hirdetés

Partnereink

Demokráciáról leckéztetik az USA-t a megdöbbent európai politikusok

hirdetés

Demokráciáról leckéztetik az USA-t a megdöbbent európai politikusok

Sokkról, a demokrácia szabályairól és a békés átmenet fontosságáról beszélt a legtöbb európai vezető, miután szerdán erőszakos Trump-párti tüntetők betörtek a Capitolium, az amerikai törvényhozás épületébe.

A demokrácia alapvető szabálya, hogy a választások után vannak győztesek és vesztesek. Mind a kettőnek tisztességgel és felelőségteljesen kell játszania a szerepét ahhoz, hogy a demokrácia győztes maradhasson – mondta Angela Merkel német kancellár. Hozzátette, hogy "sajnálatos módon Trump elnök tavaly november óta nem ismerte el a vereségét, tegnap sem, és ez természetesen egy olyan légkört teremtett, melyben ilyen erőszakos események megtörténhetnek" – összegzett a német politikus.

hirdetés

"Trumpnak és támogatónak végre el kell fogadniuk az amerikai választópolgárok döntését és fel kell hagyniuk a demokrácia lábbal tiprásával" – írta Heiko Maas német külügyminiszter mikroblogján.

A német diplomácia vezetője szerint a washingtoni felfoghatatlan jeleneteknek csak a demokrácia ellenségei örvendenek. Úgy fogalmazott, hogy az uszító szavak erőszakos tettekké váltak a Reichstag lépcsőin, és most a Capitoliumban. "A demokratikus intézmények semmibevétele borzalmas következményekkel jár" – fűzte hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Joe Biden megválasztott elnök bejegyzését osztotta meg a Twitteren, melyben a demokrata politikus azt írta, hogy "Amerika sokkal jobb annál, mint amit ma látunk". Von der Leyen hozzátette, hogy hisz az amerikai intézmények erejében és a demokráciában. Hangsúlyozta, hogy a lényeg a békés hatalomátadás és hogy Joe Biden megnyerte a választást.

Ami ma Washingtonban történt minden bizonnyal nem Amerika. Hiszünk a demokráciánk erejében, hiszünk az amerikai demokrácia erejében, fogalmazott Emmanuel Macron francia elnök angolul és franciául tartott rövid beszédében szerda este. Többször hangsúlyozta a francia és az amerikai nép közötti több évszázados barátságot.

Az emberi méltóság, a béke, a mások tiszteletben tartása, a szabadság elismerése mindenek felett, ezek mind fenyegetés alatt vannak ma a demokráciánkban, fogalmazott Macron.

A francai elnök üzenetét a #WeAreOne (egyek vagyunk) hashtaggel osztotta meg. A mondat egy sor az ír U2 One című dalából, mely Samuel Paty, brutálisan meggyilkolt francia történelemtanár Sorbonne-i gyászszertartásán szólt. Macron azóta többször használta az iszlamista terror ellen hirdetett harcról szóló üzeneteiben az összetartozás gondolatának kifejezésére a franciára és arabra is lefordított mondatot.

"Az amerikai kongresszus a demokrácia temploma. Sokkoló volt látni a Washingtonban történteket ma este" – írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Hozzátette, hogy bízik az USA-ban, és hogy békés lesz a hatalomátadás Joe Bidennek.

Az amerikai demokrácia nyilvánvaló, hogy mindkét lábára sántít. És most elértek a fenékig. Mondom ezt a káröröm legkisebb árnyától mentesen – fogalmazott Konsztantyin Koszacsov, az Orosz Föderációs Tanács szenátora, aki a Külügyi Bizottság elnöke. Hozzátette, hogy Amerika már nem irányadó, és elvesztette a jogát arra, hogy kijelölje, vagy előírja másoknak.

Megdöbbentőnek nevezte mindazt, ami az amerikai fővárosban történik és kijelentette, hogy a demokratikus választás eredményét tiszteletben kell tartani.

Boris Johnson brit miniszterelnök "szégyenletes jelenetnek" minősítette az amerikai kongresszusban történteket. "Az Egyesült Államok világszerte a demokráciát jelképezi, ezért elengedhetetlen, hogy békés és rendezett hatalomátadás legyen" – írta a Twitteren.

