, és a menekültválságnak a jövőben.

Sydneytől Londonig több tízezer diák tüntetett a klímaváltozás ellen. A jövőjükért aggódó fiatalok hívták fel a figyelmet a klímaváltozás következményeire a világ több mint 120 országában – írtuk 2019 márciusában.

Az Északi-sarkkörtől a dél-csendes-óceáni térségig, Londontól Sydneyig diákok százezrei nem mentek iskolába pénteken, hogy részt vegyenek azokon a tüntetéseken, amelyeken a kormányokat vonták felelősségre azért, hogy nem tesznek eleget a globális felmelegedés megfékezésére. A Péntek a jövőért mozgalmat elindító svéd Greta Thunberg megkönnyebbülten mondta, hogy az emberek végre odafigyelnek a klímaválságra.

Ej, ráérünk arra még…” – Petőfi Pató Pálját is idézték azok a környezetvédők, akik a Nobel-békedíjra jelölt svéd kisdiák, Greta Thunberg példáját követve 2019 áprilisában péntekenként a Kossuth téren emlékeztettek arra, milyen helyrehozhatatlan következményekkel járhat a klímaváltozás. „Azt mondjátok, mindennél jobban szeretitek a gyermekeiteket, miközben a saját szemük előtt lopjátok el a jövőjüket” – üzente akkor V4-ek miniszterelnökeinek Greta Thunberg.

AP Photo/Michael SohnMost kell cselekedni a klímaváltozás megállítása érdekében - jelentette ki a diáklány Strasbourgban, az Európai Parlament bizottsági ülésén szintén 2019 áprilisában.

Azt akarom, hogy rettegjenek, azt akarom, hogy úgy tegyenek, mintha égne a házuk, ugyanis nincs idő várni, most kell cselekedni a klímaváltozás megállítása érdekében” – fogalmazott Thunberg.

Sok politikustól hallottam, hogy a pánik sosem vezet jóra, és egyet is értek ezzel. Felesleges pánikolni, ha erre nincs szükség, ez borzasztó lenne. De amikor ég a ház, és nem akarjuk, hogy az a ház porig égjen, akkor igenis szükségünk van pánikra – érvelt a klímaaktivista.

Abban a hónapban a pápával is találkozott, akit arra kért fel, csatlakozzon a klímasztrájkhoz.

A gúny áldozata volt

Másfélszáz francia képviselő meghívására a francia nemzetgyűlés előtt tartott beszédet 2019 júliusában a svéd klímaaktivista. Egyes francia képviselők mégsem vettek részt a vitán. A republikánusok köztársasági elnökjelöltje, Guillaume Larrivé egyenesen bojkottra szólította fel képviselőtársait.

Mint twitterén írta, „ahhoz, hogy okosan harcoljunk a klímaváltozás ellen, nincs szükségünk apokaliptikus gurukra, csak tudományos eredményekre és politikai akaratra”. Bejegyzése vihart kavart. Felhívásában csatlakozott hozzá republikánus párttársa, Julien Aubert is, ő a következőt írta: „Tiszteletben tartom a gondolat szabadságát... de ne számítsanak rám abban, hogy hangosan tapsoljak egy rövidnadrágos prófétának, a Nobel-békedíj félelemből jelöltjére. A bolygóra igent mondok, a zöld-bizniszre nemet”. „Ha azt mondom, hogy nem akarok leborulni Greta Thunberg előtt, ez előtt a 16 éves gyerek előtt, akkor már túllépem a politikai korrektség határait?” – ezt üzente akkor egy képviselő Le Pen Nemzeti Tömörülés elnevezésű pártjából.

A klímavédelem a Szigeten is téma volt

Tavalyelőtt augusztusban érdekes beszélgetés folyt a Civil Szigeten. A Greta Thunberg alapította Fridays for Future és az Extinction Rebellion magyar képviselői vitatták meg, milyen esélyei vannak a fiataloknak a klímamozgalomban.

Környezetvédő utazás: vitorláson New Yorkba

Nem sokkal később elindult kéthetes hajóútjára Dél-Angliából New Yorkba a fiatal lány. A New York-i nemzetközi klímakonferenciára a repülőgép helyett a hajóutat választotta környezetvédelmi megfontolásokból: az őt szállító vitorlás ugyanis semmilyen károsanyagot nem bocsát ki az út során.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Természetesen minden utas számára nagy kihívás lesz ez az út, erre számítunk. Mindig lesznek emberek, akik nem hallgatnak a tudományos érvekre, de engem ez nem érdekel, én a tudomány megállapításaira figyelek” – mondta a 16 éves környezetvédő.

