hirdetés

Partnereink

Kötelező Covid-teszt gyerekeknek az utazáshoz - ahány ország, annyi szabály

hirdetés

Kötelező Covid-teszt gyerekeknek az utazáshoz - ahány ország, annyi szabály

Július elsejétől jön az EU-s Covid igazolvány, ha minden menetrend szerint halad. Azonban az iskolai szünettel szinte egybeeső bevezetés nem oldja meg a szülők minden problémáját: a gyerekek esetében ugyanis nem lesz egységes EU-szabályozás. Azaz minden tagállam külön döntheti el azt, hogy kér-e tesztet a beoltott, védett, vagy negatív teszttel rendelkező szülőkkel utazó gyerekektől, és ha igen, hány éves kortól.

"Egyre több helyen döntenek úgy, hogy megkezdik a 16 és a 18 év közöttiek oltását. A többiek számára pedig megpróbálunk majd elérhető tesztelést biztosítani. És ez az egyik oka annak, hogy javasoljuk az antigén alapú gyorstesztek nagy mennyiségben történő beszerzését. Ez megfizethető, hiszen öt euró egy darab teszt ára" - mondta a gyermekek utazásának könnyítéséről Didier Reynders igazságügyi biztos.

hirdetés

Összeszedtük a jelenleg érvényes szabályokat az EU tagállamokban. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy július elsejétől is ezek a szabályok lesznek érvényben. Már csak azért sem, mert több EU-s tagállam használja a vörös-sárga-zöld besorolást járványügyi szempontból, és a javuló járványhelyzettel ez akár a tesztkötelezettség megszűnését is jelentheti. Azoknak a tagállamoknak, ahol jelenleg kötelező karantén várja a negatív teszttel rendelkezőket is, várhatóan változtatniuk kell ezen a szabályon az EU-s igazolvánnyal rendelkezők esetében.

Ausztria: Aki negatív teszteredménnyel lépne be az ország területére, annak 48 órán belül kell antigén vagy 72 órán belüli PCR tesztet végeznie. Amennyiben ezt elmulasztotta 24 órával a határátlépés után pótolnia kell. A kötelezettség alól mentesülnek a 10 évesnél fiatalabb gyerekek.Ez azt jelenti, hogy a 10 és 18 év közötti, oltási vagy védettséget igazoló dokumentummal nem rendelkezőknek tesztre van szükségük.

Belgium: Jelenleg a belépni szándékozóktól 72 óránál nem régebbi PCR-teszt eredményt kérnek. Ez alól kivétel, ha valaki Belgium területén rendelkezik lakóhellyel, vagy a szokásos tartózkodási helye Belgiumban van. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a 6 évesnél fiatalabb gyermekekre. Azaz a 6 és 18 év közöttiektől kérnek negatív teszteredményt.

Bulgária: Az országba lépéshez szükséges 72 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított negatív PCR-teszt, vagy 48 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított antigén gyorsteszt. Ez alól 5 éves korig mentesülnek a gyermekek. Azaz a 5 és 18 év közöttiek csak tesztelés után utazhatnak.

Ciprus: 12 éves kor alatt nem áll fenn tesztelési kötelezettség.

Csehország: A belépés feltételeit aszerint változnak, hogy hol járt előtte az illető. Eszerint lehet szükség utazás előtti tesztelésre, de helyben is a magas kockázatú országból érkezőknek. A tesztkötelezettség alól felmentést kapnak az 5 év alatti gyermekek, ill. mentális betegségben szenvedő kiskorúak.

Dánia: Jelenleg szükséges a belépéshez egy 48 óránál nem régebben elvégzett negatív koronavírus-teszt (PCR vagy gyorsteszt) bemutatása. A tesztkötelezettség alól kivételt képeznek a 15 éven aluliak.

Észtország: Magyarország jelenleg az „erősen fertőzött” ország kategóriába tartozik. Ez azt jelenti, hogy a 12 évnél idősebb beutazóknak indulásuk előtt 72 órán belül Covid-19 PCR tesztet kell csináltatni. Akik ezt elmulasztják, pótolhatják Észtországban térítés ellenében, azonnal megérkezésük után. Emellett 10 napos karantén kötelezettség is van, ami a 6. napon elvégzett újabb negatív eredményű teszttel váltható ki. A 12 éven aluliak mentesülnek a tesztelés alól.