Aggodalommal figyelem a Washingtonból érkező híreket, bízom az amerikai demokrácia erejében. Joe Biden elnöksége felülkerekedik majd a feszültség időszakán, egyesíteni fogja az amerikai népet" – hangsúlyozta angol és spanyol nyelven közzétett Twitter-üzenetében Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.
 

Marina Sereni olasz külügyminiszter-helyettes a Twitteren reagált az eseményekre. "Nagyon súlyos, ami ezekben az órákban Washingtonban történik" – mondta leszögezve, hogy " az amerikai demokrácia pártján áll, szemben a populista jobboldal szélsőséges magatartásával és az erőszakkal." "A választók szavazatát tiszteletben kell tartani" – tette hozzá.

"A Capitoliumnál történtek megmutatják, hogy milyen veszélyes a gyűlölet retorikája" – kommentált Zuzana Čaputová szlovák elnök. "A demokratikus intézmények semmibe vétele csorbítja az állampolgárok jogait, és alááshatja a politikai rendet" – figyelmeztetett.

Mindenkit fel kell, hogy zaklasson az erőszakos esemény, ami Washingtonban történt. Reméljük, hogy az amerikai demokrácia ellenálló és felülkerekedik ezen a válságon - mondta Janez Jansa szlovén kormányfő. A jobboldali politikus volt az egyetlen, aki a novemberi választás éjszakáján győztesnek vélte Donald Trumpot és gratulált neki.

Jansa hangsúlyozta, hogy a békés tüntetések a demokráciához tartoznak, de az erőszak és a halálos fenyegetések - akár baloldalról, akár jobboldalról - sosem helyesek.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Párkapcsolat

Névnap 01.21.

Ma Ágnes napja van.

Fék nélkül csökkentek év végén is a bérleti díjak

Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint.

  • 2021-01-18 21:39
Mire számítson holnap a Kos?

A változás stresszes lehet, és ez érvényes a pozitív változásokra is. Ez azt jelentheti, hogy maga mögött hagyja a jól ismert, kitaposott ösvényt, és ...

  • 2021-01-18 20:34
Tejszínes-bazsalikomos cukkinikrémleves

Egy igazi nyári krémleves, ami melegen és jéghidegen is isteni, egy kis bazsalikommal felturbózva. Ez a mi bazsalikomos cukkinikrémlevesünk!

  • 2021-01-18 17:26
30 éve várják a Gulag gyermekei, hogy hazaköltözhessenek

Ma, január 18-án újratárgyalja az orosz parlament a törvényjavaslatot, melyet a köznyelv csak "Gulag gyermekeiként" ismer. A "Gulag gyermekei" 30 éve ...

  • 2021-01-18 15:20
Ismét sokan menekültek a hegyekbe a szobafogságból Magyarországon

Az év harmadik hétvégéjén is sokan vették a hegyek felé az irányt Magyarországon, hogy kiszabaduljanak a járvány miatti szobafogságból. A legtöbb euró...

  • 2021-01-18 13:28

hirdetés

Elsüllyedt egy teherhajó a Fekete-tengeren

Elsüllyedt egy teherhajó vasárnap a Fekete-tengeren, Törkörszág partjai közelében - jelentette az Anadolu török hírügynökség. Legkevesebb négyen megha...

  • 2021-01-18 12:00
Egyre több oltóanyaggal oltanak Európában

Oltanak Európában: már a második adagot kapják Spanyolországban és Olaszországban is. Szerbiába megérkezett a kínai vakcina is.

  • 2021-01-18 10:36
Az utóbbi idők legjelentősebb régészeti felfedezése Szakkarában

Egy 4200 éves halotti templomot fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai nekropoliszban, a Kairótól délre fekvő ősi temetőben, ahol 2007 óta folyna...

  • 2021-01-18 09:02
„Vendégségben Önnél” a Nemzeti Filharmonikusok online kamarahangversenyei

Reméljük, hamarosan újra élvezhetjük a koncertek, kiállítások, fesztiválok, színházak nyújtotta élményeket. Ám addig sem kell megvonunk magunktól mind...

  • 2021-01-17 14:18
A Continental bemutatja a „Vision 2030" stratégiai programját a Gumiabroncs üzletág számára

A Tőkepiaci Napok kapcsán a Continental ismertette a Gumiabroncs üzletágra vonatkozó új stratégiai programját. A „Vision 2030" a szervezet és az össze...

  • 2021-01-17 11:21

Minden cikk

hirdetés

hirdetés