hirdetés

Partnereink

9+1 intelligens állat

hirdetés

9+1 intelligens állat

Az "intelligenciát" állatok esetében azonban meglehetősen nehéz definiálni. Napjainkban nem is gondolnánk esetleg, hogy egy állat akár okosabb is lehet az embernél. Legtöbbször sokkal alacsonyabb rendűnek tekintjük őket pedig a látszat néha igen is, hogy csal. Számos kutatás bizonyítja, hogy az intelligencia szintjük, a memóriájuk egyes állatfajoknak igen is jóval magasabb mint amire számíthatunk.

Rengeteg munkát és energiát fektetnek bele abba, hogy minél több mindent tudjanak meg az állatok különböző képességeikről. Számos kutatásokat végeznek, de ezek nem olyan egyszerűek mivel legtöbb állat testtömege igen csak hatalmas. S íme lássuk melyek a 10 legintelligensebb állatok:

hirdetés

1. Csimpánz: Arra a kérdésre, hogy okosabb-e az ember, mint a majom, nem is olyan egyszerű a válasz, mint azt elsőre gondolnánk minden esetre ezek az állatok az egyik legintelligensebbek. Számos kutatást végeztek már, mint például összevetették a kisgyermek és egy csimpánz intelligenciáját, amiből kiderült, hogy ezek az állatok hajlamosak a saját fejükkel gondolkodni, míg az embergyerek inkább utánoz. Ezen kívül életmódjuk is nagyban hasonlít a miénkhez.

2. Delfin: ezek a vízi emlősök képesek felismerni magukat a tükörben, nagyon kreatívak és csapatmunkában is jól tudnak dolgozni. A delfinek köztudottan az egyik legintelligensebb állatnak számítanak, és memóriájuk is ugyanolyan jó, mint az emberé. Ezeknek az állatoknak hihetetlenül jó memóriájuk van.

3. Polip: a polip és az ember agyműködése között számos párhuzamot fedeztek fel. Kiváló tájékozódási képességgel rendelkeznek.

4. A kutya: ő az egyik legjobban motiválható, úgymond jóbarát. A kutyát nagyrészt a feladatok elvégzésében a hűség táplálja. A problémamegoldó készségünk remek és kiváló az alkalmazkodó készségük is. A kutyák sokszor embernek képzelik magukat. Viszonylag könnyen megtanulják az új parancsokat és az alkalmazkodó képességük is jó.

5. Macska: nagyon jó vizuális memóriával rendelkezek ezek az állatok. Utánoznak, felfedeznek mindaddig, míg nem sikerül magukévá tenniük a boldoguláshoz szükséges információt. Emlékezettük sokkal fejlettebb, mint a kutyáké. A macskák gondolkodási, probléma megoldási, logikai és alkalmazkodási képességeik nagyon jók.

6. Disznó: bár legtöbben azt hiszik, ez csak egy buta kis állat melyet csak felhasználásra használnak valójában az egyik legokosabb háziállatunk. Képesek egyedül vagy esetleg csapatban megoldani a feladatokat és igen gyorsan tanulnak.

7. Elefánt: a legnagyobb agymérettel ez az állat büszkélkedhet, intelligenciája mindenféleképpen kiemelkedő. Nagy testméretük miatt nehezebb tanulmányozni őket. Kísérletet végeztek, melyben egyénenként minden embert felismertek.

8. Mókus: kiderült, hogy ha észlelik, hogy táplálék van az út másik oldalán, nem érdekli őket a veszély. A kanadai vörös mókusok nőstényei hangjuk alapján képesek felismerni közelben élő rokonaikat.

9. A patkány: amikor egy patkány bekerül egy idegen helyre, egyből tervet készít. Szimatolásuk lenyűgözően jó, betegséget terjesztenek, de nagyon hasznosak a gyógyászatban. Az állatok különösen ügyesek, ha alagutat kell fúrni, vagy be kell rágniuk magukat valahová, könnyen megjegyeznek egy helyhez vezető utat vagy labirintust is akár. Képesek könnyen tanulni, jó egyensúlyérzékkel rendelkeznek. A patkányt éles és hegyes karmaival szinte bármely függőleges felületre képes felmászni.

+1. A méhek: a méh agya alig egy millió neuront tartalmaz, ezek az állatok képesek megkülönböztetni a részleteket ugyanakkor szuperlátással rendelkeznek.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Növények

Névnap 01.25.

Ma Pál napja van.

Így kezelje most a helyzetet a Bika!

Környezetében mindenki hatással van a napjára, ami akár jó, de akár rossz is lehet. Egy nagyobb dugóba keveredik, ami felboríthatja a napirendjét, de ...

  • 2021-01-25 17:14
Dr. Novák Hunor elismeri: nagyot tévedett a koronavírussal kapcsolatban

Egy igazi véleményvezér, akit az online térben több tízezren követnek és adnak a szavára. Dr. Novák Hunor gyermekorvos gyakran fogalmaz meg markáns kr...

  • 2021-01-25 15:53
Laktatós, mégis könnyű: Cukkinis tésztasaláta

Már untam minden szokásos dolgot, amire eddig használtam a cukkinit. Egyébként nem más ez, mint egy jó cukkinis tészta, csak joghurttal, kihűtve.

  • 2021-01-25 14:21
Húsz év alatt 152 tanárnak adták át a pedagógusok Kossuth-díját

Huszadik alkalommal adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat év végén, a természettudományos oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok...

  • 2021-01-25 10:53
Az olcsóbb ingatlanok kerültek helyzetbe a második hullám előtt

Stagnálás és árcsökkenés jellemzi lakáspiacot, igaz, a járvány miatt a múlt év második negyedévében látható szinthez képest némi emelkedés történt - d...

  • 2021-01-25 10:33

hirdetés

Tüntetnek a Sanofi dolgozói az elbocsátások ellen

Sztrájkba kezdtek a Sanofi francia gyógyszeripari cég dolgozói a leépítések elleni tiltakozásul. Több százan tüntettek hétfőn egyik gyára előtt, a Lyo...

  • 2021-01-25 07:01
A Bagossy Brothers Company tarolt idén

A hagyományos, nyári időpont helyett január 23-án, a Duna TV kétórás showműsorában adták át ötödik alkalommal a Petőfi Zenei Díjakat. A Petőfi Rádió é...

  • 2021-01-24 23:53
Veszélyes hosszú távú következményei lehetnek a koronavírusnak

Sokkal gyakoribb, hogy újból kórházi ápolásra szorulnak a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápolt emberek – írja a The Guardian egy friss kutatásra...

  • 2021-01-24 22:57
A COVID-19 felgyorsítja a téli sportok technológiai fejlődését

A Mastercard megbízásából 15 európai ország 53 téli sportszakértője* készítette el az új, független Delphi-tanulmányt „A technológia hatása a téli spo...

  • 2021-01-22 11:29
Ismét megjelenik a Mein Kampf Lengyelországban

Óriási vitát kavar, hogy Lengyelországban ismét megjelentetik a Mein Kampfot.

  • 2021-01-22 09:18

Minden cikk

hirdetés

hirdetés