Ezért használjunk többször koriandert
hirdetés
A görög poloska szóból származó koriander a magyar konyhában nem annyira számít népszerűnek, pedig legalább annyi mindenre jó, mint más közkedveltebb növények. Az egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander, illetve néven nevezni, bár vannak akik a cigánypetrezselyem, kínai petrezselyem, büdöskapor, beléndfű vagy bolhafű kifejezésként ismerik ezt a Földközi- tenger vidékéről származó fűszert, melynek nagy különlegessége, hogy minden része ehető.
Egyes elnevezéseiből eredően a növény levele a petrezselyeméhez hasonlít, viszont az sokkal illatosabb és folyamatosan szedhető. Levesekhez, salátákhoz és mártásásokhoz ajánlják felhasználni úgy, hogy frissen kell beletenni az ételekbe, mert nagyon hamar elillan az aromája. A termése, a mag pedig illóolajat, cukrot, fehérjét és C-vitamint tartalmaz. A magokat összezúzva vagy egészben hagyva is fel lehet használni sültek, kolbászok, húspácok, szószok és káposztás ételek elkészítéséhez. A gyökerét főleg a thai konyha használja. Minden formában érdemes fogyasztani, hiszen gyógyhatással rendelkezik:
hirdetés
- remek szélhajtó
- segíti az emésztést
- megszünteti a görcsöket, a hányingert
- oldja a szorongást, a stresszt
- a természetgyógyászatban ízületi fájdalmak, reuma és köszvény elleni gyógyírként tartják számon
- s állítólag kiváló ellenszere a kellemetlen csuklásnak is
- az ókorban egyébként koriander használatával fokozták a libidót elősegítve ezzel a fogamzást
- a kozmetikai iparban narancsbőr elleni szerekhez használják
- a kínaiak szerint pedig a koriander a halhatatlanság fűszere
- a régi arab orvoslás szülési fájdalmak csökkentésére is használta
- európai orvosok gyakran kezelik vele a migrének egyes fajtáit, és mivel ösztönzi a mirigyrendszer működését, ezáltal az ösztrogéntermelést, nőknél segíthet a menstruáció rendszerességében, valamint a klimax idején csökkenti a kellemetlen fizikai tüneteket
Mégis a tudomány álláspontja szerint várandós kismamáknak nem ajánlott korianderolajat alkalmazni, erre mindenképp figyeljetek oda!
És végül hoztam nektek egy korianderes csirkereceptet:
Hozzávalók:
- 1 filézett csirkemell
- 1 fej lilakáposzta
- 2 evőkanál olívaolaj
- grillfűszerkeverék
- 2 evőkanál borecet
- 1 kávéskanál barnacukor
- 1 kávéskanál őrölt koriandermag
- só
- fehér bors
Elkészítés:
- A tisztított és megmosott csirkemellet csíkokra felvágjuk, sóval, fehér borssal és a grillfűszerrel fűszerezzük.
- A lilakáposztát megtisztítjuk, lereszeljük és megsózzuk.
- A forró olívaolajban megsütjük a húsdarabokat.
- Majd az ecetet, a cukrot és az olívaolajat elkeverjük egymással, és a káposztára öntjük.
- Hozzáadjuk az őrölt koriandermagot, s végül beleforgatjuk a csirkemell-csíkokat is.
- Friss korianderlevelekkel díszítve tálaljuk. Fogyasszátok egészséggel!