hirdetés

Partnereink

Kommunikációs szakértő vélekedik Meghan Markle és Harry herceg interjújáról

hirdetés

Kommunikációs szakértő vélekedik Meghan Markle és Harry herceg interjújáról

Napok óta egyetlen téma: Meghan Markle és Harry herceg interjúja tematizálja a világ bulvársajtóját. A királyi pár másfél órás beszélgetése kapcsán számos kérdés felmerül, ezekre keresi a választ Gergics Dániel. A kommunikációs szakértő azt is elmondta, hogy az átlagemberek mit tanulhatnak Harryéktől.

Magyar idő szerint hétfő hajnalban került adásba az az interjú, amelyet Meghan Markle és Harry herceg adtak Oprah Winfreynek. Ez volt az első közös interjú, amit az egykori királyi pár azóta adott, hogy tavaly márciusban először pár hétre Kanadába költöztek, majd végleg letelepedtek a kaliforniai Montecitóban. Az amerikai CBS csatornán leadott másfél órás beszélgetés azóta hatalmas hullámokat keltett, reakcióra késztette a Buckingham-palotát és több ember állásába is került.

Az interjú vetekszik egy hollywoodi film dramaturgiai felépítésével, tele van pszichológia ösztönzőkkel, s ügyesen használja az alapvető emberi szükségleteket skálázó Maslow-piramist – véli Gergics Dániel kommunikációs szakértő, aki részletesen elemezte a tévéadást.

Oprah interjújában számos titokra és megdöbbentő tényre derül fény Meghan Markle és Harry herceg életéből. Lerántja a leplet a róluk szóló bulvárhírekről, a királyi palota működéséről, emberi viszonyokról. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy Meghannak és Harrynek egyáltalán nem volt beleszólása abba, milyen címet kap majd kisfiuk, téma volt a bőrszíne, valamint hogy megvonták a biztonsági szolgálatot tőle és Harrytől is.

„A Maslow-piramis szerint az egyik legalapvetőbb emberi szükséglet a biztonság és a védelem. Remekül épített erre az alapszükségletre az interjú, miközben többször hangsúlyozták, a palota megvonta az őrzést a pártól és gyermeküktől. Ezzel nem csak a figyelmet sikerült végig fenntartani, de együttérzést is keltettek" – mondta Gergics Dániel kommunikációs szakértő.

Félelemmel nyilatkoztak

„Az interjú motivációját nem értem teljesen, hiszen a pár azt állítja, hogy főleg a média nyomása miatt változtattak. Ha viszont átlagéletet szeretnének élni, akkor megkérdőjelezhető, hogy miért adtak nagyszabású interjút és mutatták meg hosszú idő után közös gyermeküket. Ugyanakkor az is érthető, ha szeretnék megvilágítani az elmúlt évek híreit a saját szemszögükből" – nyilatkozta Gergics Dániel, aki szerint Meghan Markle és Harry herceg egyaránt félelemmel tele ültek kamerák elé.

„Többször is végignéztem a másfél órás beszélgetést annak érdekében, hogy a tartalom mellett a testbeszédükre is tudjak koncentrálni. Ne felejtsük el, hogy Meghan Markle fantasztikus tehetséggel megáldott színésznő, viszont így is jól látszódott, hogy valódi düh és félelem volt benne a beszélgetés során. Harry herceg pedig még feleségénél is nagyfokúbb bizonytalanságot és félelmet sugárzott a testbeszéde alapján" – mondta Gergics Dániel.

Műsírás nélkül, nyugalomban

A kommunikációs szakértő úgy látta, hogy Meghan Markle megnyilvánulásai során nem lehetett érezni azt a feszélyezettséget, amire ilyen súlyos témák boncolgatása során számíthatnánk, sőt már-már túl nyugodt volt.

„Kellemes hangulatban, teadélután-szerűen telt beszélgetést láthattunk. Ennek az egyik oka az lehet, hogy Oprah és Meghan régóta ismerik egymást, a riporter a pár esküvőjén is ott volt, sőt közeli szomszédok. Bár a beszélgetés elején leszögezték, hogy nem voltak előre egyeztetett kérdések, a személyes szubjektív véleményem, az, hogy ez nem teljesen igaz. A beszélgetés felépítéséből az tűnik ki, hogy legalább egyes kérdéseket és témaköröket biztosan előre egyeztettek" – mondta Dániel.

„Vannak olyan mimikák és mozdulatok, amiket Meghan Markle annak ellenére sem tudna megmásítani, hogy jó színésznő. Ezeket figyelve egyértelműen az látszott, hogy nagyrészt őszinte volt a beszélgetés során. Történetmesélésnél a tekintetének irányából látszott, hogy valójában az emlékezetében kutatott. Sírásnál pedig nem erőltette meg magát, hanem valódi könnyek hullottak. Ugyanakkor úgy láttam, hogy nagyon óvatos volt abban a tekintetben hogy kiről mit nyilatkozik, nevesít-e bárkit" – tette hozzá a kommunikációs szakértő.

