A legjobb fűszernövények grillezéshez
hirdetés
Itt a nyár, grill-, saláta- és koktélszezon. Ilyenkor használják az emberek a legnagyobb mennyiségű friss fűszert. Néhány cserépben, vagy ládában megtermelhetjük a család számára szükséges mennyiséget. De ki is ültethetjük az évelő fűszernövényeket a kertbe.
Nem csak szépek és finomak, de hasznosak is. Egynémely fűszernövény távol tartja a kerttől a kártevőket. Mint a levendula, citromfű, rozmaring. Gondozásuk nagyon egyszerű, kezdő kertészeknek sem okozhat gondot. Egy kis odafigyeléssel lehetséges az, hogy egész évben friss fűszert szüretelhessünk. A friss fűszer íze és illata utánozhatatlan.
hirdetés
Ha cserépben szeretnénk fűszernövényt nevelni, akkor egy nagyobb méretű cserépre vagy ládára és általános virágföldre lesz szükségünk. A virágföldekben lévő tápanyag kb. 3 hétre elegendő, ha nem végzünk tápanyag-utánpótlást. Ezért tapasztalható az, hogy a cserepes növények az átültetés után gyorsabban nőnek, majd fejlődésük lelassul, és tápanyaghiányos tűnetek figyelhetőek meg rajtuk. A folyamatos öntözés hatására is kimosódnak a tápanyagok, ezért szükség van a folyamatos tápanyag-utánpótlásra. Ma már rengeteg termék közül választhatunk, lehet az természetes tápszer, vagy műtrágya. Majdnem az összes fűszernövényről elmondható, hogy közepes víz- és tápanyagigényű. Azért vannak kivételek, a mentafélék víz- és tápanyagigénye elég magas, ezért gondoskodni kell róla, hogy az alátétben mindig legyen víz.
A bazsalikom is vízigényes, ennél a növénynél arra is oda kell figyelni, hogy nehogy virágot hozzon. Mindig vissza kell metszeni a hajtáscsúcsokat, amikor megjelennek a virágkezdemények. Ugyanis virágzás után magot hoz, és elpusztul. A bazsalikom egynyári növény. De vannak olyan fajták is, amelyek átteleltethetőek.
A fűszernövényeket érdemes folyamatosan nyírni, használni. Így majd mindig friss hajtásokat hoznak. Ha nem vágjuk vissza, akkor könnyen felkopaszodnak, kiöregednek a növények. A vásárolt fűszernövény-palántákat mindig ültessük át nagyobb cserépbe. Télen pedig gondoskodjunk a cserépbe ültetett növényekről. A cserepet védjük az átfagyástól. Elég, ha lombbal vesszük körbe a cserepet. Kora tavasszal pedig erősen vágjuk vissza.
Most lássunk néhány fűszernövényt: az oregánót (szurokfű) a természet antibiotikumának is hívják. Nélkülözhetetlen fűszere az olasz ételeknek, tésztafélék, húsok, saláták, paradicsomos ételek és pizza ízesítésére használják. Kiültetve a kertbe, vagy akár egy cserépben is termeszthető, évelő növény. A bazsalikom az egyik legtöbbet használt fűszernövény. Egynyári. Ültessük ki napos, meleg helyre, tápanyag- és vízigényes növény. A pesto egyik alapanyaga, ezen kívül tésztafélék, szószok, saláták, paradicsomos ételek, koktélok fűszerezésére használják. Csak a főzés végén adjuk az ételekhez. A mentafélék közül a borsmentát használjuk leggyakrabban. Ma már rengeteg fajtája kapható. Úgy mint eper-, csokoládé-, gyömbér-, ananász-, narancs-… A borsmenta tea, saláták, koktélok ízesítéséhez, sütemények díszítéséhez ajánlott. Évelő növény, egyre nagyobb helyet foglal el, ha kertbe ültetjük ki. A belőle készített tea emésztés serkentő, görcsoldó hatású. A citromfű évelő növény, teák készítéséhez, sütemények és koktélok díszítéséhez ajánlott. Nyugtató hatású a teája.
Fűszernövényeket érdemes nevelni, meghozzák az árukat, és mindig kéznél lesznek, ráadsául sok mindenbe használjuk őket.