A kakukkfű, mint hasznos fűszer- és gyógynövény
hirdetés
A kakukkfű kiváló gyógyhatása már évezredek óta bizonyított tény, már az ókorban is alkalmazták fertőző betegségek gyógyítására, valamint a harcok során szerzett sebeket is ellátták vele. A görögöknél szimbolikus jelentést kapott: a csatába induló férfiak ruhájára hímezték rá az asszonyok, fokozva vele bátorságukat és erejüket.
A kakukkfű illóolajában található timol nevű anyag az alábbi esetekben hatékony:
hirdetés
- elpusztítja a gombákat, baktériumokat
- elöli a bélférgeket
- kiváló a köhögések, torokfájás és légúti megbetegedések kezelésére, a fertőzések elterjedésének meggátolására
- kitűnő étvágygerjesztő
- emésztő, görcsoldó hatása is ismert
- fürdőként illatos és felfrissít
Leggyakoribb használata fűszerként:
- Nehezebben emészthető leveseknél, mint bab, borsó, káposzta
- salátáknál: burgonya, paradicsom
- sültekhez: baromfi- marha- stb.
- vadas ételekhez
- töltött káposztához
- véres és májas hurkához, kolbászokhoz, májkeverékekhez
- halételekhez
- körözöttekhez
- növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.
Fűszerezésnél ügyeljünk arra, hogy csak az étel elkészülte előtt pár perccel tegyünk kakkukkfüvet, hogy megmaradjon az aromája, viszont erősebb, mentolosra emlékeztető íze miatt csak keveset szórjunk belőle!