hirdetés

Partnereink

Ezekre kell odafigyelni a porszívók karbantartásánál

hirdetés

Ezekre kell odafigyelni a porszívók karbantartásánál

Ősszel és télen a porszívók a szokásosnál jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, hiszen az esős, latyakos időjárás miatt több por és kosz kerülhet a cipők talpán keresztül a lakásokba.

A fűtés bekapcsolása után pedig jóval több apró porszem keringhet a lakások levegőjében, amelyek aztán gyorsabban lerakódhatnak a bútoron. A porszívók élettartama akkor növelhető meg, ha kellő figyelmet fordítunk a karbantartásukra. A konyhai kisgépeket és háztartási készülékeket kínáló Sencor márka összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

hirdetés

„Ma már sok magyar háztartásban van jelen állóporszívó, vagy robotporszívó a hagyományos gégecsöves készülékek mellett. Véleményem szerint a tisztaságot ezen három készülék kombinációjával lehet fenntartani olyan otthonokban, ahol kisebb-nagyobb gyerekek és házi kedvencek is vannak” – hívta fel a figyelmet Nagy Tamás, a Sencor szervizvezetője.

Gégecsöves készülékek

A gégecsöves porszívók között megkülönböztetünk porzsákos, illetve tartályos változatokat. Előbbinél figyelni kell arra, hogy az utángyártott helyett eredeti, az adott készülékhez való porzsákot válasszunk, mert ha nem megfelelő porzsák kerül a porszívóba, akkor a gégecső bemeneti nyílása, valamint a porzsák nyílása nem fog egymásra illeszkedni. A por ezért eltömítheti a motor előtti mikroszűrőt, sőt akár be is kerülhet a motorba, ami így annak időelőtti elhasználódásához, valamint a szívóteljesítmény csökkenéséhez vezethet.

„A tartályos készülékeknél az egyik legyakoribb probléma, hogy valamilyen kivehető adaptert, tartozékot, vagy szűrőt nem helyeznek vissza megfelelően a felhasználók, ezért azok a tartály ürítésénél a szemetesbe kerülhetnek. Vagy akár a műanyagtartályban maradva lötyöghetnek, akadályozva a megfelelő szívóerő kialakulását” – hangsúlyozta Nagy Tamás. Hozzátette: adott esetben pedig le is állhat a készülék, ha egy tartály ajtaja, vagy szűrője, esetleg annak védőburkolata hiányzik, vagy nem megfelelően van visszahelyezve.

Mind a porzsákos, mind pedig a tartályos gégecsöves porszívók között vannak olyanok, amelyek mosható HEPA-szűrővel rendelkeznek. Ezeket folyó víz alatt lehet tisztítani, de nem szabad a szűrőt dörzsölni, mert a mikrocellák károsodhatnak és a papírszűrő akár el is szakadhat. Végső soron csökkenhet a HEPA-szűrő porszűrő képessége, ami a szívóteljesítmény romlásához vezethet. „Én azt gondolom nem kell feltétlenül csap alá tenni, elegendő lehet, ha kiütögetjük belőle a port. A vízzel tisztított HEPA-szűrő csak akkor használható újra, ha teljesen megszáradt” – hangsúlyozta a Sencor szervizvezetője. A HEPA-szűrők élettartama félév, letelte után ki kell cserélni, azokat nem szabad „túlhasználni” ugyanis előbb-utóbb eltömítődhetnek. A porzsák nélküli porszívóknál nem szabad vizet felszívni, mert a víz bekerülhet a szűrőbe és utána a por egyszerűen beleragadhat a nedves HEPA-filterbe, teljesen eltömítve azt.

Robotporszívók

A robotporszívónál elsősorban arra kell kiemelt figyelmet fordítani, hogy a szűrője, illetve a porgyűjtő tartálya minden egyes használat után ki legyen tisztítva. Igaz ez a nedves portörlése alkalmas változatoknál is, amelyeknél a MOP-os törlőrongyot szükséges rendszeresen tisztítani. Az egy tévhit viszont, hogy az ilyen készülékek vizet szívnának fel, ezek kizárólag csak benedvesítik a padlót. A robotporszívók takarításánál érdemes kivenni a keféket is, mert a kerekeknél időnként felgyülemlenek a hajszálak, vagy háziállatok esetén a szőrszálak. Ugyan ez elmondható a hengerkeféről is, amelybe szintén beleakadhatnak a hajszálak és gátolhatják a hatékony takarítást.