A monarchia vagy az egyéni szabadság ér többet?

A szakember úgy véli, hogy a legtöbb ember valószínűleg a házaspár oldalára fog állni. Viszont hozzátette: ne felejtsük el, hogy eddig csak egy oldalt hallgattunk még meg.

„Nem azt állítom, hogy Harryéknek nincs igazuk, viszont mindenki másképp éli meg a saját igazát és nem tudhatjuk, hogy mi történt a háttérben a királyi családban" – mondta Dániel, aki második otthonának tekinti az Egyesült Királyságot, egy ideig az otthona is volt, illetve üzleti szálak a mai napig intenzíven kötik a szigetországhoz.

„Angol ismerősöktől azt hallom, hogy a legfőbb vita azon van, hogy mi ér többet: a monarchia vagy az egyén szabadsága. A mai modern világban a legtöbben az utóbbira szavaznak."

Mit tanulhatunk a beszélgetésből?

Hasonlóan a párhoz, mindannyiunknak vannak olyan mélyről jövő tévhiteink vagy nevelésből adódó nézeteink, amelyekre úgy gondolunk, hogy kőbe vannak vésve. Azzal amit Meghan Markle és Harry herceg megléptek, erőt adnak másoknak is a saját szabadságuk kiteljesedésére.

„A tanulság szerintem az, hogy merni kell megvizsgálni az eddig érinthetetlennek hitt szempontokat is. Mindenen lehet változtatni, minden élethelyzetben lehet másként kommunikálni, s ha így teszünk, új lehetőségek nyílnak meg előttünk" – tette hozzá a kommunikációs szakértő.

Forrás: Koczka.com

hirdetés

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Párkapcsolat

Névnap 04.16.

Ma Csongor napja van.

Karfiolos gazpacho

A gazpacho a spanyol szerelmem, a fehér gazpacho, ráadásul karfiollal pedig hab a tortán. Hűsítő nyári leves, és még a tűzhely mellett se kell órákat ...

  • 2021-04-14 19:28
Anyai örömök elé néz Jennifer Aniston

Júniusban anya lesz Jennifer Anistonból - írja a tenyek.hu. A világhírű színésznő a portál szerint a sorozat forgatásán jelentette be a hírt a kollégá...

  • 2021-04-14 18:15
Hogyan döntsük el, hogy mennyit költsünk új nyári gumiabroncsokra?

A tavasz és a melegebb idő eljövetele sok autótulajdonos számára a téli gumiabroncsok nyárira való cseréjét jelenti. Közülük is sokan szembesülnek ily...

  • 2021-04-14 16:34
Halász Juditék várják gyerekek meséit, verseit és prózáit

„Hegyek hátán, völgyek ölén” címmel országos vers- próza- és meseíró pályázatot hirdettek. A szervezők a 6-19 éves korosztályba tartozó gyerekek írása...

  • 2021-04-14 14:58
Több mint 300 élelmiszertermékkel bővíti idén saját márkás kínálatát a SPAR

Az áruházlánc 3600-nál is több saját márkás árut forgalmaz, amelynek közel fele élelmiszer. A vállalat a hazai beszállítókkal együttműködve és saját é...

  • 2021-04-14 12:48

hirdetés

A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon

A válaszadók 71,7 %-a tervez utazni 2021-ben a TÁRKI és az Everguest felmérése szerint. Háromból két ember belföldön szeretne kikapcsolódni idén: sose...

  • 2021-04-14 10:29
Európa-szerte tüntettek a hétvégén a korlátozások miatt

Több százan tüntettek szombaton Ausztriában a jelenlegi lezárások ellen. A rendőrség kordonokkal igyekezett megakadályozni, hogy a tüntetők a belváros...

  • 2021-04-14 09:00
A kínai járványügyi hatóság elismerte, nem elég jók a kínai vakcinák

A kínai vakcinák nem elég hatékonyak, a kormány ezért a továbbfejlesztésüket fontolja, mondta a kínai járványügyi hivatal vezetője, Gao Fu egy szombat...

  • 2021-04-14 07:15
A lakásfelújítási támogatásnak köszönhetően kapósabbak lettek a korszerűsítendő ingatlanok

A megyeszékhelyeken a felújítandó lakóingatlanoknál 320 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár, a felújítottakra viszont 417 ezer forint volt...

  • 2021-04-13 10:18
Nagymama meggyes sütije

Igazi puha, békebeli nagymamás sütemény - természetesen más gyümölccsel is elkészíthető!

  • 2021-04-13 09:00

Minden cikk

hirdetés

hirdetés