hirdetés

Partnereink

Demokráciáról leckéztetik az USA-t a megdöbbent európai politikusok

hirdetés

Demokráciáról leckéztetik az USA-t a megdöbbent európai politikusok

Sokkról, a demokrácia szabályairól és a békés átmenet fontosságáról beszélt a legtöbb európai vezető, miután szerdán erőszakos Trump-párti tüntetők betörtek a Capitolium, az amerikai törvényhozás épületébe.

A demokrácia alapvető szabálya, hogy a választások után vannak győztesek és vesztesek. Mind a kettőnek tisztességgel és felelőségteljesen kell játszania a szerepét ahhoz, hogy a demokrácia győztes maradhasson – mondta Angela Merkel német kancellár. Hozzátette, hogy "sajnálatos módon Trump elnök tavaly november óta nem ismerte el a vereségét, tegnap sem, és ez természetesen egy olyan légkört teremtett, melyben ilyen erőszakos események megtörténhetnek" – összegzett a német politikus.

hirdetés

"Trumpnak és támogatónak végre el kell fogadniuk az amerikai választópolgárok döntését és fel kell hagyniuk a demokrácia lábbal tiprásával" – írta Heiko Maas német külügyminiszter mikroblogján.

A német diplomácia vezetője szerint a washingtoni felfoghatatlan jeleneteknek csak a demokrácia ellenségei örvendenek. Úgy fogalmazott, hogy az uszító szavak erőszakos tettekké váltak a Reichstag lépcsőin, és most a Capitoliumban. "A demokratikus intézmények semmibevétele borzalmas következményekkel jár" – fűzte hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Joe Biden megválasztott elnök bejegyzését osztotta meg a Twitteren, melyben a demokrata politikus azt írta, hogy "Amerika sokkal jobb annál, mint amit ma látunk". Von der Leyen hozzátette, hogy hisz az amerikai intézmények erejében és a demokráciában. Hangsúlyozta, hogy a lényeg a békés hatalomátadás és hogy Joe Biden megnyerte a választást.

Ami ma Washingtonban történt minden bizonnyal nem Amerika. Hiszünk a demokráciánk erejében, hiszünk az amerikai demokrácia erejében, fogalmazott Emmanuel Macron francia elnök angolul és franciául tartott rövid beszédében szerda este. Többször hangsúlyozta a francia és az amerikai nép közötti több évszázados barátságot.

Az emberi méltóság, a béke, a mások tiszteletben tartása, a szabadság elismerése mindenek felett, ezek mind fenyegetés alatt vannak ma a demokráciánkban, fogalmazott Macron.

A francai elnök üzenetét a #WeAreOne (egyek vagyunk) hashtaggel osztotta meg. A mondat egy sor az ír U2 One című dalából, mely Samuel Paty, brutálisan meggyilkolt francia történelemtanár Sorbonne-i gyászszertartásán szólt. Macron azóta többször használta az iszlamista terror ellen hirdetett harcról szóló üzeneteiben az összetartozás gondolatának kifejezésére a franciára és arabra is lefordított mondatot.

"Az amerikai kongresszus a demokrácia temploma. Sokkoló volt látni a Washingtonban történteket ma este" – írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Hozzátette, hogy bízik az USA-ban, és hogy békés lesz a hatalomátadás Joe Bidennek.

Az amerikai demokrácia nyilvánvaló, hogy mindkét lábára sántít. És most elértek a fenékig. Mondom ezt a káröröm legkisebb árnyától mentesen – fogalmazott Konsztantyin Koszacsov, az Orosz Föderációs Tanács szenátora, aki a Külügyi Bizottság elnöke. Hozzátette, hogy Amerika már nem irányadó, és elvesztette a jogát arra, hogy kijelölje, vagy előírja másoknak.

Megdöbbentőnek nevezte mindazt, ami az amerikai fővárosban történik és kijelentette, hogy a demokratikus választás eredményét tiszteletben kell tartani.

Boris Johnson brit miniszterelnök "szégyenletes jelenetnek" minősítette az amerikai kongresszusban történteket. "Az Egyesült Államok világszerte a demokráciát jelképezi, ezért elengedhetetlen, hogy békés és rendezett hatalomátadás legyen" – írta a Twitteren.

