Szerző: Dr. Dóda Ildikó | Dátum: 2015-06-01 21:55
A Kínai süngomba (Hericium erinaceus) vagy más nevén Oroszlánsörény gomba a keleti gyógyászok körében már évszázadok óta megbecsült gyógytó gomba. Az angolszász irodalomban "intelligens gombának" is hívják, hisz az agyi fubnkciókra van jó hatása. A szépséges formája miatt a mókásabb kedvűek "pom-pom gombának" is nevezik, a majorette lányok kezében lévő pom-pom alakjára utalva.
A legenda szerint akik rendszeresen fogyasztják azt a gombát, azok acélidegzetűek lesznek és memóriájuk szinte tökéletessé válik.
A süngombát több mint 2000 éve használják Kínában főleg az emésztési problémák enyhítésére. A süngombáról az eddigi kutatások már bebizonyították, hogy az emésztésre kifejtett jótékony hatása mellett sok egyéb hasznos hatással is rendelkezik, mint például fekélyellenes, gyulladáscsökkentő, antimikrobás, daganatellenes és immuntámogató hatás.
A kutatások szerint a süngomba termőtestében lévő anyagok serkentik az idegi növekedési faktor (NGF=Nerve Growth Factor) szintézisét, mely hatással van egyes agyi funkciókra és a vegetatív idegrendszerre. Az NGF pedig főszerepet játszik a központi- és perifériás idegrendszer kialakulásában, egészséges működésében, regenerációjában. Az idegkárosodás – akár cukorbetegség, akár alkohol vagy akár kemoterápia okozza – pedig egy olyan probléma, mely sokak életét megkeseríti és egy kis mértékű javulás is nagyon fontos lehet ezen betegeknek a számára. Nagy valószínűséggel problémájukat teljes mértékben nem fogja megoldani a süngomba rendszeres fogyasztása, de kiegészítő terápiaként nagy segítséget jelenthet.
A süngomba a pszichés tünetekre is jótékony hatású lehet, ezt bizonyítja egy másik vizsgálat, mely alapján a süngomba fogyasztása csökkenti a menopauza környéki nők depresszióját és a szorongását, valamint javítja az alvásuk minőségét.

A
demenciában szenvedő betegeken végzett klinikai vizsgálat során a süngombát szedő betegek kognitív funkciói jelentősen javultak a kontroll csoportéhoz képet, melyet a süngomba hatásával magyaráznak a kutatók.
Mint látható, a süngomba több féle probléma esetében is kiegészítő segítséget nyújthat az emberek számára. Ezek a klinikai vizsgálati eredmények nagyon biztatóak, de további placebo kontrollált kettős vak vizsgálatok szükségesek az embereken való valódi hatás teljes bizonyítására, valamint a pontos dozírozás megállapítására.
Addig is megéri a süngombát rendszeresen fogyasztani, hisz tele van hasznos, tápláló anyagokkal, de csak a
BIO körülmények között termesztettet süngomba javasolható, mely szennyeződésektől mentes.
Figyelem! Ezen információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi kezelést! A süngomba egy élelmiszer, rendszeres fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a vegyes táplálkozást.
A cikkben felhasznált források a PubMed-ben hozzáférhetők.