Gondoltad volna a makkról?
hirdetés
Ilyenkor, ősszel a vadgesztenye és a dió mellett a tölgyfa makkját gyűjtik szívesen a gyerekek. Szinte már ki sem lehet lépni a lakásból gyűjtésre alkalmas zacskó nélkül, különben a zsebek fognak megtelni az értékes kincsekkel.
Az ősz ajándékaiból nem csak őszi, de karácsonyi dekorációkat is készíthetünk a gyerekek bevonásával, így valódi családi programot szervezhetünk a lakásdíszítésből.
hirdetés
De tudjuk-e, hogy a makkot a dekoráción kívül mi mindenre használhatjuk?
A kávé elterjedése előtt a pörkölt makkot főzték meg és itatták például beteg, legyengült gyerekekkel, hogy erőre kapjanak, illetve öregkori krónikus bélbántalmakra is használták.
Napjainkban a konyak színének feljavítására haszják fel az öreg tölgyfahordók faforgácsát, amiben korábban szintén konyakot érleltek. A szesziparban ezt hívják limozinforgácsnak.
A tölgyfa fiatal ágairól lefejtett kéregből készült főzet fogyasztva hasmenés és vérhas tüneteinek enyhítésére, külsőleg pedig gyulladások borogatására, illetve lábizzadásra jó.
Ezen tények ismeretében lehet, hogy már nem csak a gyerekek kedves elfoglaltágává válik a makk gyűjtése, de magunk is számára is összeszedünk néhány tucatot.
kép forrása: www.vadaspark-budakeszi.hu