hirdetés

Partnereink

Nőtt az elhízás, a magyarok kétharmada túlsúlyos

hirdetés

Nőtt az elhízás, a magyarok kétharmada túlsúlyos

Jól meghíztak a fiatalok az év végére, amiről részben anya főztje és az ünnepi étkezési szokások tehetnek. Jó hír, hogy összességében tartják a testsúlyukat a magyarok, de nem sikerült lefogyni a karanténtúlsúlyt, tovább nőtt az elhízás: a felnőtt lakosság több mint kétharmada túlsúlyos. Nem véletlen, hogy idén minden ötödik ember tett újévi fogadalmat, hogy megszabadul a felesleges kilóktól – derül ki a PeakShop.hu reprezentatív kutatásából.

A nők átlagos testsúlya 72,7 kilogrammról 71,5 kilóra csökkent, azaz átlagosan 1,2 kilót sikerült fogyni a júliusban mért adatokhoz képest. Sajnos a javuló adatokat beárnyékolja, hogy még mindig nem sikerült leadni a karantén időszaka alatt felszedett kilókat. A korábbi adatokból kiderült, hogy a karantén alatt a nők átlagosan 3,6 kilót híztak.

hirdetés

Amit a nők leadtak, a férfiak felszedték. A férfiak átlagos testsúlya idén januárban 89,7 kilogramm volt, 1,4 kilóval több, mint fél évvel korábban. Ez különösen annak tükrében sokkoló, hogy a karantén időszaka alatt felszedett plusz 3 kilóra rakódott rá ez a súlyfelesleg.

Magyarország kétharmada túlsúlyos

Aggasztó, hogy a teljes felnőtt lakosság 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, két százalékponttal több, mint 2021 júliusában, és négy százalékponttal több, mint 2019-ben! Mindez különösen nyugtalanító annak tükrében, hogy a túlsúly jelentős kockázati tényező a koronavírusos betegeknél1 – mondta Mező Mónika étrendkiegészítő-szakértő, a kutatást végző PeakShop.hu vezetője.

A nők körében kevésbé, 1,3 százalékponttal nőtt az elhízottak és a túlsúlyosak aránya. Az adatokból kitűnik, hogy az elhízottak aránya némileg csökkent, a túlsúlyosaké nőtt, az átlagos és sovány testalkatúaké nem változott lényegesen. Ebből arra lehet következtetni, hogy a fogyás az elhízottak körében volt nagyobb arányú.

A férfiak körében 2,5 százalékponttal nőtt az elhízottak és a túlsúlyosak aránya. Megdöbbentő mértékű a férfiak elhízása: 28 százalékról 36 százalékra emelkedett az elhízottak aránya, míg a túlsúlyosaké 39-ről 34 százalékra csökkent. A normál testalkatúak aránya kismértékben csökkent, a soványak aránya pedig nem változott. Ebből az következik, hogy a férfiak elhíztak.

Anya főztje

Meglepetésre a fiatalok körében a legjelentősebb a súlygyarapodás. A fiatal, 18–39 éves nők körében jóval kevésbé, 16,6 százalékról 18,3 százalékra nőtt az elhízottak aránya, a túlsúlyosaké pedig 21 százalékról 28 százalékra emelkedett.

A fiatal, 18–39 éves férfiak körében több mint kétszeresére, 13 százalékról 28 százalékra nőtt az elhízás az elmúlt fél évben! Ez olyan mértékű súlynövekedés, hogy a fiatal férfiak átlagos testtömegindexe 25-től 27-re emelkedett, ami azt jelenti, hogy a fiatal férfiak túlsúlyosak. De ennél is beszédesebb, hogy amíg a fiatal nők átlagos testsúlya egy kilóval nőtt, addig a fiatal férfiak 3,3 kilóval nehezebbek.

„A fiatalok ilyen mértékű hízása mögött számos ok lehet. Úgy véljük, hogy az egyik ilyen, hogy az anyák a karácsonyi ünnepek alatt mindenféle jóval kényeztették a hazalátogató fiatalokat, akik nem tudtak ellenállni a kísértésnek, és rendszeresen degeszre ették magukat" – magyarázza Mező Mónika.

Látványosan csökkent az időskori elhízás

A 60 évfelettiek körében számottevően csökkent mind a túlsúly, mint pedig az elhízás aránya 2021. július és 2022. január között. Az elhízás 35 százalékról 32 százalékra, míg a túlsúly 44 százalékról 39 százalékra csökkent. Ugyanakkor jelentősen, 21 százalékról 29 százalékra nőtt a normál és sovány testalkatúak együttes aránya.

„Sajnos nem lehet felhőtlenül örülni ennek a jelentős fogyásnak. Bár a kutatás nem vizsgálta, nem zárható ki, hogy a koronavírus-járvány szerepet játszhat az adatok alakulásában. Olyan mértékű volt a megbetegedések aránya november és január között, ami számottevő hatással lehet akár a testsúly változására" – veti fel Mező Mónika.

„Idén lefogyok", fogadkozik minden ötödik magyar

A felnőttek közel ötöde, 19 százaléka fogadta meg újévkor, hogy lefogy idén. Az újévi fogadalmat tevők több mint kétharmada, 65 százaléka nő. Közülük is a fiatalok voltak a legtöbben: a fiatal nők 31 százaléka tett fogyási fogadalmat újévkor.

A férfiakat – úgy tűnik – nem zavarja egy „kis" túlsúly, mert több mint kétszer annyi elhízott férfi (24 százalék) tesz újévi fogadalmat, mint túlsúlyos (10 százalék).

Sokatmondó ugyanakkor a mozgási és táplálkozási szokások, valamint az újévi fogadalom közötti összefüggés: minél kevesebbet mozog valaki, annál inkább fogadkozik, hogy lefogy idén.

Az időszakos kúrák, diéták csak időszakos eredményt hoznak – figyelmeztet Mező Mónika. A PeakShop.hu szakértője szerint tartós eredményt a szokások tartós változtatásával lehet elérni. Azt tanácsolja, hogy a fogyás helyett inkább fogadjuk meg azt, hogy felveszünk egy fitt szokást. Egyetlen apró szokás tartós megváltoztatása – mint például a csoki lecserélése cukormentes fehérjeszeletre – jobb, mint bármilyen diéta, mert könnyebb elkezdeni és betartani. Míg a fogyókúra tortúra, addig egy ilyen fitt szokás élvezetes.

Így szinte erőfeszítés nélkül érhetünk el eredményeket, ha apró lépésekben haladunk, és egyszerre egy szokást alakítunk ki, amit követhet egy újabb és újabb. A szokáshalmozásnak nevezett módszer lényege, hogy a kis változások nagy eredménnyé adódnak össze.

A kutatás módszertana

1000 fős országos, nemre, korra, településtípusra és iskolai végzettségre reprezentatív kutatás. A kutatás 2022. januárban készült. A kutatás a testtömegindexet (BMI) használta az összehasonlítás alapjául, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott testsúlyosztályozás szerint összehasonlításra került a PeakShop.hu 2021. júliusi reprezentatív kutatásával, a 2019. évi európai lakossági egészségfelmérés adataival, valamint a Központi Statisztikai Hivatal (www.ksh.hu) „A 18 éves és idősebb népesség átlagos magassága és testsúlya nemek szerint, 2019" egyedi kérésre összeállított táblázatos adatállományával.

Forrás: Hírnév Ügynökség

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 03.28.

Ma Gedeon, Johanna napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés