Csuklás elleni praktikák
hirdetés
A csuklás ugyan gyakran eredményez vicces szituációkat, de mindemellett jobb, ha meg tudjuk azt minél hamarabb szüntetni, hiszen eléggé kellemetlen is lehet. Továbbá a csuklással kapcsolatban érdekes még az is, hogy az embereknek a döntő többsége egyáltalán el sem tudja képzelni, hogy mitől is van. Cikkünkben kivesézzük a témát és megosztunk pár hatásos csuklás elleni praktikát is.
Mi a csuklás?
hirdetés
„A csuklást a rekeszizom önkéntelen összehúzódása idézi elő. A tüdőbe ilyenkor hirtelen beáramló levegőtől ugyanis a gégefedő lezárul, ez okozza a jellegzetes hangot. Az egyértelmű kiváltó okról azonban megoszlanak a vélemények. Szakértők szerint Charles Osborne esetében a kiváltó ok az az ütés, amelyet egy disznóvágás során egy 300 kilós sertés mért a rekorderre, még 1922-ben. Feltételezéseik szerint az ütés következtében vagy a rekeszizom mozgatását szabályozó agyi idegek, vagy maga az izom sérült úgy, hogy 1990-ig szakadatlan ismétlődéssel, minden 10. másodpercben csuklást idézett elő.”- írja a weborvos.hu
Gyakorlatilag nevezhetjük tehát a rekeszizom vagy az ideg sérülésének is, amelynek következtében csuklunk. Az említett Charles Osborne a világcsúcstartó a csuklásban, ugyanis 68 éven át minden egyes nap csuklott. Ez már nem hangzik valami jól, ugye? Bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, bár szerintünk inkább lemondott volna róla.
Egyéb kiváltó okok
„Az ilyen hosszú ideig tartó csuklás valóban egyedülálló a történelemben, azonban vannak, - elsősorban férfiak - akiknél gyakran és hosszabb ideig is jelentkezik. Az eddig elvégezett kutatások, vizsgálatok alapján vannak bizonyos hajlamosító tényezők, amelyek megnövelik a csuklás kialakulásának kockázatát. Ilyen például a forró ételek fogyasztása. Ez ugyanis ingerli a nyelőcső mellett futó, a nyakat a rekeszizommal összekötő ideget. Szintén csuklást okozhat a fokozott gázképződés a gyomorban, ha túl gyorsan eszünk, vagy egyszerre nagyobb mennyiséget, és a túl fűszeres ételek, vagy a szénsavas üdítők fogyasztása. A hirtelen hőmérsékletváltozás mellett bizonyos gyógyszerek szedése – például ópiátok, kortikoszteroidok, benzodiazepinek és barbiturátok - esetén is gyakoribb a csuklás.”- mondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész.
A hétköznapi, átlagemberek körében ezek közül a leggyakoribb természetesen a forró ételek fogyasztása által kiváltott csuklás, illetve a gázképződés által keletkezett csuklás. Ezeket megelőzni csak akkor tudjuk, ha elkerüljük a forró ételek fogyasztását, illetve odafigyelünk az egészséges táplálkozásra. De nyilván mindezt csak azoknak kell tenniük, akik hajlamosak a csuklásra.
Csuklás elleni praktikák
„A csuklás megszüntetésére több praktika is ismert. Megelőzés gyanánt célszerű tartózkodni a túl gyors, kapkodó étkezéstől és az alkoholfogyasztástól, szénsavas italoktól. Érdemes megpróbálni a hideg víz lassú kortyolgatását, de van, akinél beválik, ha egy nagy levegőt vesz, rövid ideig bent tartja, majd hosszan kilélegzi és ezt 3-szor, 4-szer megismétli húsz percenként. A különböző pontokra gyakorolt nyomás is jótékony hatású lehet: nyomjuk meg enyhén a rekeszizmot, vagy hajoljunk előre, hogy így gyakoroljunk nyomást a mellkasra. Ha ez nem válna be, akkor nézzünk körül a konyhában: nyeljünk le egy kiskanálnyi kristálycukrot szárazon, rágcsáljunk el egy citromot, vagy cseppentsünk a nyelvünkre egy kis ecetet, épp csak, hogy érezzük az ízét.” –írják a weborvos.hu oldalon
Forrás: weborvos.hu
Képek: hazipatika.com és lifemagazin.hu