hirdetés

Partnereink

Nem sokat segít a lázmérés a fertőzött gyerekek megtalálásában

hirdetés

Nem sokat segít a lázmérés a fertőzött gyerekek megtalálásában

Lázméréssel indult a magyar köznevelésben részt vevő több mint egymillió ember napja október elsején. A kormány döntése értelmében akinek két mérés után is 37,8 foknál magasabb a testhőmérséklete, azt hazaküldik az iskolákból és óvodákból. A szakértő szerint azonban ezzel nem sokat teszünk a járvány lassításáért, mert a 14 év alattiak 60-70 százaléka láz nélkül vészeli át a koronavírust.

Az első beszámolók szerint az intézmények jelentős részében nagyobb fennakadások nélkül megoldották a reggeli lázmérést. Olyan budapesti iskoláról is tudunk, amelynek épülete előtt a szerdai próbanapon óriási sor kígyózott, de mára több kapu kinyitásával fel tudta gyorsítani a beléptetést.

hirdetés

Néhány helyen már bevett gyakorlat

Olyan iskolák is vannak, ahol a reggeli lázmérés már egyáltalán nem újdonság. A Brit-Magyar Kéttannyelvű Általános iskolában maga az igazgató méri meg az érkezők lázát, már hetek óta. Egyelőre egyik szülő sem engedte a gyerekét lázasan iskolába, de ha ez megtörténne, arra az esetre készen van a protokoll.

„Ilyenkor elkülönítve tartjuk a gyermeket, értesítjük a szülőket, értesítjük az iskolaorvosunkat, és az iskolaorvos dönt az iskolát érintő dolgokkal kapcsolatban, ha ilyen lenne, illetőleg a szülő jön a gyermekért, és hazaviszi" - nyilatkozta Fodor Zoltán igazgató az Euronewsnak.

A kormány célja a zökkenőmentes oktatás fenntartása. Ennek érdekében 41 ezer digitális hőmérőt osztottak ki a köznevelési intézményeknek, és nemcsak az állami és önkormányzati, hanem az egyházi és magániskoláknak is. A 120 legzsúfoltabb iskolában pedig hőkamerás beléptetőrendszert is telepítettek.

Igencsak kérdéses a módszer hatékonysága

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint bár a lázmérés egy világszerte elfogadott szűrővizsgálat, pont a koronavírusos gyerekeknél nem tudja a kívánt hatást elérni.

„Tudjuk, hogy a 14 év alattiaknál 40 százalékban teljesen tünetmentesen zajlik le a fertőzés, és körülbelül 60-70 százalék közé tehető azon pozitív esetek aránya, akik láztalanul csinálják végig az egész megbetegedést" - mondta Dr. Póta György. A szakember szerint a lázméréstől kár azt várni, hogy kiszűrje a vírusterjesztőket. Inkább csak a lázas gyerekek kiszűrésére lehet alkalmas, de ez mindenekelőtt a szülők felelőssége:

„Én nem hiszek abban, hogy hét órakor, mikor elindulnak otthonról, a gyerek teljesen tünetmentes, és háromnegyed nyolckor lázasan ér oda a kapuhoz. Aki megbukik a szűrésen, azt a szülőnek már nem lenne szabad elvinnie. Ha pedig a szülő mindenképpen át akarja verni az iskolát, beadhat egy lázcsillapítót a gyereknek, és akkor ezen a lázmérésen simán át fog csúszni" - tette hozzá Dr. Póta György.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 01.23.

Ma Rajmund, Zelma napja van.

A COVID-19 felgyorsítja a téli sportok technológiai fejlődését

A Mastercard megbízásából 15 európai ország 53 téli sportszakértője* készítette el az új, független Delphi-tanulmányt „A technológia hatása a téli spo...

  • 2021-01-22 11:29
Ismét megjelenik a Mein Kampf Lengyelországban

Óriási vitát kavar, hogy Lengyelországban ismét megjelentetik a Mein Kampfot.

  • 2021-01-22 09:18
Fék nélkül csökkentek év végén is a bérleti díjak

Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint.

  • 2021-01-18 21:39
Mire számítson holnap a Kos?

A változás stresszes lehet, és ez érvényes a pozitív változásokra is. Ez azt jelentheti, hogy maga mögött hagyja a jól ismert, kitaposott ösvényt, és ...

  • 2021-01-18 20:34
Tejszínes-bazsalikomos cukkinikrémleves

Egy igazi nyári krémleves, ami melegen és jéghidegen is isteni, egy kis bazsalikommal felturbózva. Ez a mi bazsalikomos cukkinikrémlevesünk!

  • 2021-01-18 17:26

hirdetés

30 éve várják a Gulag gyermekei, hogy hazaköltözhessenek

Ma, január 18-án újratárgyalja az orosz parlament a törvényjavaslatot, melyet a köznyelv csak "Gulag gyermekeiként" ismer. A "Gulag gyermekei" 30 éve ...

  • 2021-01-18 15:20
Ismét sokan menekültek a hegyekbe a szobafogságból Magyarországon

Az év harmadik hétvégéjén is sokan vették a hegyek felé az irányt Magyarországon, hogy kiszabaduljanak a járvány miatti szobafogságból. A legtöbb euró...

  • 2021-01-18 13:28
Elsüllyedt egy teherhajó a Fekete-tengeren

Elsüllyedt egy teherhajó vasárnap a Fekete-tengeren, Törkörszág partjai közelében - jelentette az Anadolu török hírügynökség. Legkevesebb négyen megha...

  • 2021-01-18 12:00
Egyre több oltóanyaggal oltanak Európában

Oltanak Európában: már a második adagot kapják Spanyolországban és Olaszországban is. Szerbiába megérkezett a kínai vakcina is.

  • 2021-01-18 10:36
Az utóbbi idők legjelentősebb régészeti felfedezése Szakkarában

Egy 4200 éves halotti templomot fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai nekropoliszban, a Kairótól délre fekvő ősi temetőben, ahol 2007 óta folyna...

  • 2021-01-18 09:02

Minden cikk

hirdetés

hirdetés