hirdetés

Partnereink

A zebrák társas élete

hirdetés

A zebrák társas élete

Első pillantásra azt hihetnénk, hogy minden zebra egyforma, pedig mi sem áll távolabb az igazságtól, mint ez a kijelentés.

Ha tüzetesebben szemügyre vesszük a lófélék családjának ezeket a sajátosan fekete-fehér csíkos tagjait, észrevesszük, hogy mindegyiknek egy kicsit más a testalkata, a csíkozása. E patások népes csordákba verődnek az afrikai szavannákon, gyakran más fajokkal is elegyednek. Első megfigyelőik arra a következtetésre jutottak, hogy a csordák nem szerveződnek közösséggé, de ma már ismeretes, hogy ezeknek az állatoknak igen bonyolult a társas viselkedésük.

hirdetés

A zebrák a páratlanujjú patások (Perisso-dactyla) rendjén belül a lófélék családjába tartoznak. Afrikában három fajuk (illetve mindhárom fajnak több alfaja) él: az alföldi zebra, a hegyi zebra (Equus-zebra) és az Afrikában legnagyobb termetű, illetve legsűrűbb csíkozású Grevy- vagy zsinóros zebra. Az előbbi két faj csordafelépítése igen hasonló, a Grevv-zebráéttől eltérő. Mindhárom zebrafaj nappali, azaz diurnális állat.

Bár a csoportok éjszaka pihennek, néhány egyed állandóan éberen őrködik. Virradatkor az alföldi és a hegyi zebra csapatai elindulnak új legelőt keresni. Minthogy ezek az állatok silány minőségű, durva rostos pázsitfűféléken és cserjéken élnek, nagy mennyiséget kell elfogyasztaniuk, hogy elegendő tápanyaghoz jussanak. Ezért ébrenlétük idejének akár 80%-át is legeléssel töltik, és élelemkeresés közben naponta 15 kilométernél is nagyobb távolságot tesznek meg. A víz létfontosságú számukra, rendszerint déltájban keresik föl az ivóhelyeket. Olyan vidékeken, ahol nem akad más vízforrás, a zebrák 1 méter mélyre is leásnak a kiszáradt folyómedrekben.

Háremhölgyek

A hegyi és az alföldi zebrák alapvető társas egysége a hárem. E csoportba legfeljebb 6 kanca (nőstény) és a csikóik tartoznak. Minden háremet egy ivarérett csődör (hím) irányít, együttesen csordát alkotnak. Ezek a csordák igen tartósak - a kancák élethossziglan együtt maradnak, és többnyire hűségesek a párjukhoz. Időnként újabb kancákat is maguk közé fogadnak. Ha egy nőstény egyszer belép a hárembe, többé nem hagyja cl. Amikor eleséget és vizet keresnek, a rangidős kanca vezeti a csapatot, a csődör hátul vagy a szélen marad, figyel, nem közeleg-e veszély, védelmezi a háremet a többi hímtől és a ragadozóktól. Ha a kancák túl messzire elkóborolnak, hangos, szamárbőgésszerű kiáltásokkal visszahívja őket.

A kancák között a háremben eltöltött idő szerint szigorú hierarchia alakul ki. Szoros kapcsolat fűzi a nőstényeket egymáshoz, s ezt kölcsönös testápolással is elmélyítik. A többiek azonnal észreveszik, ha a hárem valamelyik tagja hiányzik, és a keresésére indulnak. Szaguk és teljesen egyedi csíkmintázatuk alapján ismerik föl egymást az egy csapatba tartozó állatok.

A csődör úgy alakítja ki a háremét, hogy családjaiktól magához csábítja az éppen szaporodóképessé vált kancákat. Erre körülbelül a nőstények 18 hónapos korában kerül sor. A fiatal kancák magukra vonják a csődörök figyelmét, s azok versengeni kezdenek értük. Összecsapásaik egészen elvadulhatnak, rúgják-harapjákegymást, olykor súlyosan meg is sebesítik vetélytársukat. Nem biztos, hogy a fiatal kanca csatlakozik a kegyeiért küzdő első csődör háreméhez. A párviadalok addig folytatódnak, amíg a kanca vemhes nem lesz, ekkor csatlakozik annak a csődörnek a háreméhez, amelyik megtermékenyítette.

