Vöröshagyma praktikák
hirdetés
A vöröshagyma főzésünk nélkülözhetetlen alapanyaga, s egészségünk szempontjából is nagyon fontos. Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső,a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal szemben is.
Viszont van két nagy hátránya: pucolás, illetve szeletelés közben könnyezünk tőle, s a kezünkről is elég sokára illan el a szaga. Ezek ellen tehetünk az alábbi módon:
hirdetés
- Először is a megtisztításra váró hagymákat érdemes beáztatni 10-15 percre melegvízbe, s így könnyebben lejön a héjuk!
- Ha a megtisztított hagymákat félbevágba ismét vízbe tesszük, szeleteléskor nem csípi a szemünket!
- Ugyanígy a vöröshagymát megtisztítva, kis időre tehetjük hűtőszekrénybe, s aprításkor nem fogja csípni a szemünket.
- Ha zavar a hagyma átható szaga a kezünkön, húzhatunk a vele való dolgozás idejére vékony gumikesztyűt kezeinkre.
- De a kezünkre dörzsölt petrezselyemzöld is elveszi a kellemetlen hagymaszagot.
- Sőt kitűnő szagtalanító, s még hidratáló is a kifacsart citrommal való bedörzsölése is a kéznek!
- S még egy jó tanács: a leszedett hagynmahéjakat semmiképp ne dobjuk csak úgy a kukába! Hamarosan így nagyon kellemetlen szag fog kiáradni belőle, s átjárhatja az egész konyhát! Inkább csomagoljuk bele zacskóba, melynek bekötjük a száját, s így elzárjuk a bűzt!