hirdetés

Partnereink

8 tipp, hogy akár már holnap belevághass a hulladékszegény életvitelbe

hirdetés

8 tipp, hogy akár már holnap belevághass a hulladékszegény életvitelbe

Rádöbbentem, hogy még sosem adtam gondos útmutatót azoknak, akik mostanában vágnának bele a hulladékcsökkentésbe, de fogalmuk sincs arról, hogyan kellene elkezdeni. 

Úgy gondolom, nem létezik egy mindenki számára megfelelő, univerzális útmutató, de ebben a cikkben igyekeztem összefoglalni azokat a tippeket, amik talán segíthetnek elindulni a zéró hulladék felé.

hirdetés

1. ) Borítsd ki a szemetest

Ahhoz, hogy tudd, mit kellene lecserélned vagy kiiktatnod a háztartásodból, tudnod kell azt is, hogy mit dobsz ki napi szinten. Érdemes kiborítani a megtelt szemetest, hogy meg tudd nézni, mit tartalmaz. Úgy gondolom, az első és legfontosabb lépés az, amikor realizáljuk a problémát, hogy aztán cselekedni tudjunk. Figyeljük meg, miket dobunk ki nap mint nap, és mire tudnánk hulladékmentes alternatívát vagy jobb helyet találni.

Az újrahasznosítható anyagokat/csomagolásokat gyűjtsük külön, ilyen a papír, a fém, a műanyagok egyes fajtái (például a PET) és az üveg. Az organikus, növényi hulladékot, ha van rá lehetőségünk, szintén gyűjtsük külön egy komposztálóban.

2.) Eldobható helyett újrahasználható

Nagyon sok szeméttől óvhatjuk meg a bolygót, ha az egyszer használatos eldobható tárgyainkat lecseréljük újrahasználható eszközökre. Így azon túl, hogy kevesebb szemetet termelünk, még rengeteg pénzt is megspórolhatunk hosszú távon.

Íme itt egy lista a legalapabb zero waste eszközökről:

Kulacs

Sajnos nem mindenki számára elérhető a tiszta ivóvíz, de akinek igen, annak érdemes kihasználnia. 2 éve élek boldog kapcsolatban a kulacsommal gond nélkül, és ezalatt rengeteg műanyag palacktól kíméltem meg a környezetet és a pénztárcámat. Ja, és megszerettem a víz ízét.

Kávésbögre

Spórold meg magadnak és a Földnek a rengeteg elviteles (és nem lebomló) eldobható kávéspoharat, ruházz be egy tartós (és divatos) kávésbögrére! Sőt, a legtöbb kávézóban kedvezményt is adnak, amiért nem az ő poharukat használod elvitelkor!

Vászontáska

Mindig lapul egy-két ilyen a hátizsákomban, hátha be kell ugranom egy boltba valamiért, és így nem kell szatyrot kérnem a pénztárnál.

Bevásárlószütyők

Egy kis történet: azért lett Vászonzsákoslány a YouTube-csatornám neve, mert a piacon minden kofa úgy ismert engem, mint a kisasszonyt, aki textil szütyőbe teszi a gombát vagy a spenótot, és harsányan tiltakozik, ha valaki megkínálja egy nejlonzacskóval. Mindig mondták, hogy “Ó, megjött a vászonzsákos!”Komolyra fordítva a szót, ezeknek a szütyőknek köszönhetően nem kell zacskókat használnom. Amikor bepiszkolódnak, csak kimosom őket a ruhákkal együtt.

Sminklemosó korongok

Sokan nem tudják, de a vattakorongok nem csupán pamutból készülnek, gyakran tartalmaznak műanyagot is, ami megnehezíti a lebomlásukat. A vattakorongokat viszont könnyedén lecserélhetjük egy újrahasználható textil verzióra is, amit kimoshatunk a ruhákkal együtt, ha bepiszkolódott.

Tisztasági eszközök

A papírzsebkendőket lecserélhetjük textilre, és bármily érdekesen hangzik, még az eldobható női intim higiéniás eszközöknek is vannak újrahasználható megfelelőik, például a mosható betét, az intim kehely vagy a menstruációs bugyi.

3.) Vásárolj csomagolásmentesen

Sokan úgy gondolják, hogy csak akkor valósítható meg a zero waste, ha van a közelünkben egy csomagolásmentes bolt. Nos, nekem is a város másik felére kellene utaznom minden héten, hogy bevásárolhassak, ha ez így lenne. De nincs így. Rengeteg mindent tudunk piacokon és egyszerű szupermárketekben is vásárolni csomagolás nélkül, a saját szütyőinkkel, tárolóinkkal. Húst, zöldséget, pékárut - még akkor is megéri, ha nem tudunk minden csomagolást kivédeni.