A hím csikók körülbelül kétévesen hagyják el szüleik csordáját, ekkor 2-15 egyed összeáll, és agglegénycsordát alkot. Ezek a csapatok is elég tartósak. A legöregebb csődör tölti be a vezető szerepet. A fiatal hímek addig maradnak itt, amíg saját háremet nem gyűjtenek, erre gyakran 4-5 éves korukban kerül sor. Az ifjú csődör párviadalban esetleg legyőzheti az addigi családfőt, ekkor átveszi a hárem kancáit, ám ez nagyon ritkán fordul elő. A kiszorított csődör ettől kezdve magányosan él.

Mind az alföldi, mind a hegyi zebra csordái népes, olykor többezres létszámú csapatokba verődnek, amikor legelni és vándorolni indulnak. E csapatok azonban nem szigorú hierarchia szerint épülnek föl, és később többnyire szét is bomlanak. Gyakran más fajokkal, például gnúkkal, antilopokkal is társulnak, ez kölcsönösen előnyös mindegyik faj számára.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Növények

Névnap 06.26.

Ma János, Pál napja van.

A Naptól is óvja gyermekeit Lilu

Fejest ugrottunk a nyárba, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szikrázó napsütés komoly veszélyeket hordoz magában. A RossmanNő soron következő ...

  • 2019-06-25 13:16
Bátrabb nyelvtudásra volna szükség

Május 22-én írták az általános iskolák 6. és 8. osztályai a nyelvi kompetenciamérés feladatait. Évek óta látható tendencia, hogy sokkal jobb eredménye...

  • 2019-06-25 11:04
Aminosavak: tested építőköveiről közérthetően

A testépítés mellett szinte minden sportágban kulcskérdés az izmok építése illetve megtartása, amely a megfelelő tápanyagok folyamatos bevitelével érh...

  • 2019-06-24 22:07
Pécset is meghódítják a blinkee.city elektromos robogói

20 robogóval indult el az E.ON és a blinkee.city együttműködése Pécsen. A főváros után elsőként az egyetemi városban élvezhetik a hazai használók a 10...

  • 2019-06-24 19:23
Kollagén: az ízületeid védőbástyája

Ha keményen edzel, akkor bizony előfordulhat, hogy a tested ízületei is extrém terhelést kapnak, rosszabb esetben károsodhatnak is.

  • 2019-06-24 16:39

hirdetés

Egy karóra, amit a nőiesség szimbóluma ihletett

A Szingapúr égboltja felé nyíló szirmokkal az ArtScience Múzeum olyan hatást kelt, mintha lebegne a víz felett. A modern épület tökéletesen mintázza m...

  • 2019-06-24 15:01
Fekete berkenye lett az év pálinkája

Az 1Csepp Pálinka fekete berkenyéje lett 2019-ben az ország legjobb pálinkája. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjait július 20-án adtá...

  • 2019-06-24 13:51
Pulykát a piknikkosárba!

Itt a nyár, ilyenkor még a megrögzött otthonülők is a szabadba kívánkoznak. Kirándulás helyett vagy mellett élvezhetjük a szabadtéri étkezés örömeit.

  • 2019-06-24 10:29
A nyár slágere: rosé és fröccs a teraszokon

A nyári időszakban legszívesebben hangulatos teraszon rosét isznak a közösségi média használók, ilyenkor inkább édes vagy félszáraz ízt választanak, é...

  • 2019-06-24 08:43
Magyarország látványosságait fedezhetik fel a gyerekek a SPAR-ral

A SPAR csatlakozott a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezéséhez, és a nyári vakációban egy egyedi matricagyűjtő akciót indít a gyermekek számára.

  • 2019-06-20 18:37

Minden cikk

hirdetés

hirdetés