hirdetés

Partnereink

Sebkezelés felsőfokon – Így válaszd ki a megfelelő szert akár magadnak, akár a gyermekeidnek

hirdetés

Sebkezelés felsőfokon – Így válaszd ki a megfelelő szert akár magadnak, akár a gyermekeidnek

Néhány szó az akut sebekről

Amikor a sebfelület metszett, nem szennyezett, és viszonylag kis energia okozta a sérülést, akkor tiszta sebekről beszélünk. Ám vannak mélyebb, szövődményes sebek is, melyek szennyezettek lehetnek, széleik szabálytalanok („rongyos”), és valamilyen nagy energiájú sérülés következtében keletkeztek.
A metszett és vágott sebek esetében viszonylag kicsi a fertőzésveszély. Amikor lehorzsolod a lábadat, a sérülés lehet felszíni, nem mélyre hatoló seb, amikor csak a felső hámréteg sérül. Ám ha egy szennyezett tárggyal vagy talajjal érintkezve történik a horzsolás, akkor bizony a seb és a sebkörnyék fertőtlenítése elengedhetetlen.
Hasonló a helyzet a mélyre hatoló szúrt és szabálytalan sebszélekkel rendelkező szakított sebek esetében, ugyanis a fertőzés veszély kialakulásával fokozottan számolni kell – különösen, ha a sérülést harapás okozta. Ebben az esetben az elsősegélynyújtás után mindenképpen orvosi ellátást kell kérni.

Sebfertőtlenítés és tisztítás, de mivel?

hirdetés

A tiszta, ép bőr természetes védelmet nyújt a kórokozók ellen, ám ha valamilyen sérülést szenvedsz, akkor ezek a kórokozók könnyen bejuthatnak a mélyebb rétegekbe. Éppen ezért a seb- és a sebkörnyék megfelelő tisztítása, fertőtlenítése ilyen esetekben elengedhetetlen. Igen ám, de a kapható fertőtlenítő készítményeknek rendkívül széles a palettája, ezért kisebb fejtörést okozhat az, hogy mi alapján tegyük le a voksunkat egy-egy termék mellett.
Ne feledd, ha megsérülsz, egyaránt ajánlott mind a sebkörnyék, mind a seb megfelelő fertőtlenítése. Azonban nem minden fertőtlenítőszer alkalmas a bőr és a seb fertőtlenítésére egyaránt. Mielőtt választasz, mindenképpen vedd figyelembe, hogy a szert gyermek bőrére is alkalmazni fogod, vagy csak felnőttet kezelsz vele, ugyanis egy-egy terméknél lehet életkori korlátozás.
Ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy a fertőtlenítőszer hatóanyagai felszívódnak-e, és milyen mellékhatást váltanak ki, különösen abban az esetben, ha gyermek sebét szeretnéd kezelni vele, vagy esetleg felnőttként van valamilyen társbetegséged, amire a fertőtlenítőszer hosszabb ideig, netán nagyobb mennyiségben történő alkalmazása esetleg káros lehet.

Jó, ha tudod, hogy a színezett fertőtlenítőszerek megakadályozhatják azt, hogy a sebet megfigyelés alatt tarthasd, és elfedhetik a szervezet természetes reakcióját. Ilyen például a bőrpír, ami egyértelműen gyulladás jele lehet. Ez főként gyermekek esetében fontos, hiszen ők nem minden esetben tudnak pontos visszajelzést adni a sérülésükről.
Fentiek tudatában azt javasoljuk, hogy olyan fertőtlenítőszert válassz, amit egyaránt használhatsz bőr- és sebfertőtlenítésre, nem színezett, hanem áttetsző, így alatta a seb tisztán látszik, és biztonságosan, fájdalommentesen használható akár gyermekek kezelésénél is.

Mivel érdemes ápolni a köldökcsonkot?

A védőnőtől bizonyára nagyon sok hasznos tanácsot kapsz arra vonatkozóan, hogyan is ápold az újszülött köldökcsonkját. Ugyanakkor utána is olvas különféle blogokban, cikkekben, milyen ápolási lehetőségeket javasolnak.
Egyes kórházak, gyermekorvosok és egészségügyi szakemberek ajánlásai meglehetősen változatosak, sőt az interneten megtalálhatóak olyan ajánlások is, melyeket a legújabb kezelési irányelvek már meghaladtak. Lássuk, a teljesség igénye nélkül:

 • 70%-os alkohollal
 • Jódos fertőtlenítő oldattal
 • Az alkoholos törölgetés után beszórás gyógyszertári gyermekhintőporral (illetve még kétféle másikkal)
 • Tisztítás vízzel, vagy fiziológiás sóoldattal, és szárazon tartás.
 • Olajjal körbe kenés
 • Tisztítás oktenidin dihidroklorid és fenoxietanol hatóanyagú fertőtlenítővel
 • Ecsetelés piros, brómtartalmú szerrel

Ez a felsorolás természetesen nem teljes, viszont annál változatosabb. Az biztos, hogy a brómtartalmú szerekkel történő ecsetelés, valamint a hintőporok használata már egy ideje nem javasolt. A hintőpor a köldökcsonkra szórva összetapad, beleragad, ezért a következő kezelésnél az elsődleges feladat az, hogy ezt a ragacsot valahogyan eltávolítsuk. Az alkohol száríthatja, irritálhatja a baba bőrét, a jódoldat színe pedig megnehezíti, hogy a köldökcsonk és környékének esetleges színelváltozását, például a gyulladást jelző bepirosodást észrevegyük. Kérdés, kétség esetén orvoshoz, védőnőhöz célszerű fordulni és az alkalmazandó készítmény használati utasítását is alaposan végig kell olvasni.

Mit tehetsz a köldök ápolásával kapcsolatban?

 1. Hagyd szabadon
 2. Tartsd szárazon, ne érje víz, hagyd megszáradni a lekezelés után
 3. Naponta többször tisztítsd meg
 4. Pelenka, ruha ne dörzsölje, ne irritálja
 5. Hagyd a csonkot magától leesni
 6. Ne használj alkohol vagy jód tartalmú szereket

forrás: Octenisept

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 01.19.

Ma Sára, Márió napja van.

Fék nélkül csökkentek év végén is a bérleti díjak

Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint.

 • 2021-01-18 21:39
Mire számítson holnap a Kos?

A változás stresszes lehet, és ez érvényes a pozitív változásokra is. Ez azt jelentheti, hogy maga mögött hagyja a jól ismert, kitaposott ösvényt, és ...

 • 2021-01-18 20:34
Tejszínes-bazsalikomos cukkinikrémleves

Egy igazi nyári krémleves, ami melegen és jéghidegen is isteni, egy kis bazsalikommal felturbózva. Ez a mi bazsalikomos cukkinikrémlevesünk!

 • 2021-01-18 17:26
30 éve várják a Gulag gyermekei, hogy hazaköltözhessenek

Ma, január 18-án újratárgyalja az orosz parlament a törvényjavaslatot, melyet a köznyelv csak "Gulag gyermekeiként" ismer. A "Gulag gyermekei" 30 éve ...

 • 2021-01-18 15:20
Ismét sokan menekültek a hegyekbe a szobafogságból Magyarországon

Az év harmadik hétvégéjén is sokan vették a hegyek felé az irányt Magyarországon, hogy kiszabaduljanak a járvány miatti szobafogságból. A legtöbb euró...

 • 2021-01-18 13:28

hirdetés

Elsüllyedt egy teherhajó a Fekete-tengeren

Elsüllyedt egy teherhajó vasárnap a Fekete-tengeren, Törkörszág partjai közelében - jelentette az Anadolu török hírügynökség. Legkevesebb négyen megha...

 • 2021-01-18 12:00
Egyre több oltóanyaggal oltanak Európában

Oltanak Európában: már a második adagot kapják Spanyolországban és Olaszországban is. Szerbiába megérkezett a kínai vakcina is.

 • 2021-01-18 10:36
Az utóbbi idők legjelentősebb régészeti felfedezése Szakkarában

Egy 4200 éves halotti templomot fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai nekropoliszban, a Kairótól délre fekvő ősi temetőben, ahol 2007 óta folyna...

 • 2021-01-18 09:02
„Vendégségben Önnél” a Nemzeti Filharmonikusok online kamarahangversenyei

Reméljük, hamarosan újra élvezhetjük a koncertek, kiállítások, fesztiválok, színházak nyújtotta élményeket. Ám addig sem kell megvonunk magunktól mind...

 • 2021-01-17 14:18
A Continental bemutatja a „Vision 2030" stratégiai programját a Gumiabroncs üzletág számára

A Tőkepiaci Napok kapcsán a Continental ismertette a Gumiabroncs üzletágra vonatkozó új stratégiai programját. A „Vision 2030" a szervezet és az össze...

 • 2021-01-17 11:21

Minden cikk

hirdetés

hirdetés