4.) Vegán hétfő

Nagyon sokat tehetünk az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért, ha minimalizáljuk az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, még ha nem is hagyjuk el teljesen őket. Az állati eredetű élelmiszerek előállítása, például a tejé és a húsé borzasztóan sok energiát vesz igénybe, és ez az ipar is felelős többek közt az esőerdők pusztításáért, hogy legelőket és termőföldeket teremthessenek az állatok takarmányozására. Akár heti néhány vegán étkezéssel is hozzájárulhatunk a bolygó védelméhez.

5.) Pucér…szappan :)

A fürdőszobában hatalmas változást eredményezett az, amikor a flakonos tusfürdőket, folyékony szappanokat, samponokat és hajkondicionálókat lecseréltük egy szappanra. Olcsó, csomagolásmentes (vagy környezetbarát csomagolású), jót tesz a bőrünknek, és semmilyen szemetet nem hagy maga után.

6.) Bambusz fogkefe

Szörnyű belegondolni abba, hogy az összes fogkefe, amit eddigi életem során használtam, még mindig ezen a bolygón van valahol. Az egyszerű fogkefék műanyagból készülnek, 3-4 hónapnál tovább nem használhatjuk őket, és mivel nem újrahasznosíthatóak, szeméttelepeken végzik. Ezt lecserélhetjük egy bambusz vagy bükkfa verzióra is, amit miután elhasználtunk, a sörték eltávolítása után ráhelyezhetjük a komposztra.

7.) A használt nem ciki

Ha használtan vásárolunk ruhákat fast fashion helyett, azzal gyakorlatilag leemelünk egy darabot a szemétkupac tetejéről. Fantasztikus egyébként, hogy milyen vagány darabokra lehet bukkanni a turikban, adományboltokban vagy bolhapiacokon.

8.) Oszd meg

A zero waste vagy környezetbarát életvitel fantasztikus dolog, de még jobb, ha nem egyedül, hanem sokan csináljuk. Beszélj erről a rokonaiddal, barátaiddal, ismerőseiddel, oszd meg velük a gondolataidat!

Belevágni a hulladékszegény életvitelbe egy hatalmas feladat, nem ritkán tartogat kihívásokat.

Forrás: Nosalty

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 11.30.

Ma András, Andor napja van.

Közel 70 millió forintot fektettek be másfél hónap alatt MST-be

Hazai viszonylatban kiemelkedő eredményeket ért el az indulását követő első két hónapban a legújabb magyar kriptovaluta. A privát értékesítési szakasz...

  • 2021-11-29 21:50
Szerezd már most be a legjobb schi-fi vagy fantasy regényt a karácsonyfa alá!

Sárkányok vagy űrhajók? Most az egyszer választanod sem kell, hiszen a Bookline listájában a sci-fi és a fantasy legfrissebb gyöngyszemeit találod meg...

  • 2021-11-29 20:25
Súlyosbodik a chiphiány

Tovább súlyosbodik a globális chiphiány, az autóipar mellett begyűrűzött a számítástechnikai eszközök piacára is, súlyosan érintve azt. A kialakult he...

  • 2021-11-29 19:00
Kapros juhtúrós gombóc recept húsok mellé

A túró annyira sokoldalú alapanyag, hogy édes és sós gombócokat is készíthetünk belőle. Ráadásul többféle ízesítés, fűszerezés is jól áll neki, és se...

  • 2021-11-29 17:10
Románia csak európaiakat enged be a dél-afrikai térségből, őket pedig karanténba küldi

Románia a dél-afrikai térségből érkezők közül kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Közösség és Svájc állampolgárait engedi be területére, s...

  • 2021-11-29 15:30

hirdetés

Egyre több a kamugyógyszertár az interneten

Tucatszám bukkannak fel a hamis készítmények és a megbízhatatlan webáruházak, a pandémia óta pedig az ilyen átverések valósággal elárasztották az inte...

  • 2021-11-29 14:00
A világ tíz legsikeresebb elektromos járműgyártója közül hat a Continental gumiabroncsait választotta

Bizalom a technológiai szakértelemben: a Continental a Tesla, a Volkswagen, a Mercedes-Benz és még további gyártók elektromos autóinak elsőszerelésre ...

  • 2021-11-29 12:20
Az önbecsülés fontosságára tanítják egymást a Rozmaring kunyhó lakói

Miközben elmerülünk a közösségi média világában, hajlamosak vagyunk magunkat a tökéletesnek tűnő posztok szereplőihez hasonlítani és önmagunkat emiatt...

  • 2021-11-29 10:54
Magyarországon még nem detektálták az omikron variánst

Magyarországon a jelenlévő mintákban még nem detektálta a koronavírus új változatát, az úgynevezett omikron variánst a Nemzeti Népegészségügyi Központ...

  • 2021-11-29 09:36
Bika: A befolyásolással csak óvatosan!

Hagyja, hogy mások döntsék el, érdemes-e hallgatni Önre vagy sem. Az minden, amit megtehet, hogy lelkiismeretesen és világosan, de mindenekelőtt őszin...

  • 2021-11-29 08:17

Minden cikk

hirdetés

hirdetés