hirdetés

Partnereink

Laparoszkópia tapasztalatok, petevezeték eltávolítás

hirdetés

Laparoszkópia tapasztalatok, petevezeték eltávolítás

Minden műtéttől egyformán félünk. Már maga a kórház fogalma is rossz érzést kelt bennünk, főleg ha arról van szó, hogy be is kell feküdni.

 

hirdetés

Laparoszkópia menete

Előző nap be kell feküdni a kórházba.

Hogy reggel vagy este, azt az orvos határozza meg.

A műtét előtti nap lehet reggelizni, ebédelni már csak keveset és lehetőleg minél könnyebbet. Ezután már nem lehet enni.

Inni éjfélig lehet. Tartsuk be, mert akár az életünk is függhet tőle.

 

A műtét napja

A műtét előtt 1 órával kapunk egy kis gyógyszert, ami lenyugtat minket, hogy ne legyünk idegesek. A műtőben bekötik nekünk a branült, ami abszolút nem fájdalmas.

Ezután, mi már csak annyit észlelünk, hogy a szobánkban fekszünk és túl vagyunk a műtéten.

 

Laparoszkópia orvosi megfogalmazásalaparoszkopia

Zárt tükrözésnél először egy speciális tűvel szén-dioxidot (mintegy 3 litert) juttatunk be a hasüregbe, hogy később jobb áttekintést nyerhessünk. Ezt követően kb. 1 cm-es, köldöktáji bevágáson át megvilágított vezetőcsövön keresztül optikai műszert (laparoszkópot) vezetünk a hasüregbe.

 

Saját tapasztalatok

Szeretném megosztani mindazokkal a tapasztalataimat, akik ilyen műtétre várnak. Tudom, hogy min mentek keresztül, de ne aggódjatok, gyors a felépülés és nem olyan fájdalmas, mint aminek kinéz.

 

Iszonyatosan féltem.

Az a fajta vagyok, aki mindent elolvas és megnéz az interneten, bármi is történik velem, tudni akarom mi lesz az és, hogy hogyan zajlik.

Nem szabad! Ne tegyétek!

 

Vasárnap este 7 kor befeküdtem a kórházba, nem értem miért kellett bemennem, semmi nem történt, csak halálra idegesítettem magam.

Hajnali 2 kor még nem aludtam, de már annyira felstuffoltam magam, hogy rosszul lettem, hányingerem volt szédültem. Aztán végül eladtam.

Kemény 4 órát aludtam, úgy, hogy minden órában fent voltam.

6 kor keltem, gyorsan fogatmostam, megfésülködtem és jött az idegeskedés.

8 kor jött egy nővér és a doki. Kaptam egy gyógyszert, amit 9 kor kellett bevennem, az orromra kötötték, hogy előtte mindenféleképpen menjek el wc-re, azt mondták aludni fogok tőle.

Hatalmasat nevettem. Én? Ilyen állapotban? Biztos, hogy nem!10 kor műtenek. Ezer dolog kavargott a fejembe.

9 kor bevettem a gyógyszert, komolyan mondom azt a gyógyszert árulni kéne. Nem, hogy aludtam tőle, de nem voltak gondolataim. Hatalmas volt. A fejem teljesen üres volt.

 

Pontban 10 kor jöttek értem.

A műtőben az előkészületek elég hosszúnak tűntek, még a szerszámokat is láttam, de abszolút semmi érzésem nem volt. Csak voltam.

Aztán elaludtam.

 

Műtét után

A szobámban ébredtem, a szüleim bent voltak. Megláttam a kezemben az infúziót. Hát ezt nem hiszem el, és még csöpög is, de aztán megbarátkoztam vele. Az elő kérdésem az volt a szüleimhet, hogy van-e katéterem, ugyanis nagyon féltem tőle. Hát persze, hogy volt. Egy sor káromkodás után újra aludtam.

Nem voltak olyan nagy fájdalmaim.

Éjjel próbáltam többször felállni, ami elég jól ment.

Az éjszakám borzalmas volt a műtét után. Folyamatosan a katéteres tasakomat kellett figyelnem, mert majdnem teli lett. A szobában nem volt csengő, kimenni ne tudtam. Reggel a nővérke kiűrítette, akkor nagyon megkönnyebbültem.

 

Az első sétaseta

Csak a szoba ajtóig sikerült elmenem, azonnal rosszul lettem, úgyhogy le is feküdtem rögtön. Gondoltam, ez nekem nem fog menni.

Mire a nővérke felvilágosított, jobb lesz ha összeszedem magam, mert a végén kitalálják, hogy vérszegény vagyok és kapok vért.

Micsoda? Gondoltam magamban. Kb 2 percig feküdtem és azonnal felálltam.

Először csak a szobába mászkáltam, katéterrel a kezemben, a hajam jobbra-balra, a menésem egy 90 éves mamikáéhoz hasonlított. Csodálatos látvány voltam a kis hálóingemben.

Aztán már merész voltam és kimentem a folyosóra. Természetesen a nővérek előtt meneteltem, hogy lássanak.

20 perc múlva megkértem őket, hogy vegyék ki a katétert.

Természetesen ettől is nagyon féltem: nagy levegő be és SEMMI nem volt. Ha tudtam volna nem parázok tőle ennyire.

10perc múlva megkértem, hogy a branült is vegye ki a kezemből. Az sem fájt.

 

Reggel 8 órakor álltam fel először.

A férjem 12.30 kor jött értem.

A két idő között pedig, folyamatosan mentem, ugyanis felszaladt a levegő a vállamba, ami iszonyatosan feszített és se feküdni, se ülni nem tudtam.

A pocakom mint egy 7 hónapos terhesnek, úgy felfújtak levegővel.

 

A levegő távozásatavozas

Nos, ez nem volt egyszerű dolog. Nagyon lassan szívódik fel, feszít és fájdalmas. Kb 2 hét alatt szívódott fel, úgy hogy már csak 3 hónapos terhesnek néztem ki. 3 hét alatt lement teljesen, viszont esténként a mai napig felfújódok.

 

4 luk van a hasamon

A petevezetékeimet eltávolították, mert gyulladt volt.

Érdekes, hogy ezt egy sima uh- val nem lehet látni.

Semmilyen módon nem lehet látni, igazából, csak a laparoszkópiával. A HSG-n ( petevezeték átjárhatósági) látszhat, hogy valami nincs rendben de, hogy pontosan mi a baj, azt ott sem tudják megmondani.

 

Felkészülünk a lombikra és gőzerővel belevágunk, de csak jövőre.

 

A varratszedés nem fáj, ne féljetek tőle.

 

Sok sikert! Kitartás!

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 12.05.

Ma Vilma napja van.

Gesztenyeszív ünnepnapokra

Ha kicsire feldarabolunk befőtt meggyet, azt is a masszába keverhetjük, vagy fél meggyeket a golyók közepébe tehetünk.

  • 2021-12-05 10:14
Már itthon is elérhető a Pac-Man karóra

A Casio Vintage karóracsaládja idén több ikonikus modellel bővült. Ez a kategória világszerte egyre népszerűbb, de a retró japán karórák iránt mutatko...

  • 2021-12-05 08:30
A Szűz most a legegyszerűbb megoldásokat kell megkeresse

Ha ma probléma merül fel, keresse meg a legegyszerűbb megoldást. Nem minden probléma olyan bonyolult, mint amivé alakítja. Gyakran a legkézenfekvőbb v...

  • 2021-12-05 06:57
Szűzpecsenye áfonyaöntettel

Sertésszüzet elkészíteni egyáltalán nem olyan nehéz, mint azt sokan gondolnák, ugyanakkor egészen fenséges fogásokat hozhatunk össze belőle - a vörösá...

  • 2021-12-04 23:04
Megvan az év legfinomabb diós bejglije

Elkezdődött az idei advent és ezzel együtt a karácsonyi sütik időszaka is. Az ünnep közeledtét jól jelzi, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület eredményt...

  • 2021-12-04 21:16

hirdetés

Visszatér a Gina a Radnóti Teslába

Borosékhoz, a vidéken élő konszolidált családhoz az éjszaka közepén egy nyomozónő állít be és közli, hogy a fiukat, és vele együtt az egész vízilabdac...

  • 2021-12-04 19:47
Ismét Meghannak adott igazat a bíróság

Hosszú ideje húzódik a botrány, ugyanis Meghan Markle és Harry herceg házassága megosztó volt az emberek számára. Nem egyszer röppent fel valamilyen p...

  • 2021-12-04 18:30
Átadták a Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában közönség ...

  • 2021-12-04 17:06
Újabb feketelista a vállalkozásokról

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében már 2017 óta kötelező a vállalkozásoknak minő...

  • 2021-12-04 15:37
Idén már advent idején elindul a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR jótékonysági gyűjtése

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország idén is elindítja az Adni Öröm! akciót. A karácsonyi gyűjtés keretében a vásárlók adománykárt...

  • 2021-12-04 13:56

Minden cikk

hirdetés

hirdetés