Könnyű és puha túrógombóc
hirdetés
Ha jól készítjük el a masszát, akkor nem esik szét főzés közben, szépen egyben marad, ugyanakkor eszméletlenül puha és könnyű lesz!
A panko morzsát nem érdemes kihagyni, mert sokkal ropogósabb és finomabb, mint a hagyományos zsemlemorzsa. Az is fontos eleme a receptnek, hogy ne a boltban kapható félzsíros túrót használjuk hozzá, hanem az igazi, piacokon beszerezhető zsíros változatot. Ennek az állaga is más, nem morzsálódik, nem fűrészporos.
hirdetés
Hozzávalók:
A gombóchoz
80 g vaj
1 db tojás
3 db tojássárgája
2 ek porcukor
1 csipet só
1 késhegynyi sütőpor
500 g tehéntúró
6 dkg panko
A morzsához
2 ek vaj
5 dkg panko
Elkészítés:
A vajat robotgéppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan eldolgozzuk. A túrót finom szitán áttörjük, és hozzáadjuk a tojásokhoz, majd jól elkeverjük. Ezután kevés sóval, cukorral ízesítjük, és hozzáadjuk a sütőport is, aztán jöhet egy újabb keverés.
A pankot mozsárban vagy zacskóban egy sodrófával apróra törjük, és több részletben hozzáadjuk a túróhoz. 6 deka elég volt, de az a lényeg, hogy puha, de már formázható állagú legyen a massza.
Vizes kézzel gombócokat formázunk (ebből a mennyiségből kb. 18 db jön ki) a túróból, és kistányérra vagy tálcára pakoljuk őket, majd 20 percre a hűtőbe tesszük, hogy szépen megkeményedjenek.
A morzsához félretett vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és hozzáadjuk a kicsit áttört pankot (kb. 5 dkg). Közepes lángon folyamatosan kevergetve pirítjuk, és vigyázzunk, mert nagyon hamar elkezd barnulni, így hamar oda is kaphat, úgyhogy legyünk résen!
A hűtőben pihentetett gombócokat egyszer átgyúrjuk, hogy szép gömb alakú legyen, mert mérsékelten lobogó, sós vízbe tesszük. Miután feljött a gombóc a víz tetejére, utána még egy-két percig főzzük, majd kivesszük, és beledobjuk a pirított morzsába, és megforgatjuk benne, hogy teljesen bevonja.
Forrás: Nosalty