hirdetés

Partnereink

Öngyógyítás alternatív módszerekkel

hirdetés

Öngyógyítás alternatív módszerekkel

A 21. században már nem úri huncutság, ha alternatív módszerekkel kezeljük magunkat. Bizonyos egészségügyi problémák esetén valós segítséget kínálnak a szervezetünk öngyógyító mechanizmusát ösztönző eljárások.

Ám a kúrák bármilyen hatásosak is, nem helyettesítik a szakszerű orvosi ellátást, csak amellett, annak támogatására célszerű igénybe venni őket.

hirdetés

Aromaterápia

Eredete: Az „illatos” orvoslás eredete hatezer évnél is régebbre nyúlik vissza, egészen a fáraók Egyiptomáig. Az ókorban és a középkorban sebkezelésre, járványok megfékezésére is használták.

Elmélete: Kenőcsökkel, masszázzsal, párologtatással, inhalálással juttatják a szervezetbe a hatóanyagokat a bőrön, illetőleg a nyálkahártyán keresztül. Nagy előnye, hogy otthon is alkalmazható – elsősorban feszültségoldásra, migrén, megfázás, bőrbetegségek tüneteinek enyhítésére alkalmas.

Tipp: Kiváló nyugtató fürdőt készíthetünk, ha semleges habfürdőben vagy pár kanál tejben feloldunk 10-15 csepp tiszta levendula-, citromfű-, narancsvirág-illóolajat vagy ezek keverékét.

Bach-virágterápia

Eredete: Feltalálója dr. Edward Bach 20. századi angol orvos, aki a virágok megjelenését, formáját, lelőhelyét, fejlődését párhuzamba állította az ember jellegzetességeivel. Víz, konyak és a virágok felhasználásával 38 esszenciát készített.

Elmélete: A cseppek „rezgésterápiával” közvetítik az információt, amelynek révén visszaáll a szervezet egyensúlya. Szemléletének kiindulópontja, hogy a testi problémák oka a lélekben keresendő. A kezelés során a betegség okát próbálják megszüntetni a lélek harmonizálásával. Alkalmazása veszélytelen, mellékhatása nem ismert.

Tipp: Munkahelyi stressz esetén a Bach-virágterápiás dióesszencia hatására a szorongás oldható, valamint segíthet a megfelelő döntés meghozatalában is.

Agykontroll

Eredete: José Silva módszerét a második világháború után dolgozta ki. A mexikói származású texasi elektroműszerész agyhullámokat vizsgáló gépekkel is foglalkozott, ezért tudta, hogy a legerősebb agyi hullám az alfahullám. Lánya tanulását segítő kísérlete közben jött rá, hogy az agy gyorsabban és könnyebben megjegyzi azt, amit alfa-hullámban hall.

 

Elmélete: A test ellazult állapotában pozitív gondolatokat közvetítünk az agyunk felé. Ezzel a technikával az agy képességeit aktivizáljuk. A Harvard Egyetemen ma már kiegészítő orvosi tanszék működik, ahol az agykontroll elemeit is oktatják.

Tipp: Segít a káros szenvedélyektől való megszabadulásban, immunerősítő, stresszoldó hatása is ismert. Súlyos betegségek esetén azonban csak kiegészítő terápiaként használható.

Kineziológia

Eredete: Az 1960-as években egy amerikai csontkovács, George Goodheart dolgozta ki ezt a személyiségfejlesztő, egészségvédő, izomtesztelésen alapuló, speciális stresszkezelési eljárást.

Elmélete: Alapja, hogy fogantatás óta mindenre „emlékszik” a szervezet, és az elszenvedett traumák hatására megváltozik az izomtónus. Mivel az agy és az izmok szoros kapcsolatban állnak egymással, korrekcióval a negatív emlékek feloldhatók, semlegesíthetők. A kineziológus manuálisan teszteli a vázizomzatot, enyhe nyomással oldva az energiarendszerben lévő blokádot (biofeedback – visszacsatolás).

Tipp: Stresszoldó kineziológiai gyakorlatok könnyen elsajátíthatók. Rajzolj például a levegőbe fekvő nyolcast, az ujjadat kövesd a szemeddel úgy, hogy a fejed ne mozogjon. Ez segíti az agyféltekék működésének kiegyenlítődését.

Fitoterápia

Eredete: A gyógynövényekkel való gyógyítás a legrégebbi terápia. Az európai orvoslás alapjául is szolgáló műben Hippokratész több mint 200 gyógynövényt gyűjtött össze, amelyek jótékony hatásúak az egészségünkre. Hazánkban 1997-től államilag elismert, hivatalos szakképesítést adó egészségügyi szakma a fitoterapeuta.

Elmélete: A gyógynövények egyedi hatása különleges vegyi összetételükből ered. Sok szintetikusan előállított gyógyszer alapanyaga is gyógynövényi eredetű. A mai nyugati fitoterápia a modern orvoslás módszereit ötvözi a természetgyógyászattal. Holisztikus gyógymódként a test, lélek és a tudat egységére koncentrál.

Tipp: Tavaszi méregtelenítésre 4–6 hétig reggel éhgyomorra kortyolj el csalánból (vértisztító, vízhajtó) és diófalevélből (salaktalanító, májműködést serkentő) készült langyos teát.

Szöveg: nlcafe.hu

Kép: Getty Images

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Divat

Névnap 03.19.

Ma József, Bánk napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés