15 perces ételek az asztalra
hirdetés
Amikor nincs időnk főzni, mégis szeretnénk valami igazán finomat az asztalra tenni, akkor bizony jól jön néhány gyors recept. Most megismertetünk veled néhány igazán finom ételt.
Elsőnek vegyük is a mindenki által ismert bolognai spagetti receptjét. A spagettit a pizzához hasonlóan sok mindenből el lehet készíteni, a hűtő tartalmától függ. A bolognai spagettinél fél kiló spagettire lesz szükségünk, amennyiben 4 főre szeretnénk főzni, valamint az alábbi alapanyagokat kell előkészítsük: 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 közepes sárgarépa, kevés paradicsom vagy paradicsomlé, só, bors ízlés szerint, valamint 300 g darált hús (lehetőleg vegyesen sertésből és marhából). Ha a darált hús csak disznóhúsból van, és úgy látod, hogy igen csak zsíros, akkor forró vegetás vízben puhára áztathatsz egy maréknyi szója granulátumot, majd jól facsard ki.
hirdetés
Először is felteszünk a spagetti számára enyhén sós vizet főni. A forráspontot elérve belerakjuk a spagettit és a zacskón szereplő utasítások alapján puhárra főzzük (általában 8 percet szoktak meghagyni a csomagoláson). Eközben mi el is készíthetjük a bolognai mártást. Kevés olajon a felvágott hagymát és fokhagymát kicsit megpirítjuk, megpároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst (és szója granulátumot). Vegák számára is formálható a recept, a darált húst teljes egészében helyettesíteni lehet szója granulátummal. Ezzel egy időben az apróra reszelt répát is hozzátesszük, így az is megpárolódik, amíg a darált hús át nem sül és össze nem fő a hagymával. Persze kevés vizet tehetünk hozzá, ha nagyon ragadna az edény aljához. Közben felvághatjuk a paradicsomokat vagy felönthetjük a mártásunkat paradicsomlével. Várd meg, míg újra felrotyog, utána már kész is. minden tányér főtt spagettire egy-egy merőkanálnyi szószt tegyél, dekorációként jöhet egy-egy bazsalikomlevél és néhány olajbogyó.
Hagymás-répás rizottó hal rudakkal
A hal rudakat nem csak a gyerekek szeretik, hanem a felnőttek is. A rizottó pedig, amit ajánlok melléje nem csak hogy hamar elkészül, de színessé és különlegessé teszi a rizst. Fejenként 3 kanál rizst számoljunk, főzzük meg hideg sós vízben. Amíg a rizs fő, egy hagymát és egy répát kockázzunk fel (az sem baj, ha nem sikerült apróra vágni). Kevés olajon kezdjük el megpirítani a hagymát, tegyük hozzá a répát is, és kevés alaplével vagy vegetás vízzel öntsük fel, de csak 1-2 ujjnyi legyen. Viszonylag elég hamar árfő a hagyma és a répa, de kicsit ropogós marad, az sem baj. Botturmix vagy egyszerű turmixgéppel pépesítsük össze, majd sóval és borssal fűszerezve tegyük vissza a tűzre. A jól átfőtt rizst szűrjük le, ha nagyon ragad, akkor kicsit mossuk is át, majd az egészet borítsuk bele a pépes répa-hagyma alapunk edényébe. Kavarjuk jól el és hagyjuk, hogy a rizs átvegye az ízét. Mindezzel párhuzamosan, vagy a rizottó elkészültével süssük ki a hal rudakat, itt is felenként 4-5 rúddal érdemes számolni. Ha fennáll a veszélye, hogy sokan repetát kérnek, akkor inkább süssünk több hal rudat.
Nem szabad megfeledkeznünk vega családtagjainkról vagy vendégeinkről sem. Az enyhén narancssárga színű rizottó mellé palacsinta bundában kirántott gombafejeket is tálalhatunk, amihez valójában 1 tojás és 300 g liszt kell, valamint kevés só. Ezt kell vízzel palacsinta-tészta sűrűségűre és csomómentesre keverni. A gombafejeket előtte mossuk meg alaposan, szedjük ki a gombák szárát és enyhén sózzuk meg a kalapok lemezes részeit. Ezután már csak bele kell forgatni a palacsinta tésztába és rántott húshoz hasonló módon arany barnára sütni a gombákat.