3 vitaminboma, melyről nem is gondoltad volna!
hirdetés
A zöldségek, gyümölcsök egészségmegőrző és vitaminbomba hatásával mindenki tisztában van. Léteznek azonban olyan kiegészítő ételek, melyekről nem is gondolnánk, milyen jót tesznek szervezetünknek! Kíváncsi vagy melyek ezek? Olvass lejjebb és megtudhatod!
hirdetés
Mustár
Gondoltad volna, hogy a kedvenc ételízesítőnk a mustár az egyik legegészségesebb ételünk? A mustármag a kutatások szerint olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolhatják a rákos sejtek burjánzását. Csípősségénél fogva hurutoldó, ezért használták régen a mellkasra helyezett tapaszokhoz is. A mustárról azt tartják, hogy étvágyjavító mivel serkenti a nyál és az emésztőnedvek termelődését. A lábfürdőhöz adott kevéske mustárpor hatékony lehet a lábgomba ellen. Ne egyél azonban túl sok mustármagot vagy egy kiskanálnyival több mustárport – az előbbi erősen hashajtó, az utóbbi viszont hánytató hatású.
Szegfűszeg
A szegfűszeg pozitív hatása az erős gyulladáscsökkentő hatásában rejlik. Ez az indiai konyha által nagyon kedvelt illatos fűszer egy olya vegyületet tartalmaz, ami segíti a fájdalmas részeket lecsillapítani. A fűszert gyulladás gátló hatása számtalan élettani előnnyel ruházza fel: például fokozza a szívbetegség és a rák elleni védettséget, valamint lassítja az ízületi gyulladás okozta porc- és csontkárosodást. Úgy tűnik, hogy vegyületei az inzulinfunkciót is javítják. Emellett a fogfájásra is nagyon jó hatással bír! Vegyél a szádba néhány egész szegfűszeget, hagyd, hogy kissé felpuhuljanak, majd óvatosan rágcsáld őket, hogy az illóolaj-tartalmuk kioldódjon. Utána a nyelveddel told őket a fájós fogadhoz, és tartsd rajta fél órán át. A szegfűszegolaj egyrészt zsibbasztó, másrészt baktériumölő hatású.
Zsálya
A zsálya közismerten javítja az emlékezőképességet, de laboratóriumi vizsgálatokból az is kiderült, hogy gátolhat bizonyos agyi folyamatokat, amelyek Alzheimer-kórhoz vezetnek. Egy kísérletben olajának főzete pozitívan befolyásolta a kedélyállapotot: a résztvevők nyugodtabbá, elégedettebbé, ugyanakkor éberebbé váltak tőle. Mint annyi más fűszer- és gyógynövény, gyulladás gátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Fertőtlenítő hatása miatt a belőle főzött teát toroköblítőként alkalmazzák a fogínygyulladás, a mandulagyulladás, továbbá a kellemetlen szájszag kezelésére. Nagy valószínűséggel még az olyan súlyos betegségek ellen is bevethető, mint a rák.