hirdetés

Partnereink

10 ok, hogy miért tartsunk magunknál műkönnyet

hirdetés

10 ok, hogy miért tartsunk magunknál műkönnyet

Ajakápoló, kézkrém, púder, kézfertőtlenítő. A legtöbb női táskában ott lapulnak ezek a kenceficék, mert mindig jó, ha kéznél vannak... Arra azonban talán kevesebben figyelünk, hogy nem csak a kirepedezett ajaknak és kezeknek jön jól napközben a gyorssegély, olykor a szemünk is frissítésre vágyik. Nem árt tehát, ha a táskában mindig megbújik egy műkönny is.

Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa felhívja a figyelmet, hogy nagyon sokféle műkönny létezik, érdemes utána nézni - akár szemész szakorvossal is konzultálni -, hogy melyik összetételű a nekünk megfelelő. A műkönnyek egy csoportjának célja, hogy a szem felszínét nedvesítse, hidratálja, csak úgy, mint a testápoló teszi a kiszáradt bőrrel, más műkönnyek az olajos fázis pótlását végzik. A tartósítószer-mentes készítmények használata különösen ajánlott, ha naponta többször, rendszeresen cseppentünk a szemünkbe.

hirdetés

Összegyűjtöttünk tíz olyan élethelyzetet, amikor jól jön, ha a táskánkban műkönny is lapul.

1- Kontaktlencse „baleset" esetén

Minden kontaktlencse viselővel előfordult már, hogy hosszantartó lencseviselést követően szúrást érzett, kényelmetlenné vált a kontaktlencse. Ha kéznél van a műkönny, akkor néhány cseppel elhárítható a kellemetlen érzés, amit legtöbbször a szemszárazság, vagy a kontaktlencse felszínére került apró szennyeződés okoz.

2- Esti vezetés előtt

Egy hosszúra nyúlt munkanap végén nem csupán szellemileg fáradunk el. A szemünk is megérzi az egész napos terhelést, főleg, ha a munkavégzés monitor előtt történt, hiszen ilyenkor lényegesen kevesebbet pislogunk. Mielőtt hazaindulnánk és autóba ülnénk, érdemes egy kis műkönnyel felfrissíteni a szemet. Ha a szemfelszín megfelelően hidratált, akkor élesebbnek érezzük a látásunkat, ami éjszakai vezetésnél különösen fontos lehet.

3- Ha por vagy homok kerül a szembe

Túrázás és játszótéri homokvárépítés közben is kerülhet por vagy homok a szembe, ami műkönnyel hatékonyan és gyorsan eltávolítható. Nem gond, ha nem áll rendelkezésre csapvíz a közelben.

4- Sminkelés, sminklemosás közben

A hölgyek többségével biztosan megesett már, hogy a reggeli gyors sminkkészítés közben szemhéjpúder került a szembe. Ezt műkönny segítségével - a smink elmaszatolása nélkül - kényelmesen el lehet távolítani.

A sminklemosás során is kenődhet festék a szemfelszínre. Talán minden hölgy ébredt már úgy, hogy az előző napi smink maradéka fekete pontként gyűlt össze a szemzugban. A műkönny ebben az esetben is bevethető. A sminklemosó használata után érdemes a szemfelszínt egy csepp műkönnyel letisztítani. Ez kíméletesebb és hatékonyabb megoldás, mint vízzel öblögetni.

5- Hormonváltozás miatt

A várandósság és a változókor során végbemenő hormonális változások következtében gyakran alakul ki könnyhiány. Ebben az időszakban is bátran alkalmazható a műkönny, kismamák is nyugodtan használhatják, nincs magzatot veszélyeztető mellékhatása.

6- Diéta alatt

Amikor valaki diétázik, előfordul, hogy nem figyel az A-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére. Az A-vitamin hiány ronthatja a könnyfilm minőségét, vagyis szemszárazságot okozhat. A rendszeres műkönny használat ebben az esetben is hasznos lehet.

7- Film maraton közben

Az esti kijárási tilalom bevezetésével egyre többen választjuk esti programként, hogy sorozatokat nézünk. Nem egy részt és nem is kettőt. Egyesek az egész éjszakát képesek a tévé vagy a laptop előtt tölteni. Ez azonban nagyon megterheli a szemet. A képernyő folyamatos bámulása a pislogás csökkenéséhez, és így szemszárazsághoz vezethet, ami műkönnyel gyorsan orvosolható.