Az Atlanti-óceán hatalmas hullámai között olyan hajón utaztak kísérőivel, amelyen nem volt se WC, se konyha, se elkülönített fekvőhely. A modern vitorlást nem motorral, hanem szélturbinák és napelemek által gyűjtött energiával hajtják.

Greta Thunberg akkor azt mondta: a kényelmetlenséget azért kellett felvállalnia, mert a hajóút önmagában is erős üzenet: azt üzeni, hogy a klímaváltozás valóságos dolog.

Ekkoriban reagált az őt gyalázó beszólásokra, de különösen azokra, amelyek autizmusából űztek csúfot. „Amikor a gyűlölőid a külsődet és a másságodat kritizálják, az azt jelenti, hogy már nem tudnak másba belekötni. És akkor tudhatod, hogy nyerni fogsz!” – írta a fiatal lány.

Thunberg felidézte, hogy a rendszeres klímatüntetések elkezdése előtt „nem volt energiám, nem voltak barátaim, és nem beszéltem senkivel. Csak ültem otthon az étkezési zavarommal”. Nem azért beszél nyilvánosan az autizmusáról, mert e mögé akar „elbújni”, hanem mert „sok tudatlan embert ismerek, akik még mindig betegségként, de legalábbis valami negatív dologként tekintenek az állapotomra”. Thunberget évekkel diagnosztizálták Asperger-szindrómával. Az autisztikus zavarok közé tartozik, a tüneteit a negyvenes években írta le először Hans Asperger osztrák gyerekgyógyász.

Élesen bírálta a politikusokat

Nem kérte, hanem felszólította az azonnali cselekvésre az amerikai képviselőket Greta Thunberg 2019 szeptemberi, az amerikai Kongresszusban tartott felszólalásában. „Kérem, kíméljenek meg a dicséretektől. Nincs szükségünk rájuk" – mondta beszédében a Szenátus klímaváltozási munkacsoportjának. „Ne hívjanak minket ide azért, hogy elmondják, milyen inspiráló mindaz, amit teszünk - miközben Önök nem tesznek semmit, mert ez nem vezet sehova.” Washingtoni útja során a volt amerikai elnökkel, Obamával is találkozott. Később a könnyeivel küszködve, szinte sírva tartotta meg beszédét az ENSZ klímacsúcsán. „Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal. A tömeges kipusztulás kezdetén vagyunk és csak a pénzről meg az örök gazdasági növekedésről szóló meséről beszéltek. Hogy merészelitek?

Nagyjából hatvan állam- és kormányfő hallgatta szavait. „Nekem nem itt kellene állnom” – mondta Thunberg. „Iskolában kellene lennem az óceán túlsó felén. De önök mind hozzánk, fiatalokhoz fordulnak reményért. Hogy merészelik? Ellopták az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaikkal, pedig én még a szerencsések közé tartozom. Emberek szenvednek, emberek meghalnak, teljes ökológiai rendszerek omlanak össze. Egy tömeges kihalási esemény küszöbén állunk, és önök csak a pénzről és az állandó gazdasági növekedés tündérmeséjéről papolnak. Hogy merészelik?

Donald Trump amerikai elnök is váratlanul felbukkant az ENSZ-csúcson, de ő és a kormánya más tagjai is nyilvánvalóvá tették, hogy nem tartják sürgető kérdésnek a klímavédelem ügyét.

Abban az évben, 2019-ben Greta Thunberg volt az alternatív Nobel-díjként is emlegetett kitüntetés egyik díjazottja. A Nobel-békedíjat nem kapta meg.

Donald Trump azt írta Gretáról, hogy „nagyon boldog fiatal lánynak látszik, aki fényes és csodás jövő előtt áll”. A fiatal klímaaktivista elegánsan reagált, átírta a Twitter oldalán a bemutatkozását, ahol később Trump szavai állnak a jellemzésénél.

A svéd lány az uniót is kiosztotta. A Twitteren azt írta, hogy a 2050-es karbonsemlegesség elvével az EU feladja a küzdelmet.

 

Gretával nem szabad ujjat húzni

Rosszul sült el a német vasúttársaság kommunikációs akciója Greta Thunberggel 2019 decemberében. A kamasz klímaaktivista vonaton utazott haza Svédországba a madridi klímacsúcsról, aminek kapcsán a Deutsche Bundesbahn a Twitteren örvendezett, hogy Greta is támogatja a vasúttársaság klímaváltozás elleni harcát.

Greta Thunberg eközben szintén megosztott egy fotót a közösségi médiában, amin az látható, hogy a folyosón üldögél, csomagjai tetején. Mellé csak annyit írt, hogy egy túlzsúfolt vonaton utazik hazafelé. A vasúttársaság ezt meglátva azonnal csipkelődni kezdett, mondván, Greta inkább arról írhatott volna, hogy milyen kedves volt a kiszolgálás az első osztályon, ahol utazott.

