Nyomós oka van, miért kell átmosnod a rizst főzés előtt
hirdetés
A köztudatban van némi bizonytalanság, hogy most akkor meg kell-e mosni a rizst főzés előtt vagy sem, de most eloszlatunk minden kétely: igen, meg kell mosni a rizst, mindig! Miért és hogyan öblítsd át a rizst?
Két okot is mondunk arra, hogy miért mosd meg a rizst, mielőtt megfőzöd. Egyrészt a tisztaság miatt. Mire a konyhádba elér a rizs, óriási utat tesz meg, így mindenféle kosz és szennyeződés kerülhet rá, amiket nem akarsz majd felszolgálni a tányérodon.
hirdetés
Emellett az sem elhanyagolható, hogy ilyenkor a rizsszemek felületéről eltávolítod a felesleges keményítőt. Ettől lesz a végén szép puha a rizs, aminek a szemei nem tapadnak össze. Az átmosás nélkül a rizsszemek felületén marad, és a főzést követően rágós vagy nagyon ragadós lesz a rizs.
Milyen rizst moss meg főzés előtt?
Gyakorlatilag minden rizst érdemes átmosni legalább, hogy megtisztítsd a szennyeződésektől, legyen az rövid vagy hosszú szemű, és bármilyen csomagolásban is vásárold meg. Ha ragacsos rizst készítesz, akkor is érdemes időt szánnod az átmosásra, mivel főzés közben a szemekben található keményítő előjön, és gondoskodik a vágyott textúráról. És hogy mit csinálj a maradék ragacsos rizzsel? Itt egy maradékmentő tipp.
A teljes szemek esetében öntsd egy szűrőbe a kívánt mennyiséget, majd hideg víz alatt mosd át 30 másodpercig, miközben finoman rázogatod közben. Itt nem fog megváltozni a víz színe, mivel ezzel csak a rizshéjakat és törött rizsszemeket mosod ki belőle.
Fehér rizs esetében hasonló az eljárás, rázogatás mellett nagyjából két percig tartsd a folyó víz alá a rizst. Eleinte opálos lesz a víz, majd két perc után már szinte teljesen áttetszőnek kell lennie. Eközben kerüld el, hogy a kezeddel összedörzsöld a rizsszemeket, mivel így a súrlódás miatt továbbra is el fog színeződni a víz.
Átmosás vs. áztatás
Melyik jobb, ha csak gyorsan átmosod vagy áztatod a rizsszemeket? Fontos hangsúlyozni, hogy a két eljárás két különböző célt szolgál, tehát nem felcserélhetőek. A mosás az esetleges szennyeződéseket, valamint a keményítőt távolítja el, addig az áztatás a főzési időt csökkenti. Emellett az arzén mennyiségét is képes csökkenteni a rizsben. Igen, a rizs más gabonafélékhez viszonyítva jobban felszívja az arzént a talajból.
Az áztatáshoz először a fenti módon mosd át a szemeket, majd 30 percre áztasd vízbe őket. Azután a szokásos módon főzd meg.
Forrás: Nosalty