8- Gyógyszerek okozta szemszárazság kezelésére

Bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok) mellékhatásaként szemszárazság alakulhat ki. Ebben az esetben szintén a műkönny használata ajánlott.

9- Úszás után

Az uszodák sajnos még mindig nem nyithatnak ki, ezért az úszást is sokunknak nélkülözni kell. Arra az időre, amikor majd újra belevethetjük magunkat a vízi sportokba, érdemes szem előtt tartani, hogy a klóros víz után is felüdülést jelent a szemnek, ha műkönnyel frissítjük fel.

10- Buli közben

Az esti mulatozás szintén vágyálom marad még egy ideig, a buli kellékek listájára azonban már most fel lehet írni a műkönnyet is. A villódzó fények és füst hatására fáradt, vörös szemet egy-két csepp műkönny gyorsan ismét party képessé teheti. A kis flakon pedig akár a zsebbe vagy a retikülbe is elfér.

+1 - Szemműtét utáni regenerálódás

"A műkönny a szemműtétek (pl.: lézeres látásjavítás, látásjavító szemlencse műtét, szürkehályog műtét) után is jó szolgálatot tehet, hiszen enyhíti a gyógyulás során alkalmazott szteroidos szemcseppek szárító hatását és segít nedvesen tartani a szemfelszínt, amíg a beavatkozás során sérülő, könnytermelést irányító idegek regenerálódnak" - mondja a doktornő.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom

Kép: Budai Szemészeti Központ

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 04.15.

Ma Anasztázia, Tas napja van.

Karfiolos gazpacho

A gazpacho a spanyol szerelmem, a fehér gazpacho, ráadásul karfiollal pedig hab a tortán. Hűsítő nyári leves, és még a tűzhely mellett se kell órákat ...

  • 2021-04-14 19:28
Anyai örömök elé néz Jennifer Aniston

Júniusban anya lesz Jennifer Anistonból - írja a tenyek.hu. A világhírű színésznő a portál szerint a sorozat forgatásán jelentette be a hírt a kollégá...

  • 2021-04-14 18:15
Hogyan döntsük el, hogy mennyit költsünk új nyári gumiabroncsokra?

A tavasz és a melegebb idő eljövetele sok autótulajdonos számára a téli gumiabroncsok nyárira való cseréjét jelenti. Közülük is sokan szembesülnek ily...

  • 2021-04-14 16:34
Halász Juditék várják gyerekek meséit, verseit és prózáit

„Hegyek hátán, völgyek ölén” címmel országos vers- próza- és meseíró pályázatot hirdettek. A szervezők a 6-19 éves korosztályba tartozó gyerekek írása...

  • 2021-04-14 14:58
Több mint 300 élelmiszertermékkel bővíti idén saját márkás kínálatát a SPAR

Az áruházlánc 3600-nál is több saját márkás árut forgalmaz, amelynek közel fele élelmiszer. A vállalat a hazai beszállítókkal együttműködve és saját é...

  • 2021-04-14 12:48

hirdetés

A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon

A válaszadók 71,7 %-a tervez utazni 2021-ben a TÁRKI és az Everguest felmérése szerint. Háromból két ember belföldön szeretne kikapcsolódni idén: sose...

  • 2021-04-14 10:29
Európa-szerte tüntettek a hétvégén a korlátozások miatt

Több százan tüntettek szombaton Ausztriában a jelenlegi lezárások ellen. A rendőrség kordonokkal igyekezett megakadályozni, hogy a tüntetők a belváros...

  • 2021-04-14 09:00
A kínai járványügyi hatóság elismerte, nem elég jók a kínai vakcinák

A kínai vakcinák nem elég hatékonyak, a kormány ezért a továbbfejlesztésüket fontolja, mondta a kínai járványügyi hivatal vezetője, Gao Fu egy szombat...

  • 2021-04-14 07:15
A lakásfelújítási támogatásnak köszönhetően kapósabbak lettek a korszerűsítendő ingatlanok

A megyeszékhelyeken a felújítandó lakóingatlanoknál 320 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár, a felújítottakra viszont 417 ezer forint volt...

  • 2021-04-13 10:18
Nagymama meggyes sütije

Igazi puha, békebeli nagymamás sütemény - természetesen más gyümölccsel is elkészíthető!

  • 2021-04-13 09:00

Minden cikk

hirdetés

hirdetés