hirdetés

Partnereink

7+1 tipp húsvéti sonka főzéséhez

hirdetés

7+1 tipp húsvéti sonka főzéséhez

A húsvét ikonikus étele a sonka, amit vagy kompromisszumokat kötve konyhakészen veszünk, vagy előkészítve, és az utolsó lépést, a főzést mi magunk tesszük meg. Ha ez utóbbi mellett döntünk, és nem jól csináljuk, akkor hiába a minőségi alapanyag, a végeredmény nem lesz kívánatos. Jöjjön egy csokor tipp a húsvéti sonka főzéséhez.

Hagyományosan húsvét vasárnap vágjuk fel a húsvéti sonkát, ezért legkésőbb nagypénteken ne csak a répatorta sütéséhez, de a sonkafőzéshez is kezdjünk hozzá, mert az előáztatással és az utóhűtéssel majdnem 2 nap fog eltelni.

hirdetés

1- Minőségi sonkát vásároljunk

A legfontosabb, hogy minőségi végeredményt, csak minőségi alapanyagból várhatunk, ezért érdemes hagyományos módonfüstölt és pácolt sonkát beszerezni, és kerülni a gyorspácolt, felvizezett, nagyüzemi húsárut. Törekedjünk a minőség a mennyiség felett elvre.

2- Áztassuk be egy éjszakára

A füstős íz megosztó, de általában kevesen vannak, akik imádják az extra füstös ízeket. Éppen ezért, a sonkát érdemes egy egész éjszakára vízbe áztatni, hogy a sós, füstös aromák kicsit kiázzanak és maga a hús is egy kicsit puhuljon. Ezt a vizet nem tudjuk semmire használni, ezt öntsük le róla és másnap friss vízben együk fel főni.

3- Ne vágjuk le a zsíros részt!

A hagyományos sonkán kb. 2-3 cm zsíros rész van, amelyet nem szabad levágni főzés előtt, még akkor sem, ha azt a későbbiekben nem akarjuk elfogyasztani. Ez védi meg a sonkát a kiszáradástól, illetve a zsírban rengeteg ízanyag található, amely a főzés során átjárja a húsos részt is.

4- Fűszerezzük a főzővizet

Annyi vízzel öntsük fel a sonkát, hogy az szépen elfedje, ne legyenek kilógó részek. Tegyünk mellé vöröshagymát, fokhagymát, köményt, borsot és babérlevelet. Miután megfőtt és lekapcsoltuk a hőt, egy csokor petrezselymet még adhatunk hozzá. Extra tipp: ha teatojásba tesszük a borsot és a köményt, akkor nem kell egyesével keresgélni ezeket a fűszereket a sonkán.

5- Húsvéti sonkafőzés ökölszabálya

Legpraktikusabb egy nagyobb méretű, hagyományos fazekat választani a főzéshez. Ezt is úgy, mint a húslevest, alacsony fokozaton főzzük, éppen csak annyira, hogy gyöngyözzön. A főzési időt tekintve az az ökölszabály, hogy annyi ideig főzzük, ahány kiló maga a sonka. Tehát egy 1,5 kg-os darabot 1,5 órán keresztül kell főzni.

6- Saját levében hűtsük ki

Miután megfőtt a sonka, semmi esetre se vegyük ki a főzőléből, hagyjuk abban teljesen kihűlni. Ha van rá lehetőségünk, tegyük éjszakára hűvös helyre, és csak másnap reggel vegyük ki a léből.

7- Tároljuk megfelelően

A megfőtt sonkát ne dobozoljuk le, ne fóliázzuk be, inkább csak egy konyhai törlőbe vagy sütőpapírba csavarva tároljuk a hűtőben.

+1 Ne öntsük ki a főzővizet

A főzővizet ne öntsük ki, tegyük kisebb műanyag edényekbe és fagyasszuk le. Az év folyamán jól jöhet, ha enyhén sós-füstös alaplére lenne szükségünk, például babgulyáshoz, sólethez... Olvasnál még több hasznos ötletet? Akkor kattints tovább gyors és könnyű húsvéti receptekért.

Forrás: Arterego

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés