A gránátalma jótékony hatásai
hirdetés
Ha egy olyan gyümölcsöt kellene kiválasztani, melynek története összefonódik a szépséggel, akkor biztosan a gránátalma lenne a befutó.
A szépség istennőjének köszönhetjük és a legendásan gyönyörű Trójai Heléné is ezzel ápolta bőrét. Nehéz lenne jobb kozmetikai alapanyagot találni.A gránátalma Ázsiából származik, de a Földközi-tenger vidékén is őshonos, így nem csoda, hogy az ókori görög mitológia is megemlékezik róla. A legenda szerint a gránátalma a szépség istennőjétől, Aphroditétől származik. Ő ültette az első fácskát Ciprus szigetén, hogy a szegény népnek legyen miben gyönyörködnie. Az antik népek szerint a gyümölcs az isteni szépséget és a termékenységet is örökölte, így a szépségápolásban a kezdetektől használták. Leghíresebb rajongója az éppen szépségéről legendássá vált Trójai Heléné volt. A háború kirobbanásának okát szolgáltató amazon bőrének fiatalságát köszönhette a gránátalma rendszeres használatának, de italként is fogyasztotta a gyümölcs levét és ajkát is azzal pirosította.
hirdetés
Bár akkoriban még nem vizsgálták laboratóriumokban a növények hatóanyagait, de a modern vizsgálatok bebizonyították, hogy a gránátalma szinte tökéletes kombinációban tartalmazza az öregedésgátló hatóanyagokat, míg antioxidáns tartalma háromszorosa a zöld teáénak. A gránátalma jellegzetes illata is igen kellemes. Ha éppen nem jutunk hozzá friss gyümölcshöz, akkor a különféle gránátalmás termékekből is meggyőződhetünk erről, hiszen ezek nem tartalmaznak semmilyen mesterséges anyagot. Korábban pedig kiemeltük a gránátalma ezoterikus energiáját is.
A kozmetikai ipar azért kedveli, mert kiemelkedő hatású aktív hatóanyagaival, kiváló ránctalanító, öregedésgátló, tápláló és hidratáló. Erősíti és védi a bőrt a korai öregedéssel szemben és visszaállítja a bőr rugalmasságát. Bőrregeneráló tulajdonságát klinikai vizsgálatok igazolják, titka, hogy gazdag vitamintartalmával tápanyagot szolgáltat azon bőrrétegek számára, melyek a kollagén és elasztin termelésért és ezen keresztül a bőr tartásáért és rugalmasságáért felelősek. Magas vitamintartalma azonban nem csak külsőleg, hanem a gyümölcsöt elfogyasztva is jótékony hatást gyakorol. Kevés olyan gyümölcs létezik, amelyre jobban illene a Dr. Organic jelmondata: Semmit sem kenek a bőrömre, amit nem ennék meg, hiszen a gránátalma az egyik legegészségesebb finomság a természet kincseskamrájából. Az arab és török kultúra is nagy becsben tartja. Elég, ha arra gondolunk, hogy az Arany János által írt Szondi két apródja című versben említett sörbet is e növényből készül. De a jelentős muszlim befolyással rendelkező andalúz kézművesség kedvenc motívumai között is szerepel a gránátalma, mely egyesek szerint az andalúz város, Granada névadója is volt.
Ha magunk is meg szeretnénk győződni a gyümölcs jótékony hatásáról és finom ízéről, akkor már csak a – kissé bonyolult – előkészítésen kell túlesnünk. Vásárláskor a kemény, fényes héjú gránátalmát keressük. Vágjuk le a gránátalma tetejét, majd a magvakat tartó hártyáknál vágjunk bele a gyümölcsbe. Víz alá merítve, 4-5 perc áztatás után óvatosan nyomkodjuk ki a magokat. Így ezek feljönnek a víz felszínére, míg a felesleges részek az edény alján maradnak.