Csupán azt felejtették el, hogy a klímaaktivista eredeti vonatát törölték, aki ezért kényszerült a földre Basel és Göttingen között. Greta Thunberg ezt el is magyarázta egy újabb tweetben, és hozzátette, hogy őt egyáltalán nem zavarja a túlzsúfoltság, mert az csak azt mutatja, hogy nagy igény van a vasúti közlekedésre. A lányt ebben az évben a Time az év emberének választotta.

Segítséget kértek tőle

Nagyon kedves Greta Ernman Thunberg. Manaus polgármestere vagyok, ez Amazonas állam fővárosa. A legnagyobb város az Amazonas-medence egész brazíliai részén. Segítségre van szükségünk. Meg kell mentenünk a koronavírustól az esőerdő védőinek életét. Egy kegyetlen katasztrófával nézünk szembe” – írta tavaly Arthur Virgílio Neto, Manaus polgármestere. Greta Thunberg a Twitteren reagált a polgármester szavaira, és azt írta, hogy a koronavírus-járvány miatt az Amazonas-medencében kialakult helyzet több szempontból is riasztó.

Tavaly augusztusban Angela Merkel német kancellár Berlinben találkozott Greta Thunberg svéd klímaaktivistával és két társával. A megbeszélés apropóját, az unió koronavírus-válság utáni újjáépítési terve adta. A fiatal környezetvédők szerint azonban az Unió most kétezer milliárd euró támogatást ad olyan gazdaságok talpra állításának megsegítésére, amelyek felelősek a klímaválság kialakulásáért. Greta Thunberg munkásságáról a Manchester és Leeds között található Hebden's Bridge-ben egy focipályányi méretű képpel emlékeztek meg.

 forrás: Euronews

AP Photo/Markus Schreiber

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Párkapcsolat

Névnap 05.18.

Ma Erik, Alexandra napja van.

Végre lehullt az első zacskó: Papp Szabi rejtőzött alatta!

Tegnap 22:00 órakor debütál a Comedy Centralon a nagysikerű Family Guy 19. szezonja, amelynek apropóján a humorcsatorna egy különleges, tízhetes játék...

  • 2021-05-18 19:26
Budapest is bekerült a Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox világturné programjába

Az újranyitást követően elsők között jelentette be, hogy Budapesten ad koncertet a Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox csapata. A világhírű zenészek vá...

  • 2021-05-18 18:21
Ikonikus fogások egy eldugott budai kertben

A MoszkvaTéЯ nem mindennapi helyszínen nyitotta meg az idei szezont, a bisztró ikonikus fogásait májusban a Moné Gardenben találhatják meg átmenetileg...

  • 2021-05-18 16:26
Közel 16 ezer kilogramm száraz tápot adományoztak a SPAR vásárlói a kisállatoknak

Eredményesen zárult az Országos Állatvédőrség Alapítvány és a SPAR Magyarország szervezésében megvalósult kétnapos állateledelgyűjtő akció. 2021. máju...

  • 2021-05-18 15:05
Tárkonyos halgombócleves

Gazdag, tartalmas leves, ami egy-két szelet kenyérrel fogysztva akár főétel nélkül is tümi a pocakot.

  • 2021-05-18 12:55

hirdetés

Ciklon söpör végig Indián

Ciklon söpör végig India délnyugati részénél, az Arab-tengeren. A 140 kilométer per órás sebességet is elérő szél heves esőzéseket és áradásokat okoz....

  • 2021-05-18 10:34
50 év korkülönbség: unokáival együtt nyitott kisboltot a vállalkozó nagymama

Ritka jelenség a mai világban, hogy a különböző generációk igazán jól megértsék egymást. Még a családi vállalkozásoknál sem jellemző, hogy a rokonok 5...

  • 2021-05-18 09:15
Nemcsak nyáron van kullancsszezon, hanem egész évben

Nemcsak nyáron van kullancsszezon, hanem egész évben Nem szabad krémezni, nyomkodni, csavargatni, csak óvatosan meg kell fogni és egy határozott mozdu...

  • 2021-05-18 07:35
A Szűz holnapja nagy hangsúlyt kap! Érdemes felkészülni

Úgy érezheti, hogy emberi kapcsolatai nehéz helyzetben vannak. Ne aggódjon, mert a felhők hamarosan elvonulnak. Lehet, hogy kemény munkát igényel, ezé...

  • 2021-05-17 22:41
Akciós héttel nyit a Lupa

Május 19-től újra megnyitja kapuit, és egy héten át ingyenes belépési lehetőséggel kedveskedik a látogatónak a karibi hangulatot idéző, Európában is e...

  • 2021-05-17 20:18

Minden cikk

hirdetés

hirdetés