Dekorációs praktikák desszertekhez!
hirdetés
Legyen szó bármilyen ételről, ha az ügyesen van tálalva, díszítve, akkor garantált sikert hoz! Most különösen a desszertek díszítésére érdemes figyelmet szentelnünk, hiszen nyakunkon a Mikulás, a karácsony. Ha elsajátítunk néhány díszítési technikát, akkor bármikor mutatós és kívánatos finomságokat tudunk családtagjainknak felszolgálni.
Ugye, hogy nem mindegy, milyen díszes tálalással kapod meg a fagyidat, esetleg a gluténmentes palacsintádat egy cukrászdában? Pedig otthon is ugyanúgy, ugyanolyan mutatósan tudod tálalni édességeid, desszertjeid. Megosztunk veled néhány hasznos praktikát, amit kezdő háziasszonyként is bátran kipróbálhatsz.
hirdetés
Ha már megemlítettük az ünnepeket, a karácsony velejárója a mézes sütemény készítése is, ami bátran mehet a karácsonyfára is. De van, aki már az adventi naptárát is mézeskalácsból készíti. Azonban a rá kerülő díszítő máz nem mindenkinek sikerül jól. Valóban van vele egy kis macera, de ha megismerted a titok kulcsát, többé biztosan nem marad folyós. A cukormázhoz valójában 1 tojás fehérjét kell különvennünk és 14-15 dkg porcukorral jól felverni. Sűrűnek kell lennie, mert ha túl folyós, nem szárad meg, elkenődik, ragadni fog. Ilyenkor, ha kell, adjunk hozzá plusz cukrot. Habzsákba vagy egy tiszta nylonzacskóba töltve és a csücskén apró lyukat vágva máris díszítheted a mézeskalácsokat. Ami nagyon fontos: A mézes sütik legyenek kihűlve!
Mutatós díszeket készíthetünk csokoládéból egy acetát fólia és Maminti Art sablon segítségével. Feldobhatjuk vele desszertjeinket, fagyi-kelyheinket, tortáinkat egyaránt. Először egy papírból vágjuk ki a kívánt formát (csepp, háromszög, szirom, kör, szív), ne legyen túl bonyolult, majd az írásvetítő fóliából vágjuk ki a papírsablon segítségével annyiszor, ahányat szeretnénk (törékenysége miatt számoljunk rá párat). Sütőpapírra készítsük ki egymástól távol ezeket az írásvetítő fólia darabokat, és tisztítsuk meg kozmetikai vattával az ujjlenyomatoktól. Megolvasztjuk, majd temperáljuk az egyik színű csokoládét. Rátesszük a sablonunkat az írásvetítő fóliára, és egy spatulával határozott mozdulattal átkenjük a csokoládét a mintán, majd felhúzzuk a sablont. Így járunk el mindegyik fólia darabbal, ha a sablon alá bement a csoki, elmossuk, és eltöröljük gyorsan. Megolvasztjuk és temperáljuk a másik csokoládét, és rákenjük a már mintás írásvetítő fólia darabokra, inkább lógjon túl a csokoládé, de legyen mindenhol, ne túl vékony rétegben. Kés segítségével felhúzzuk a fólia darabot, és homorú formába (én muffin sütő formába) áthelyezzük őket, hogy így dermedjenek meg. Ha megvagyunk minddel, hűtőszekrénybe helyezzük egy órára. Kivesszük őket, és finoman lehúzzuk az acetát lapokat a díszeinkről. Ami nagyon fontos: Vigyázz velük, mert el tudnak törni!
Ami még nagyon népszerű díszítőelem az a fondantból vagy marcipánból készült virág, figura. A porcukron kinyújtott fondant vagy marcipán szabad teret ad a fantáziádnak. Késsel is vághatsz ki szirmokat, majd félig-meddig egymást fedve különféle virág-díszeket készíthetsz, de ha belejössz, akkor már különféle állatfigurákat is meg tudsz majd formázni. A mellékelt képen két fondant cica található, a barna fondant masszába kakaópor is került. A mancsok megformálásához egy fakanál vége kellett, no meg egy fogpiszkáló.