Milyen fűszernövényeket termesszünk a konyhánkban?
hirdetés
Az étkezés mindig fontos volt, az emberek életében. Meghatározó az ünnepeken, születésnapokon a megfelelő étel. Igen ám, de nagyon fontos az is, hogy a nő, szeressen főzni, és megmutassa tudását, az ételek formájában. De nem elég csak a főzés tudományát ismerni, hanem megfelelően kell tudni fűszerezni is. A bevásárlásokon, főleg télen megveszed azt a fűszert, esetleg petrezselymet, de valahogy mégis hiányzik az a friss érzet, és valahogy eltörpül, meg se érződik. Ezért fontos a konyhában való fűszerek termesztése.
Ez igazán praktikussá teszi a főzést, és mindig friss fűszer kerül majd az ételbe, ami íncsiklandozóvá teszi a vendégek számára. Manapság már egyre igényesebbé váltak ezek a fűszertermesztések. Már a legtöbb étterem rendelkezik fűszerkerttel. Ahogy fejlődtek a étkezési kultúrák, úgy a fűszerek skálája is nőtt, és igényesebb ételek kerültek tálalásra. Szuperül lehet termelni növényeket a konyhában, de ez több tényezőtől függ.
hirdetés
Először is fontos az, hogy mennyi helyed van a konyhában a cserepek számára, továbbá, ha megvásárolsz, egy növényt pár nap után át kell ültetni. Petrezselymet, és kaprot nem érdemes termelned otthon, mert a piacon is megveheted. Érdemes a konyhában termeszteni rozmaringot, tárkonyt, citromfüvet, mentát, ezeket nagy cserépben érdemes növeszteni. Aztán zsályát, bazsalikomot, oregáno ezek a növények közepes cserepet vesznek igénybe, valamint majoránnát ez a növény kis cserepet igényel. Ha cserépben szeretnél nevelni fűszernövényeket, akkor jó, ha oda figyelsz, hogy a növények megfelelően kapjanak fényt, mert a napos helyen tudnak jól fejlődni. Szükségük van jó minőségű földre, valamint rendszeresen kell őket öntözni. Ha teljesülnek ezek a feltételek, akkor a növények nagyon szépen fejlődnek. Ezeknek a növényeknek az első feladatuk az, hogy az ételek élvezetét növelje. Továbbá rendkívül jól javítják az étvágyat, és segítik az emésztést. Nagyon sok növény vitamin tartalommal, gyógyhatással is rendelkezik.
A fűszer az, amely megadja az étel evésének az értelmét, és hozzá az étvágyat. Ezt nem lehet megtanulni egy-két hónap alatt. És a receptekben tartalmazó mennyiségek csak hozzávetőlegesen elegendőek, mivel mindenkinek más az ízlése. Hihetetlen az, hogy ezekbe a növényekbe mennyi vitamin van, amely erősíti az ember immunrendszerét. Hihetetlen az, hogy mennyi mindent nem tudunk a fűszerekről, pedig csak utánuk kellene olvasni. Vannak fogyasztó, és zsírégető fűszerek is. A fűszerek nem csupán élvezetet tudnak okozni az ételeken keresztül, hanem egészségileg is rendkívül jótékony hatásuk van. Ásványi anyagokat, és vitaminokat tartalmaznak. De vannak olyanok is, amelyek segítenek a fogyásban, de olyanok is, amelyek megtartják a súlyunkat. De tudni kell azt, hogy nem csodaszerek, az embernek is tennie kell azért, hogy megfelelő táplálékot vigyen be a szervezetébe, a fűszer csak segít abban, hogy az immunrendszer egészséges legyen.
Tudni kell még azt, hogy az étel íze az, amely feléleszti az emésztést, hogy minél jobban, és egészségesebben menjen végbe a szervezetünkben az étel, és azért rakódjon ránk is valami. Az ízetlen étel abszolút nem tápláló, az íz az, amely lehetővé teszi az emésztést. Tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen növényeket termesszünk a konyhánkban, és azzal, hogy milyen dolgokra jók. Az egészséges életmód mindennél fontosabb, és ezt szuperül el lehet érni ezekbe a remek fűszerekkel, amelyet becsempészel a konyhádba. A család rendszeres jó táplálék bevitele, csak egészséget von maga után.
Ha nem csak fűszerekkel szeretnénk illatossá tenni otthonunk, érdemes ezt a cikket is elolvasni.