Gyógyuljunk, szépüljünk bogyós gyümölcsökkel!
hirdetés
Azt bizonyára már te is hallottad, hogy a bogyós gyümölcsök az egyik legjobb antioxidáns források. De azt vajon tudtad-e, hogy a bogyós gyümölcsök jótékony hatásait a szépségápolásban is érdemes kihasználni? Az eper, a málna, vagy akár a ribizli nemcsak finomak, de…
…a legjobb immunerősítők is. Antioxidáns hatásuknak köszönhetően védik szervezetünket a szabadgyökök káros hatásaitól. Hogy miért van erre szükség? Egyszerűen azért, mert a legtöbb civilizációs betegség összeköthető a szabadgyökök túlzott megemelkedésével. Ha viszont sikerül kivédeni a támadásaikat – akár megfelelő mennyiségű antioxidáns tartalmú élelmiszer fogyasztásával -, akkor immunrendszerünk megerősödik, szervezetünk egészségesebbé válik, és így elkerülnek minket a különféle vírusok, betegségek.
hirdetés
Vajon miért kedvelik olyan sokan a földiepret?
Elsősorban az íze miatt, hiszen annyira édes, hogy nincs szükség a gyümölcs édesítésére. Az eper C-vitamin tartalma vetekszik a citrusfélékével, hiszen 100 grammban 60 mg C-vitamin található. Rendkívül jó vas-, kalcium- és magnézium-forrás. Vértisztító hatása miatt a méregtelenítés egyik legjobb eszköze. A fogyókúrázók kedvenc gyümölcse, hiszen 95%-a víz, így 100 gramm eperben csak 35 kalória van. A gyümölcsből készített pépet fogfehérítésre is használhatjuk, ha legalább 5 percig a fogunkon bírjuk hagyni anélkül, hogy lenyelnénk.
Málna, mint bélradír
A legfinomabb szemeket a bokorról szedve ehetjük belőle. Ha a piacon vásároljuk, feltétlenül nézzük meg alaposan, hiszen nagyon könnyen tönkremegy, megpenészedik. Érdemes még aznap elfogyasztani, amikor megvásároltuk. A málna különlegessége abban rejlik, hogy magas antioxidáns tartalma mellett rendelkezik egy olyan speciális rostfélével, ami segít letisztítani a vastag- és vékonybél falát. Hogy miért van ennek olyan nagy jelentősége? Csupán azért, mert ha a beleinket megszabadítjuk az évek alatt lerakódott méreganyagoktól, akkor onnantól kezdve sokkal könnyebben szívódnak fel a szervezetünkbe bevitt vitaminok, tápanyagok. Így segít hozzá minket a málna egészségünk megőrzéséhez!
A málnát legjobb magában fogyasztani, de érdemes kipróbálni az alábbi málnamártás receptet is:
Hozzávalók: 25 dkg málna, 2 dkg vaj, 2 teáskanál méz, 2 evőkanál narancslé, 1 teáskanál étkezési keményítő
Elkészítése: Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, majd dobjuk rá a málnát, és rövid ideig kavargassuk. Öntsük hozzá a narancslevet, és pároljuk fedő alatt 2-3 percig. Ezt követően adjuk hozzá a mézet, majd botmixerrel pépesítsük. Végül keverjük bele az étkezési keményítőt is, és forraljunk egy utolsót a mártásunkon.
Ribizli magas pektin-tartalommal
Az egyik legősibb bogyós gyümölcsünk, aminek már évezredek óta gyógyító hatást tulajdonítanak. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, akárcsak a többi bogyós gyümölcsnek, de mellette sok B1-, B2- és E-vitamint is tartalmaz. Magas pektin-tartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedést. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nincs még egy olyan gyümölcs, amely ilyen sok ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazna egyszerre. Megtalálható benne a bróm, a cink, a foszfor, a kalcium, a mangán, a nikkel, a réz és a vas.
A fekete ribizli nagyon erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Érdekessége abban rejlik, hogy ez a tulajdonsága feldolgozása után is megmarad. Ezért nyugodtan fogyaszthatjuk teaként vagy lekvárként, akkor is élvezhetjük gyulladáscsökkentő hatását.
Nézzük, milyen hatással vannak a bogyós gyümölcsök a bőrünkre?
Szezonban érdemes hetente egyszer eperrel, málnával, vagy akár ribizlivel kényeztetni arcbőrünket. Aki nem bír várni, annak különféle szupermarketekből érdemes beszereznie, nem fagyasztva, hanem frissen. A gyümölcsös arcpakolások fokozzák a vérellátást és táplálják, nyugtatják az érzékeny bőrt. Ráadásul magas C-vitamin tartalmuknak köszönhetően még a bőr idő előtti öregedésében is segítségünkre vannak.
Néhány tipp, hogyan használd őket:
- Eper az arc felfrissítésére: egy maroknyi epret villával széttörünk, hozzáadunk fél pohár natúr joghurtot és egy evőkanál mézet. Ezt a masszát vigyük fel az arcunkra, és hagyjuk rajta 20-30 percen keresztül, majd langyos vízzel mossuk le.
- Málna ránctalanításra: 2 marék málnát keverjünk össze 1 evőkanál mézzel, 2 tojássárgájával és 3 evőkanál mandulakorpával. Ezt a masszát vigyük fel az arcunkra, de akár a nyakunkra és dekoltázsunkra is felvihetjük, és hagyjuk rajta 20-30 percen keresztül, majd langyos vízzel öblítsük le.
- Ribizli mitesszeres bőrre: Villával pépesítsünk egy marék ribizlit, és adjunk hozzá 1 evőkanál mézet. Ezt vigyük fel az arcunkra, hagyjuk hatni 20-30 percig, majd bő vízzel öblítsük le.