A csirke feldarabolásával sokat spórolsz
hirdetés
Sokan előre feldarabolt csirkét vásárolnak, vagy csak csirkecombot, esetleg csirkemellet. Az igazság az, ha egész csirkét veszünk és megtanuljuk hasznosan feldarabolni, akkor jóval olcsóbban hozhatjuk ki az ennivalót, mint eddig, arról nem beszélve, hogy több ételhez is elő tudjuk készíteni a csirke különféle részeit.
Egy 1,5 kg-os csirke 10 darabra vágható, és 4-5 személynek elegendő. Az ilyen nagyobb csirkénél a mellhúst, a felső és alsócombokat tovább is darabolhatjuk. Ugyanezt a technikát használhatjuk kisebb pulykánál, fácánnál vagy gyöngytyúknál. Na de lássuk csak, hogyan is kezdjünk neki:
hirdetés
1 – Távolítsuk el a villacsontot. Egy nagy, éles késsel vágjuk végig a bőrt a comb és a mell között. Húzzuk el a lábat a testtől, és feszítsük hátra, hogy lássuk az ízületet. Hajlítsuk meg a lábat, hogy az ízület kettéváljon. Mielőtt teljesen leválasszuk a lábat, nézzük meg, hogy körbe tudjuk-e vágni a kis húsdarabot, amely a comb húsához kapcsolódik. Ez nem szükséges, de jó, ha a combrészen tudjuk tartani. Ismételjük meg a másik oldalon is.
2 – A szárnyrészek húsosabbá tételéhez egy kis darabot kivághatunk velük a mellhúsból. Fogjuk meg a szárnyát, és ejtsünk egy hosszanti vágást végig a mell hátánál. Amikor a szárny ízülethez érünk, faragjuk le a húst, hogy lássuk az ízületet, és vágjuk át, hogy eltávolíthassuk a szárnyat. Ismételjük meg a másik oldalon is.
3 – Vágjuk végig a húst a mellcsont egyik oldalán.Egy ujjal húzzuk hátra a mellhúst, óvatosan válasszuk le a bordákról késsel, amíg az egész mellrészt el nem tudjuk távolítani, majd ismételjük ezt meg a másik oldalon is.
4 – Őrizzük meg a megmaradt csontokat alap-lé készítéséhez. A lábak félbevágásához tegyük őket bőrös oldalukkal lefelé egy vágódeszkára. Hajlítsuk meg a lábat, hogy felmérjük, merre található az ízület – általában egy vékony rész zsírt is találunk ott. Vágjuk át hogy kettéválasszuk a lábat alsó és felsőcombra. Ha eltaláljuk a csontot, és a kés nem tudja átvágni, egy kicsit mozgassuk el a kést, és próbáljuk újra.
5 – Vágjuk ketté a csirkemellet. Ha pároljuk a csirkét, vagy nem akarjuk a bőrét a recepthez felhasználni, húzzuk le a darabokra vágott részekről. A bőrt néha nehéz eltávolítani az alsócombról – húzzuk hátra, át az alsócomb végén egy konyhai papírtörlővel fogva, ami jobb fogást biztosít a bőrön, így erősen le tudjuk húzni.
A combok kicsontozása
Egy nagy csirkénél kicsontozhatjuk az alsó és felsőcombot is, így a húst kisebb darabokra vághatjuk.A felsőcomb kicsontozásához tegyük a combot húsos oldalával lefelé a munka felületre. Egy kis késsel vágjuk végig a húst a csont mentén. Az egyik végén kezdve faragjuk le a húst a csontról, egy kézzel elemelve, amíg teljesen ki nem tudjuk szabadítani.Az alsócomb kicsontozásához vágjuk át a vékonyabb végén az inat. A vastagabb végén faragjuk le a húst a csontról, szabadítsuk ki teljesen kezünkkel, amíg teljesen ki nem tudjuk vágni. Nagyon sok vékony, fonálszerű ín marad az alsócombon, ezek közül amennyit csak lehet, távolítsuk el.