hirdetés

Partnereink

Hogyan ismerhető fel a személyiségzavar?

hirdetés

Hogyan ismerhető fel a személyiségzavar?

Valahol a skizofrénia valamint a konfliktusneurózisok közt létezik egy betegség, amelyről az érintetteken illetve az orvosokon kívül ma még talán igen kevesen tudnak. A neve borderline szindróma, magyar fordítása: határeseti személyiségzavar. Hogyan ismerhető fel ez a betegség, melyek a jellegzetes tünetek? Mit is jelent ez a határeseti jelző? Minek is a határairól van itt szó?

Magát a borderline kifejezést legelőször egy Zilboorg nevű elmeorvos használta 1931-ben, akkor mikor a skizofrénia valamint a neurózisok lelki alapjait kutatta. Munkája során arra a következtetésre jutott, hogy ezek a személyiségzavarok sokszor átbillennek egymásba, és nem 1 betegnél észre vehető, hogy tüneteik szerint e 2 betegségcsoport határán állnak.

hirdetés

A borderline személyiségzavar az ún. dinamikus pszichiátriai szemlélet szerint e két betegségcsoport, a skizofrénia valamint a neurózis voltaképpen egy hasonló zavar két végletét jelentik. És nem pedig 2 különböző dolgot, eszerint pedig van köztük átmenet. Ez az „átmenet" nem lenne más mint a borderline személyiségzavar, ennek a tünetei között egyaránt észlelhető skizofréniára jellemző valamint a neurózisra utaló tüneteket is.

Hogy melyek is a fő tünetek?

A leginkább elismert definíció szerint borderline személyiségzavarban szenved valaki, ha kapcsolatai instabilak, folton változik az énképe, ingadozik a hangulata, illetve nem tudja impulzusait ellenőrzése alatt tartani. Akkor, ha az alábbi tünetcsoportból legalább 5 jellemző a betegre, jó eséllyel borderline szindrómáról beszélhetünk.

 • Identitászavarok: A valós illetve az elképzelt elhagyatás kivédése érdekében tett kétségbeesett erőfeszítések, folytonos ürességérzés. Identitásproblémák: állandóan változó érzések azzal kapcsolatban, hogy kicsoda illetve miben hisz.
 • Hangulati zavarok: érzelmi instabilitás, hangulati ingadozás – intenzív szomorúság, ingerlékenység valamint szorongás váltakozásával. Intenzív illetve erősen hullámzó kapcsolatok másokkal, melyeket az idealizálás és a leértékelés szélsőségei közti váltakozás jellemez. A harag nagysága nem ritkán nincs arányban a kiváltó körülményekkel, a düh kontrollálása nehézségekbe ütközik.
 • Észlelési zavarok: Stressz hatására paranoid gondolatok - úgy érzi, üldözik - illetve súlyos disszociatív tünetek - úgy érzi, „elkülönül" önmagától, mintha álomban lenne - megjelenése.
 • Viselkedési zavarok: Az esetlegesen önromboló impulzusok (túlköltekezés, óvatlan autóvezetés, falásrohamok, szex, alkohol, drog) ellenőrzés alatt tartásának nehézségei. Visszatérő öngyilkossági kísérletek vagy önmegsebzés, öncsonkítás.

Mit jelent mindez a mindennapokban?

Stabil kapcsolatok hiányát, a borderline személyiségzavarban szenvedőkre sokszor jellemző, hogy nincsenek stabil kapcsolataik, ami a leginkább mások iránti intoleranciájukra vetíthető vissza. Ez az intolerancia pedig javarészt az elhagyástól való félelemmel vonható kapcsolatba. Ragaszkodnak a számukra fontos emberekhez, azonban ha bármilyen visszautasítás éri, őket akkor átcsap az ellenkező végletbe, képesek a másikat meggyűlölni valamint a továbbiakban elkerülni. Nem ritkán megtörténik, hogy teljesen irreális elvárásokkal fordulnak a környezetük felé, és ezzel nem tesznek mást, mint kiprovokálják az elutasítást. Ugye, megmondtam!? - igazolják magukat.

Megtörténhet az is, hogy céljaik eléréséhez befolyásolnak másokat, érzékenynek, odafigyelőnek, empatikusnak tüntetik fel magukat. Ez azonban nem mindig valós érzés: amennyiben egy „nem"-mel próbára tesszük állhatatosságukat, igen sokszor a türelmetlenség lép a felszínre.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 12.08.

Ma Mária napja van.

Az anyatejes táplálás is hozzájárulhat a kisgyermekkorban kialakuló tejfehérje-allergia megelőzéséhez

A tejfehérje-allergia egy specifikus; tejet vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszer fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. A tejben található fe...

 • 2019-12-08 14:19
Idén is gyűjti az ajándékokat a Mikulástroli

Ünnepélyes keretek között, Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes jelenlétében indult ajándékgyűjtő útjára a Mikulástroli december 5-én, csütörtökön.

 • 2019-12-08 11:35
A vevők örülhetnek a legjobban a lakáspiaci fordulatnak

Kínálati boom várható a jövőben, ugyanis az ingatlan.com mérlege szerint nyár óta 5 ezerrel nőtt az eladó lakások száma a nagyvárosokban.

 • 2019-12-06 17:04
Föld körüli utazásra csábít a Nemzeti Énekkar

Az este az adventi és karácsonyi időszak semmihez sem hasonlítható időszakát járja körül. A legszebb európai karácsonyi dalok (Mária-énekek, kolindák)...

 • 2019-12-06 13:27
Az ország legnagyobb gyerekszobája a Gellértben

December 7-én és 8-án ismét várja az apróságokat és szüleiket a Danubius Hotel Gellért, ami hetedik alkalommal változik Adventi Mesehotellé. Az ország...

 • 2019-12-06 11:54

hirdetés

A Rakuten Viber 9. születésnapja alkalmából megajándékozza felhasználóit

A mára világszerte több mint egymilliárd ember által használt üzenetküldő alkalmazás, a Rakuten Viber örömmel mutatja be az exkluzív ajándékbotot – hi...

 • 2019-12-06 08:21
A tökéletes kenyér saját határainkat feszegeti

Vajda József pékmester egy spirituális gasztroutazásra hív minket A kenyér lelke című kötetével. Receptjei és kalandos történetei a kenyér nyelvére ta...

 • 2019-12-05 15:53
Megyei Prima díjat kapott a Fricska!

Budapesti és Pest megyei Regionális Príma díjat kapott a Fricska Táncegyüttes. A méltatással járó jutalmat saját iskolájuk elindítására fordítják.

 • 2019-12-05 14:03
A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

Nátha, arcüreggyulladás, orrmandulagyulladás, torokmandulagyulladás, középfülgyulladás akut és krónikus formában. Betegségek, melyek leginkább megnehe...

 • 2019-12-05 12:16
Halaszthatatlan a fővárosi útdíj bevezetése

Évente legalább 250 milliárd forintot takaríthatnának meg a budapestiek, és minden bizonnyal jóval kevesebb lenne az asztmás gyermek, ha bevezetnék Bu...

 • 2019-12-05 10:27

Minden cikk

hirdetés

hirdetés