hirdetés

Partnereink

Veszélyhelyzet után jön a készültség

hirdetés

Veszélyhelyzet után jön a készültség

Szerda éjjel véget ér a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet - jelentette be a a miniszterelnökséget vezető miniszter, miután az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, valamint jóváhagyta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt is.

A kormány által benyújtott javaslat alapján a parlament felkéri a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet szüntesse meg.

hirdetés

A parlament elfogadta a járványügyi készültségről szóló törvényt is.

Ez alapján az országos tisztifőorvos javaslatára járványügyi készültséget rendelhet el a kormány. A legfeljebb fél éves készültség során a kormánynak többek között felfüggeszthet törvényeket, de akár a honvédség fegyvereseit is bevethetik a járványhelyzet kezelésére.

A hatalmi visszaélések ellen küzdő civil szervezet, a Helsinki Bizottság magyar irodája szerint az új jogszabályok nem oldják meg a korábbi törvény visszásságait. Pardavi Márta szerint a jogszabály ugyan sok részletszabályt felsorol, de az nem egyértelmű:

„Nagyon fontos ilyenkor, amikor jogoknak, élethelyzeteknek a korlátozásáról van szó, hogy precíz legyen, világos legyen a jogszabály, ez ebben az esetben sajnos elmaradt, a jogbizonytalanság bizony szerintünk fennáll. Egy másik kérdés az, hogy a válsághelyzet meddig fog fönnmaradni, a kormány fogja ezt eldönteni, és további kérdés az, hogy ki fogja azt ellenőrizni, hogy ezt a lehetőséget, ami adott esetben indokolt lehet, azt a kormány megfelelően használja-e.”

A szervezet társelnöke szerint a kormány több mint 120 rendeletének jelentős része nem volt kapcsolatban az egészségügyi veszélyekkel.

„Adott esetben az önkormányzatok bevételeit csökkentette, nehezebb helyzetbe hozta a politikai versenytársait, olyan szabályokat hozott, amelyek a közpénzek átláthatóságát tették kevésbé sikeressé.”

Az elnagyolt fogalmazás következtében legalább két olyan eset volt, amikor rendőrök előállítottak olyan embereket, akik a kormánnyal kapcsolatos kritikus tényeket tettek közzé.

Számos esetben azonban nagyon is pontosan fogalmaz a jogszabály, hogy milyen pluszlehetőségei lesznek a kormánynak. Így például a járványveszély elhárítása érdekében, akár fegyveres katonákat is bevethetnek az országhatárokon belül. De arra is gondoltak, hogy mit tegyenek, ha éppen az ivóvíz válik fertőzővé.

„Az új szabályok értelmében – ha a járványügyi helyzet megkívánja – akár a vízszolgáltatást is korlátozni lehet.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 01.23.

Ma Rajmund, Zelma napja van.

A COVID-19 felgyorsítja a téli sportok technológiai fejlődését

A Mastercard megbízásából 15 európai ország 53 téli sportszakértője* készítette el az új, független Delphi-tanulmányt „A technológia hatása a téli spo...

  • 2021-01-22 11:29
Ismét megjelenik a Mein Kampf Lengyelországban

Óriási vitát kavar, hogy Lengyelországban ismét megjelentetik a Mein Kampfot.

  • 2021-01-22 09:18
Fék nélkül csökkentek év végén is a bérleti díjak

Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint.

  • 2021-01-18 21:39
Mire számítson holnap a Kos?

A változás stresszes lehet, és ez érvényes a pozitív változásokra is. Ez azt jelentheti, hogy maga mögött hagyja a jól ismert, kitaposott ösvényt, és ...

  • 2021-01-18 20:34
Tejszínes-bazsalikomos cukkinikrémleves

Egy igazi nyári krémleves, ami melegen és jéghidegen is isteni, egy kis bazsalikommal felturbózva. Ez a mi bazsalikomos cukkinikrémlevesünk!

  • 2021-01-18 17:26

hirdetés

30 éve várják a Gulag gyermekei, hogy hazaköltözhessenek

Ma, január 18-án újratárgyalja az orosz parlament a törvényjavaslatot, melyet a köznyelv csak "Gulag gyermekeiként" ismer. A "Gulag gyermekei" 30 éve ...

  • 2021-01-18 15:20
Ismét sokan menekültek a hegyekbe a szobafogságból Magyarországon

Az év harmadik hétvégéjén is sokan vették a hegyek felé az irányt Magyarországon, hogy kiszabaduljanak a járvány miatti szobafogságból. A legtöbb euró...

  • 2021-01-18 13:28
Elsüllyedt egy teherhajó a Fekete-tengeren

Elsüllyedt egy teherhajó vasárnap a Fekete-tengeren, Törkörszág partjai közelében - jelentette az Anadolu török hírügynökség. Legkevesebb négyen megha...

  • 2021-01-18 12:00
Egyre több oltóanyaggal oltanak Európában

Oltanak Európában: már a második adagot kapják Spanyolországban és Olaszországban is. Szerbiába megérkezett a kínai vakcina is.

  • 2021-01-18 10:36
Az utóbbi idők legjelentősebb régészeti felfedezése Szakkarában

Egy 4200 éves halotti templomot fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai nekropoliszban, a Kairótól délre fekvő ősi temetőben, ahol 2007 óta folyna...

  • 2021-01-18 09:02

Minden cikk

hirdetés

hirdetés