Finnország: A Finnair légitársaság a Finnországba az induláskor negatív koronateszt eredményt kér. Ez lehet 72 órával az utazás előtt végzett PCR- vagy LAMP-teszt, illetve 48 órával az utazás előtt végzett antigén teszt. A tesztelési kötelezettség alól mentesülnek a 12 éves, vagy annál kisebb gyermekek.

Franciaország: A belépőknek 72 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet kell felmutatniuk, tranzit esetén is. Kivételt jelentenek a 11 év alatti gyerekek.

Görögország: Az 5 év alatti gyermekektől nem kérnek PCR tesztet.

Hollandia: A tesztelési kötelezettség alól mentesülnek a 13 éves kor alatti gyerekek.

Horvátország: A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a horvát szabályok szerint előírt védettségi dokumentációval. Ez azt jelenti, hogy a 7-18 év közötti – az előzőekben említett oltással nem rendelkező – fiatalkorúak beutazása teszteredménnyel lehetséges, ami lehet 48 óránál nem régebbi PCR teszt vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával.

Írország: Az országba történő beutazáshoz egy darab, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR covid teszt eredményét kell bemutatni a határnál. A negatív teszt eredménnyel rendelkezők számára is kötelező a karantén. A tesztkötelezettség alól mentesülnek a 6 évesnél kisebb gyermekek.

Lengyelország: Az egyike azon tagállamoknak, ahol nincs egyelőre semmilyen könnyítés megadva a gyermekeknek. Ez a gyakorlatban azt jelent(het)i, hogy akár a féléves gyermek is lehet tesztköteles.

Lettország: Az országba érkező 11 év alatti gyermekektől nem kérnek negatív tesztet a belépéshez.

Litvánia: Március 10-től minden beutazónak 72 óránál nem régebbi negatív tesztet kell bemutatnia. Ez alól mentesülnek a 16 év alattiak.

Luxemburg: Az indulást megelőzően 72 óránál nem régebben készült negatív PCR tesztet, vagy gyors antigén tesztet kell az utazáshoz papír alapon illetve elektronikus formában bemutatni. Ez nem érvényes a 6 évesnél kisebb gyermekekre.

Málta: Aki nem kívánja letölteni a 14 napos karantént beutazása után, az választhatja a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet bemutatását. A máltai szabályozásban nem szerepel külön mentesítés gyermekeknek.

Németország: A 6 év alatti gyermekek mentesülnek a tesztkötelezettség alól.

Olaszország: A két éven aluli gyermekek mentesülnek a PCR/antigén teszt bemutatásának kötelezettsége alól

Portugália: Bármely országból érkező utasnak az indulás előtt 72 órán belül elvégzett negatív PCR tesztet kell bemutatnia, ez alól kivételt jelent a 2 évesnél fiatalabb gyermek.

Románia: A beoltott személlyel utazó, oltást nem kapott 3 év feletti gyermekekre vonatkozóan nincs külön szabályozás, ezért az általános szabályok alapján kerülnek karanténba. Mivel Magyarország járványügyi szempontból zöld besorolású, ezért jelenleg nincs sem teszt- sem karanténkötelezettség, kortól függetlenül.

Spanyolország: A 6 év alatti kiskorúaknak nem szükséges teszttel rendelkezniük a Spanyolországba történő belépéshez.

Svédország: Nem kérnek negatív teszteredményt a kiskorúaktól, azaz csak 18 év felett van ez a kötelezettség a beutazáshoz.

Szlovákia: Egyelőre kötelező a karantén. A COVID–19 PCR teszt minden esetben legkorábban a karantén 8. napján végeztethető el, viszont a 10 évesnél fiatalabb gyermeket csak akkor szűrik, ha ezt a körzeti orvos vagy az illetékes regionális közegészségügyi hivatal elrendeli.

Szlovénia: Mentesül a karantén- illetve tesztkötelezettség alól a karanténba nem rendelt, illetve a Szlovén Köztársaságba beengedett közeli családtaggal együtt utazó 15 év alatti gyermek.

forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szabadidő

Névnap 06.13.

Ma Antal, Anett napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés