hirdetés

Partnereink

Hogyan válassz tojást húsvét előtt?

hirdetés

Hogyan válassz tojást húsvét előtt?

Jeles ünnepeink nem csak vallási, történelmi és kulturális tekintetben rendelkeznek saját jellegzetességekkel és arculattal, hanem élelmiszerfogyasztási szempontból is. A húsvét ezek közül is kiemelkedik, például sonka- és tojásfogyasztás tekintetében ez az év legfontosabb „szezonja”.

Nekünk, vásárlóknak is érdemes azonban felkészülni az ünnepre, és átgondolni, hogy mit és hogyan vásároljunk, illetve készítsünk majd el a következő napokban. Ebben kíván segítséget nyújtani a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kara, így elláttak bennünket jópár tanáccsal.

hirdetés

Húsvéthétfőn hagyomány a locsolkodás, amelyért cserébe festett tojást adnak a lányok a fiúknak. A tojásfestésnél be kell tartanunk pár egyszerű szabályt, annak érdekében, hogy az elkészített tojások élelmiszerbiztonsági szempontból is tökéletesek legyenek. Festéshez kizárólag megbízható helyről származó festéket (élelmiszerszínezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl.: cékla, vöröshagyma) szabad használni (textil- vagy egyéb festéket tilos!). Nagyon fontos, hogy lejárt szavatosságú tojással és festékkel ne dolgozzunk, valamint ügyeljünk arra, hogy a tojás héja ne legyen sérült. Repedt, szennyezett felületű tojás nem alkalmas a festésre. A régi népszokások alapján a „tojásfújás” is alkalmazható festett tojások elkészítéséhez. Fontos tudni, hogy a tojásfújás során szabad szemmel nem látható mikroorganizmusokkal kerülhetünk érintkezésbe, ezért ez semmiképp nem ajánlható kisgyermekeknek vagy gyengébb immunállapotú személyeknek. A festéshez a keményre főtt tojás jelenti a legbiztonságosabb alapanyagot. A festett főtt tojás 5 ˚C alatti tárolás esetén egy hétig eltartható és fogyasztható.

A tojásokon található jelölés első számjegye a tartástechnológiára utal (0-biotartás, 1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces tartás), utána következik az ország azonosítója, ahonnan a tojás származik, majd a termelőre vonatkozó számjegyek. A minőségmegőrzési időt a tojástartó dobozon találjuk.

A Húsvéti ünnepek alatt a tojásból különböző ételeket is készítünk. Ilyenkor is be kell tartani a konyhai higiénia alapszabályait. Mindig alaposan mossunk kezet ételkészítés előtt, ügyeljünk arra, hogy az ételek készítése közben külön kezeljük a már elkészített ételeket a nyers élelmiszerektől. A tojásos ételek sütéséhez-főzéséhez használt edényeket nagyon alaposan kell elmosni, mielőtt újabb fogás elkészítésére kerülne sor. A tojást a felhasználás előtt csak akkor kell megmosni (mosás és alapos öblítés), ha a felülete nem tiszta. Ügyeljünk arra, hogy az általunk elkészített ételeket megfelelően tudjuk tárolni, legyen elég a hűtőnk kapacitása, óvakodjunk attól, hogy az ételeket sokáig tároljuk szobahőmérsékleten. A megmaradt ételeket minél előbb hűtsük le, tároljuk hűtőszekrényben, s csak újramelegítve (forrón) fogyasszuk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 08.03.

Ma Hermina napja van.

Íme, a 10 legjobb alternatív vendéglátóhely!

Az Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauzban idén is megtaláljuk az ország legjobb alternatív vendéglátóhelyeit: a pizzától a gyroson és a barbeque-n ...

  • 2021-08-02 14:03
Kiváló nap előtt áll a Halak szülöttje

Ez a mai nap kiváló lehet az Ön számára. Néhány váratlan energiával fog szembesülni, amelyek segíthetnek abban, hogy bármit megvalósítson. Élvezze egé...

  • 2021-08-02 10:01
Minimális összegből látványos ötletek: így dobd fel a teraszod hangulatát!

Mielőtt kidobnál egy raklapot, gyümölcsös ládát, régi, kopott polcot olvasd el gyors és egyszerű tippjeinket, amelyek segítségével stílusos és fillére...

  • 2021-08-02 08:54
Kókusztejes panna cotta málnával

A panna cotta igazi nyári édesség, mert alig pár perc főzést igényel csak, a munka nagy részét pedig a hűtőnk végzi el. Hogy légiesebb legyen, tejszín...

  • 2021-08-02 07:32
Percenként változó kiállítás nyílik a Balatonnál

2021. augusztus 2. és szeptember 12. között a tihanyi Rege Galériában lesz megtekinthető a hazánkban egyedülálló The Frame digitális fotóművészeti kiá...

  • 2021-08-01 22:40

hirdetés

Fehér kávé, sós karamell - Olasz fagyigyártókat sikerült leköröznie a magyar cégnek

Nagy érdeklődés mellett zajlott ebben az évben az Év Fagylaltja verseny, ahol külön mérettették meg magukat a cukrászdák és az alapanyaggyártók is. Az...

  • 2021-08-01 21:23
Kezdődik a tanszerek szezonja

A vírusjárvány miatt átmenetileg bevezetett otthoni tanulás tavaly ugyan mérsékelte a tanszerek keresletét, azonban az áruházlánc így is több mint fél...

  • 2021-08-01 20:20
Kilőtt a lakásépítési kedv: több mint 20 ezer lakás épülhet idén

Idén alig hét hónap alatt 5,5 százalékkal drágultak a Budapesten eladásra kínált új lakóingatlanok A januári 875 ezerről június végére 923 forintra em...

  • 2021-08-01 17:48
Egyedi album tiszteleg az olimpikonok előtt

A most megjelenő „Így nyertek ők” című album egyszerre szól jelenről, azaz olyan sportolókról, akiknek szurkolhatunk a mostani olimpián, és múltról is...

  • 2021-08-01 15:33
Mynea és Manuel rendesen kirámolta a széfet…

Fülbemászó, ütős slágerre állt össze a dj és az énekes, amihez rögtön egy klipet is forgattak.

  • 2021-08-01 13:59

Minden cikk

hirdetés

hirdetés