hirdetés

Partnereink

Így védjük ki az éttermi lehúzásokat

hirdetés

Így védjük ki az éttermi lehúzásokat

Mindenkinek nagyon jó érzés és könnyebbség, amikor kiszolgálnak, vendégként kezelnek minket. Étterembe alapvetően minden ember szeret járni. Ám a könnyű étkezéseknek is megvan a maguk hátulütője. Ha ugyanis nem figyelünk, és elkövetünk egy-két kisebb-nagyobb hibát, könnyen jóval többet leszünk kénytelenek fizetni távozáskor, mint amennyit egyébként szántunk az estére.

 

hirdetés

 

Rendeljünk, de mit?

Ha az étlapot böngésszük, figyeljünk oda azokra a trükkökre, amivel az egység vezetői megpróbálnak lehúzni minket. Az egyik ilyen csalafintaság például egy több évtizedes megfigyelésből fakad. A kutatások szerint az emberi szem hajlamos az elsőként látott kínálatnál leragadni, hosszabb menüsor esetén pedig vagy az első 3-4, vagy az utolsó 3-4 étel közül választunk. Épp ezért az okosabb étteremvezetők úgy készíttetik el az étlapot, hogy a számukra legelőnyösebb ételek ezeken a területeken, esetleg a kinyitott étlap jobb oldalának felső részén legyenek, ami ugyancsak mágnesként hat a szemünkre. Figyeljünk tehát oda, mit és mennyiért rendelünk!

Jó ebédhez, jó a vörös

Egy elegáns vacsorához nélkülözhetetlen a vörös nedű. Így természetes, hogy pont a borkínálattal próbálnak lépre csalni minket. A legjobb döntés ebben az esetben is, ha itallapról rendelünk, hiszen ha a pincér véleményét kérjük ki, releváns, hogy rögtön a legdrágább alkoholt fogja ajánlani. Előfordulhat az is, hogy a vendég megrendel egy bizonyos évjáratot és típust, aztán egy gyengébb évben készült, ezáltal olcsóbb üveg kerül az asztalra. Arra is érdemes figyelni, ha a pincér előzékeny és minden alkalommal újra és újra megtölti a poharat, amint az előzőt már kiittuk, mert így hamarabb fogy el az egész üveggel, és mire a főételhez érünk, már rendelhetjük is a következő palackot.

Mennyi az annyi?

Jól ismert trükk a vendéglátóhelyek esetében az, amikor nem írják oda a pénznemet az árak végére. Ezt ugyan a mértékekből kitalálhatjuk, de a felmérések szerint a tudatalattink számára egyáltalán nem mindegy, ugyanis sokkal kevésbé érzékelünk egy olyan ételt drágának, ami mellé azt írták, 2500, mintha az lenne ott: 2500 forint. A legtöbb étterem annyit számláz, amennyi az ételek összértéke, és Önre bízza, hogy ad-e borravalót. Ám előfordul, hogy automatikusan hozzáadják a számla végösszegéhez a "felszolgálási díjat", ami a borravaló úri neve, és ha nem vagyunk elég szemfülesek, akkor - különösen egy-egy nagyobb összegű vacsora esetén - nem fog feltűnni a többletköltség, amire bőkezűen még egy köteg borravalót rádobunk.

Figyeljünk tehát oda a rendelésünkre, valamint olvassuk el figyelmesen az étlapon szereplő termékek pontos árát. Ha megfelelő módon éberek vagyunk, akkor nem okozhat problémát kiszűrni az átverési szándékot.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Könyvajánló

Névnap 11.24.

Ma Emma napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés