hirdetés

Partnereink

Mit gondolnak a magyar gasztronómiáról a topséfek?

hirdetés

Mit gondolnak a magyar gasztronómiáról a topséfek?

Egy nehéz év után végre igazi ünnepre készül a magyar gasztronómiai szakma, mintegy megünnepelve a várva várt újranyitást.

2021. július 19-én a hagyományos helyszínen, a Várkert Bazárban kerül sor az Audi-Dining Guide Év Étterme Gálára. Az éttermek munkáját tesztelő csapat még tavaly az év végi lezárások kezdett dolgozni, és idén a nyitás után folytatta a munkát, így alakult ki a díjazottak listája, a korábbi évekhez hasonlóan Fausto Arrighi, Michelin exdirektor közreműködésével.

hirdetés

Július 20-án, másnap pedig megjelenik az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz, amely kategóriánként tematizálva ajánl a látogatóknak olyan helyeket, ahová érdemes ellátogatni, hiszen sokan már alig várták, hogy végre kimozdulhassanak, és gasztronómiai élményeket gyűjthessenek.

Bár az eredményekre és a kalauz ajánlásaira még néhány napot várni kell, egy különleges videó is elkészült az esemény beharangozására. A Dining Guide a hazai topgasztronómia elismert személyiségeit kérte fel, hogy osszanak meg néhány gondolatot a magyar gasztronómia jelenlegi helyzetéről. Budapesti és vidéki éttermek séfjei és tulajdonosai, köztük Michelin-csillagos fine dining helyszín és családi vendéglő vezetői szólalnak meg az összeállításban. Abban szinte mindannyian egyetértenek, hogy az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül a magyar gasztronómia, sok a jó séf és a jó étterem is. Kitűnő minőségű, izgalmas alapanyagok váltak elérhetővé, nem véletlen, hogy ezek között világszerte is népszerű lett néhány. Mindenki megtalálhatja közöttük azt, amivel szívesen dolgozik, illetve ami a véleménye szerint leginkább meghatározza, hogy mely régióban készül az adott étel, hol található az étterem. A hagyományok megőrzése, elfeledett ízek felidézése mellett pedig egyre több innovatív megoldás születik a kreatív elgondolások nyomában. Ebben a magyar séfek mindig is erősek voltak, az elmúlt években pedig nagyon sokat léptek előre ezen a téren.

Széll Tamás így beszél erről: „Egyre több séf ismeri fel, hogy jó a magyar konyha. Nagy múlttal és nagyon nagy receptbázissal rendelkezik, ezért könnyebb is meríteni belőle. Évszázados hagyományaink vannak, bőven van mihez visszanyúlni, van miről sztorizni.”

Sárközi Ákosnak is határozott véleménye van: „Ízekben gazdag konyha a magyar. És én ezt szeretem benne a legjobban. És abban a régióban, ahol mi dolgozunk, Budapesten, mindenki arra törekszik, hogy elfogadtassa ezt az ízekben gazdag magyar konyhát a vendégekkel”. Rácz Jenő szerint viszont igazából a közönség az, ami folyamatosan változik. Sokkal nyitottabbak az emberek és sokkal nagyobb a hajlandóság arra, hogy felfedezzenek új dolgokat: „A magyar gasztronómia nagy erőssége a hagyományok tisztelete, hogy attól nem rugaszkodunk el túl messzire, viszont újra és újra meg tudunk újulni.”

A Dining Guide igazgatója, a kiadvány felelős kiadója, Herczeg Zoltán is a változásokat említi:

„Ma egy külföldi számára az új magyar konyha nem azonosítható azzal a magyar konyhával, amit mi ismerünk, hiszen ő azt nem ismeri. Amivel ma találkozik, az egy sokkal kifinomultabb, sokkal érzékenyebb konyha, és ez ad lehetőséget arra, hogy sokkal innovatívabbak legyünk, tehát a kortárs gasztronómia nem ragadt le a hagyományos magyar konyhánál.”

Mivel a jelenlegi helyzetben lényegesen csökkent a hazánkban tartózkodó külföldiek száma, a magyar éttermek számára az elkövetkező időszakban elsősorban a hazai vendégek megnyerése a cél. Herczeg Zoltán véleménye szerint ez az igazi kihívás, hogy a korábban étterembe nem, vagy csak ritkán, ünnepélyes és kivételes alkalmakkor járó vendégeket is becsábítsa a kínálat, a szolgáltatás. A séfek egyetértenek abban, hogy a kiegyensúlyozott színvonal, a magas minőség, a tökéletes kiszolgálás és környezet mind szükséges ahhoz, hogy a vendég visszatérjen, akár ugyanoda, akár más minőségi étterembe. A tökéletes választáshoz nagy segítség lesz a most megjelenő TOP100 Étteremkalauz.

