hirdetés

Partnereink

Szélerőműveket és áfacsökkentést várnak a kormánytól a magyarok

hirdetés

Szélerőműveket és áfacsökkentést várnak a kormánytól a magyarok

Több fontos éghajlatvédelmi intézkedést támogatna elsöprő többség Magyarországon, például a szélerőművek építését, vagy az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását – ez derült ki a Greenpeace megbízásából készült közvéleménykutatásból.

A válaszadók 89 százaléka támogatja azt, hogy a kormány csökkentse az egészséges, természettel összhangban működő ökogazdálkodásból származó élelmiszerek áfáját a mostani 27 %-ról 5 %-ra - olvasható a környezetvédelmi civil szervezet oldalán.

hirdetés

Ugyanilyen arányban támogatták azt, hogy a kormány a jelenleginél jóval több pénzzel támogassa az épületek energiatakarékosabbá tételét.

A közvéleménykutatásból az is kiderül, hogy 88 százalék várja azt a magyar kormánytól, hogy tegye lehetővé, hogy Magyarországon tiszta energiát termelő szélerőművek épüljenek.

A válaszadók 83 százaléka szeretné, hogy tiltsák be az egyszer használatos műanyag szatyrokat, 82 százalék támogatná a hathatós lépéseket annak érdekében, hogy kiszorítsák a régi, szennyező gépjárműveket a közutakról.

A legkisebb arányban támogatott ügy, az éghajlatvédelmi szempontból káros mátrai erőmű 2025-ös bezárása mellett is a válaszadók több mint háromnegyede állt ki.

A közvéleménykutatást a Závecz Research készítette ezer fős reprezentatív mintán a Greenpeace Magyarország megbízásából.

"A magyarok túlnyomó többsége az eddigieknél nagyobb léptékű változtatásokat, bátrabb lépéseket vár a kormánytól. Nincs késlekedésre való időnk, minden tétlen nappal egyre drágább és egyre nehezebb lesz megfékezni a klíma- és ökológiai válságot” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace ezért hatpontos klímavédelmi listát állított össze a kormánynak, hogy lépjen azokban az ügyekben, ahol a lakosság túlnyomó része támogatná az intézkedéseket. Így többek közt sürgetik, hogy a magyar kormány tegye lehetővé újra a tiszta és megújuló energiát szolgáltató szélerőművek létesítését, és tegyen lépéseket az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltásáért.

Forrás: Euronews, Greenpeace, Závecz Research

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 03.28.

Ma Gedeon, Johanna napja van.

Egy nap alatt 500 spanyol halt bele a COVID 19-be

Egyetlen nap alatt több mint 500-al, 2800-ra emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma Spanyolországban.

  • 2020-03-25 18:51
Hírességek, akik megfertőződtek a koronavírussal

Az első nemzetközi sztárok Tom Hanks színész és felesége, Rita Wilson színésznő-énekes voltak, akik közösségi oldalukon megosztották: elkapták a koron...

  • 2020-03-25 16:23
Chain Bridbe Pop - Engedd szabadon

„Elengedni mindazt, ami nem jó, kiüríteni a fiókokat a fejben, megbecsülni mindent, ami van és tényleg fontos a számunkra.”

  • 2020-03-25 12:13
Meghalt Astérix és Obelix megalkotója, Albert Uderzo

92 éves korában elhunyt Albert Uderzo, Astérix és Obelix megalkotója. A legendás képregénykészítő, író és grafikus halálát szívroham okozta.

  • 2020-03-25 10:35
Karanténba vonult Angela Merkel

Házi karanténba vonult a német kancellár, mert az őt pénteken megvizsgáló orvos koronavírus tesztje pozitív lett – jelentette a német Der Spiegel.

  • 2020-03-25 08:05

hirdetés

Az utolsó órákban vagyunk a tömeges megbetegedések előtt

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a koronavírus-járvány Magyarországon is átlépjen a tömeges megbetegedések szakaszába Müller Cecília országos tisztifő...

  • 2020-03-24 17:42
Az A-s vércsoportú emberek érzékenyebbek a koronavírusra

Könnyebben megbetegedhetnek az A-s vércsoportú emberek az új koronavírustól, és a többi vércsoporthoz képest nagyobb százalékban van szükség körükben ...

  • 2020-03-24 16:06
A koronavírus nem képes életben maradni az ivóvízben

Az ENSZ azt a célt tűzte ki célul, hogy 2030-ra mindenki számára biztosított legyen az ivóvízhez való hozzáférés, éppen ezért világszerte javítani kel...

  • 2020-03-24 14:18
Az e-oktatás nem lehetetlen küldetés!

Napjainkban az e-oktatás témája az oktatási hatóságok, a tanárok, a szülők és a diákok közös platformjának bizonyul. Mindannyian az oktatás jövőjének ...

  • 2020-03-24 13:09
Több száz hangoskönyv lett ingyenesen hallgatható

A közmédia a kialakult helyzetre reagálva jelentős lépéseket tett, hogy megkönnyítse az oktatási tartalmakhoz és kulturált szórakozáshoz történő hozzá...

  • 2020-03-24 10:56

Minden cikk

hirdetés

hirdetés