Tudtad, hogy a meggymag is hasznos?
hirdetés
Azt gondolnánk, a meggymaggal csupán annyi a feladatunk, hogy gondosan szabaduljunk meg tőle, mielőtt megennénk magát a meggyet, nehogy megfulladjunk tőle. Azután pedig körültekintően dobjuk a kukába, nehogy valaki elcsússzon rajta. De a dolog a meggy kimagvalásánál korántsem ér véget! Készíthető belőle a régi hagyományokban kiváló gyógymódként ismeretes meggymag párna. Mielőtt eláruljuk, hogyan készül, ismerjétek meg, mire is való ez a párna!
- A meggymag párna hidegen, melegen egyaránt hasznos.
- Elsősorban görcsoldásra, fájdalomcsillapításra ajánlott.
- Lehűtve kiváló a zúzódásokra és hasonló sérülésekre. Kitűnően használható hideg borogatáshoz, ficamokhoz, fejfájásra.
- Fülfájásnál, alhasi fájdalmaknál 1-2 perc alatt fel kell melegíteni, majd ezt követően a kívánt testfelületre kell helyezni, hogy kifejtse a szükséges hatást. Érdekes, hogy ezt eddig anyagba varrt sóval hallottuk inkább! De a tapasztalatok szerint a meggymaggal töltött párnák jóval praktikusabbak a fülfájás enyhítésére használt felmelegített sónál, mely először égetett, utána meg hamar kihűlt és sűrűn kellett melegíteni. A meggymagvak hosszabb ideig tartják a hőt.
- Masszírozó hatásának köszönhetően az alvászavarokra nyugtató hatással bír.
- Javítja a vér-ellátást is, ezért hatásosabb eszköz, mint a melegvizes palack.
S akkor így készül ez a csodapárna:
hirdetés
- Áztassuk be sóba a meggymagokat pár napra!
- A magokat tegyük forrásban lévő vízbe, hogy leváljon róluk felesleges gyümölcshús!
- Szűrjük le, majd tegyük nedvszívó konyharuhára és alaposan törölgessük át a szemeket!
- A tálcán szétterítve hagyjuk jól megszáradni (akár 1 napig)!
- Válasszunk ki egy nekünk tetsző 100%-os pamut anyagot, varrjuk össze kifordítva az oldalakat!
- Fordítsuk színére, majd töltsük meg a magokkal és varrjuk össze a negyedik (záró) oldalát is!
Aki pedig nem szeretne a varrással bíbelődni, az már az üzletekben is hozzájuthat a párnához.
Amit a párna használatáról tudni kell: Sütőben, mikrohullámú sütőben 1-2 perc alatt vagy radiátoron melegíthető, fagyasztóba téve -20 fokig hűthető. Télen lehet a fűtőtesten pihentetni. Kézzel, gépben egy kíméletes programon egyaránt tisztítható, de akár ecetes vízben is öblíthető, illetve kifőzve fertőtleníthető. Ami nagyon fontos, hogy mosás után egyből meg kell szárítani magokat, akár napra téve akár radiátorra. Lényeges, hogy hagyjunk megfelelő időt a magok száradásának, ami legalább 2-3 napig is eltarthat. Tárolása száraz, hűvös helyen történjen!
S ha már a meggymagnál tartunk, elmondunk nektek plusz egy érdekességet: fűtésszezonban is kiváló! Kandallóban és cserépkályhában is nagyszerű hőt biztosít, ha előtte begyújtunk egy kevés fával. Csak óvatosan kell vele bánni, egyszerre 1- 2 szeneslapátnyinál nem szabad belőle többet rátenni a tűzre, mert nagy lánggal ég és szétnyomhatja a samattéglákat!