A teljes videót itt lehet megnézni:

 

A videó szereplői:

  • Dudás Szilárd: Anyukám Mondta – tulajdonos
  • Gerendai Károly: Costes Group – alapító
  • Győrffy Árpád: Four Seasons – executive chef
  • Hamvas Zoltán: Bocuse d’Or – elnök
  • Herczeg Zoltán: Dining Guide – felelős kiadó
  • Mede Ádám: Laurel Étterem – séf
  • Nyíri Szása: Arany Kaviár Étterem – tulajdonos/séf
  • Pesti István: Platán Gourmet – séf
  • Rácz Jenő: Rumour by Rácz Jenő – tulajdonos/séf
  • Rosenstein Tibor és Róbert: Rosenstein Vendéglő – tulajdonosok/séfek
  • Sárközi Ákos: Borkonyha – séf
  • Szulló Szabina – Széll Tamás: Stand és Stand25 – tulajdonosok/séfek
  • Tóth Szilárd: Salt – tulajdonos/séf

Forrás: Arterego

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Párkapcsolat

Névnap 09.29.

Ma Mihály napja van.

Megvan a legjobb magyar kamionsofőr

Szombaton a drivingcamp Hungary zsámbéki vezetéstechnikai tanpályáján rendezték meg az ország legnagyobb kamionos közlekedésbiztonsági versenyét, immá...

  • 2021-09-29 00:01
Az önbizalom építése a sikeres nyelvtanulás egyik kulcsa

Ma már rendkívül sokféle nyelvtanfolyammal, tanítási módszerrel találkozhatunk. Miért törik bele mégis sokaknak a bicskája a nyelvtanulásba? Miért utá...

  • 2021-09-28 23:00
Tejtermékek bevezetése a hozzátáplálás időszakában

Ha a baba már többféle gyümölcsöt szívesen eszik, meg lehet kóstolni a tejtermékeket is. A jelenlegi ajánlás szerint már 6-7 hónapos kortól lehet adni...

  • 2021-09-28 22:03
230 éve született a legnagyobb magyar! Színarannyal bevont jubileumi érem készült az emlékére

A Széchenyi családdal együttműködésben, színarannyal bevont jubileumi érem került kibocsátásra a gyűjtök számára, a 230 évvel ezelőtt született Gróf S...

  • 2021-09-28 20:33
Ezért nem szabad megfeledkezni a mobil klímák karbantartásáról

A mobil klímákat nyáron sokat használjuk, nincs ez másképpen a légtisztítókkal sem, amelyekkel valamelyest enyhíthetők a pollenallergiások tünetei. „A...

  • 2021-09-28 19:03

hirdetés

Szigorúbb légszennyezettségi határértékeket javasol az Egészségügyi Világszervezet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissítette levegőminőségi iránymutatásait és a korábbiaknál is szigorúbb határértékek előírását javasolja a légs...

  • 2021-09-28 17:46
Vége lehet tavaszra a járványnak a német egészségügyi miniszter szerint

Kezdete után két évvel, 2022 tavaszán érhet véget Németországban a koronavírus-járvány a szövetségi kormány egészségügyi minisztere szerint.

  • 2021-09-28 16:22
Magyar fejlesztésű elektromos buszokat mutattak be

Részben magyar know-how-val és összeszereléssel készülő elektromos buszokat mutattak be Ráckevén. A Goldi Mobility Kft. magyar és szingapúri mérnökökk...

  • 2021-09-28 14:16
Lovas Rozinak vallott gyermekkori traumáiról a roma sportolónő

Mindig mosolyog a szeme, pedig gyötrelmes gyermekkor áll mögötte. A K1-es és többszörös kick-box bajnok Zsiga Melinda a legnagyobb pofonokat nem a rin...

  • 2021-09-28 13:01
Tippek őszi stresszoldásra: így szabaduljunk meg a feszültségtől az orvos szerint

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a mu...

  • 2021-09-28 11:46

Minden cikk

hirdetés

hirdetés