Egyes robotporszívóknál fejtörést okozhat az otthoni wifihez történő csatlakozás. Így nehézségbe ütközhet a hozzájuk tartozó alkalmazás használata. Éppen ezért első használat előtt mindenképpen a leírásban szereplő lépések szerint csatlakoztatni kell a robotporszívókat az otthoni internetes hálózathoz. Mivel a korábbi típusok nem támogatják az 5 GHz-t, ezért azt a csatlakozás elvégzésekor ki kell kapcsolni a routerben. Ehhez mindenképpen érdemes az internetes szolgáltatóhoz fordulni, ők tudnak tájékoztatást adni, hogyan lehet időszakosan kikapcsolni, majd visszakapcsolni az 5 GHz-t az otthoni wifi hálózaton.

Így nem megy tönkre az akksi

A robotporszívóknál, illetve a szintén akkumulátor-technológiás állóporszívóknál gyakori félelem a felhasználók részéről, hogy az energiatároló egység ideje korán tönkremegy. Tévhit azonban, hogy ez a teli tartállyal való porszívózás miatt következne be. „Az akkumulátoros porszívók élettartama a legegyszerűbben úgy őrizhető meg, ha rendszeresen használjuk őket. Ez egyformán igaz a kivehető morzsaporszívóval rendelkező állóporszívókra, illetve a robotporszívókra is. Ha ugyanis hosszabb időre félretesszük ezeket a készülékeket, akkor nem biztos, hogy később újra üzembe lehet őket helyezni” – emelte ki Nagy Tamás.

Ez annak köszönhető, hogy van egy elektronika az akkumulátorokoknál, ami azért felelős, hogy felügyelje a cellákban lévő feszültséget. Amennyiben az akkumulátor egy bizonyos szint alá merül, akkor onnan nem lehet feltölteni. Ilyen szituáció akkor fordulhat elő, ha egy akkumulátoros porszívót egy költözés miatt mondjuk eltesznek három hónapra és egészen addig nem veszik elő, nem használják. Ilyenkor megtörténhet, hogy csatlakoztatjuk a hálózathoz, a porszívó nem fog feltöltődni. Ennek ellenére még mindig jobban megéri kicseréltetni az akkumulátort, mint egy újat venni.

Forrás: One on One Kommunikáció

Fotó: Sencor

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 01.20.

Ma Fábián, Sebestyén napja van.

Cinnabon, az amerikai fahéjas csiga

Ennek a finomságnak a láttán biztosan összefut majd a nyál a szádban! A cukorbevonattal nyakon öntött fahéjas tekercs az amerikai péksüteménylánc, a C...

  • 2022-01-20 12:00
A Nyilasnak is kell az énidő

Ahhoz, hogy élvezze a dolgokat, fontos, hogy hasznosnak érezze magát. De joga van szórakozni csak a móka kedvéért. Mindaz, amit szabadidejében tesz, n...

  • 2022-01-20 10:29
Egri Péter: Kiváltságos helyzet A DAL 2022 zsűrijében lenni

Új zsűritagokkal folytatódik a Dunán az ország dalválasztó műsora, A DAL. A könnyűzenei seregszemle ítészei közé – Mező Misi és Ferenczi Gyuri párosáh...

  • 2022-01-20 09:14
Barátság szakítás után? 8 híresség, aki meghívta exét az esküvőjére

Ezek a hírességek mind úgy döntöttek, meghívót küldenek volt szerelmüknek is.

  • 2022-01-20 08:00
Tejfölös csirke rozmaringgal és kakukkfűvel

Finom, krémes, zöldfűszeres tejfölös csirke, ami pillanatok alatt elkészíthető, és a gyerekek is imádják! Nagy kedvenc lehet a te családodban is, prób...

  • 2022-01-20 06:47

hirdetés

Kiemelkedő árbevételre számít az Accent Hotels egyes szállodáiban az idén

Az Accent Hotels szállodaüzemeltető várakozásai szerint 2022-ben hotelei egy részében a foglaltság éves átlagában már elérheti, a bevétel pedig jócská...

  • 2022-01-19 22:00
Ártalmas mennyiségű alkoholt iszik otthon több millió brit

Angliában nyolcmillió ember olyan sok bort, sört vagy röviditalt fogyaszt otthon, amely már káros az egészségére.

  • 2022-01-19 20:00
Jason Momoa újra szingli! Bejelentette, válik feleségétől

A két híresség közös nyilatkozatban írt arról, hogy mostantól külön folytatják.

  • 2022-01-19 17:48
Közönségkedvenc dallal és videoklippel indította az évet Adele

Vadonatúj videoklippel indította az évet Adele. Az Oh My God dala a közönségének egyik kedvence volt a 30 c. lemezéről.

  • 2022-01-19 16:23
Perrie Edwards készül a szólókarrierjére

Eminem csapatával készül a szólókarrierjének beindítására a Little Mix énekesnője, Perrie Edwards.

  • 2022-01-19 14:40

Minden cikk

hirdetés

hirdetés