Aggodalommal figyelem a Washingtonból érkező híreket, bízom az amerikai demokrácia erejében. Joe Biden elnöksége felülkerekedik majd a feszültség időszakán, egyesíteni fogja az amerikai népet" – hangsúlyozta angol és spanyol nyelven közzétett Twitter-üzenetében Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.
 

Marina Sereni olasz külügyminiszter-helyettes a Twitteren reagált az eseményekre. "Nagyon súlyos, ami ezekben az órákban Washingtonban történik" – mondta leszögezve, hogy " az amerikai demokrácia pártján áll, szemben a populista jobboldal szélsőséges magatartásával és az erőszakkal." "A választók szavazatát tiszteletben kell tartani" – tette hozzá.

"A Capitoliumnál történtek megmutatják, hogy milyen veszélyes a gyűlölet retorikája" – kommentált Zuzana Čaputová szlovák elnök. "A demokratikus intézmények semmibe vétele csorbítja az állampolgárok jogait, és alááshatja a politikai rendet" – figyelmeztetett.

Mindenkit fel kell, hogy zaklasson az erőszakos esemény, ami Washingtonban történt. Reméljük, hogy az amerikai demokrácia ellenálló és felülkerekedik ezen a válságon - mondta Janez Jansa szlovén kormányfő. A jobboldali politikus volt az egyetlen, aki a novemberi választás éjszakáján győztesnek vélte Donald Trumpot és gratulált neki.

Jansa hangsúlyozta, hogy a békés tüntetések a demokráciához tartoznak, de az erőszak és a halálos fenyegetések - akár baloldalról, akár jobboldalról - sosem helyesek.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Párkapcsolat

Névnap 08.03.

Ma Hermina napja van.

Íme, a 10 legjobb alternatív vendéglátóhely!

Az Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauzban idén is megtaláljuk az ország legjobb alternatív vendéglátóhelyeit: a pizzától a gyroson és a barbeque-n ...

  • 2021-08-02 14:03
Kiváló nap előtt áll a Halak szülöttje

Ez a mai nap kiváló lehet az Ön számára. Néhány váratlan energiával fog szembesülni, amelyek segíthetnek abban, hogy bármit megvalósítson. Élvezze egé...

  • 2021-08-02 10:01
Minimális összegből látványos ötletek: így dobd fel a teraszod hangulatát!

Mielőtt kidobnál egy raklapot, gyümölcsös ládát, régi, kopott polcot olvasd el gyors és egyszerű tippjeinket, amelyek segítségével stílusos és fillére...

  • 2021-08-02 08:54
Kókusztejes panna cotta málnával

A panna cotta igazi nyári édesség, mert alig pár perc főzést igényel csak, a munka nagy részét pedig a hűtőnk végzi el. Hogy légiesebb legyen, tejszín...

  • 2021-08-02 07:32
Percenként változó kiállítás nyílik a Balatonnál

2021. augusztus 2. és szeptember 12. között a tihanyi Rege Galériában lesz megtekinthető a hazánkban egyedülálló The Frame digitális fotóművészeti kiá...

  • 2021-08-01 22:40

hirdetés

Fehér kávé, sós karamell - Olasz fagyigyártókat sikerült leköröznie a magyar cégnek

Nagy érdeklődés mellett zajlott ebben az évben az Év Fagylaltja verseny, ahol külön mérettették meg magukat a cukrászdák és az alapanyaggyártók is. Az...

  • 2021-08-01 21:23
Kezdődik a tanszerek szezonja

A vírusjárvány miatt átmenetileg bevezetett otthoni tanulás tavaly ugyan mérsékelte a tanszerek keresletét, azonban az áruházlánc így is több mint fél...

  • 2021-08-01 20:20
Kilőtt a lakásépítési kedv: több mint 20 ezer lakás épülhet idén

Idén alig hét hónap alatt 5,5 százalékkal drágultak a Budapesten eladásra kínált új lakóingatlanok A januári 875 ezerről június végére 923 forintra em...

  • 2021-08-01 17:48
Egyedi album tiszteleg az olimpikonok előtt

A most megjelenő „Így nyertek ők” című album egyszerre szól jelenről, azaz olyan sportolókról, akiknek szurkolhatunk a mostani olimpián, és múltról is...

  • 2021-08-01 15:33
Mynea és Manuel rendesen kirámolta a széfet…

Fülbemászó, ütős slágerre állt össze a dj és az énekes, amihez rögtön egy klipet is forgattak.

  • 2021-08-01 13:59

Minden cikk

hirdetés

hirdetés