Különleges gasztroajándék
hirdetés
Csokoládét nem csak a becsomagolt, hagyományos formában adhatunk szeretteinknek. Ha dizájnjában és tálalásában is egyedi csokis ajándékot szeretnénk gyártani, készítsünk forró csoki alapot!
Nem csak a gyerekek, de a felnőttek is szeretik a csokoládét. A csoki boldoggá tesz, fejleszti a memóriát, ésatöbbi, ésatöbbi. Ami viszont roppant izgalmassá teheti a csokis ajándékot az, ha nem tábla csoki vagy bonbon formájában kapja az illető, hanem kis fakanál végén: meleg tejhez, forró kávéhoz, amiből csokis italkülönlegességet gyárthat.
hirdetés
Az alaprecept maga a felolvasztott csokit foglalja magába, de meg lehet nyugodtan bolondítani ánizzsal, fahéjjal, mandula-, rum- vagy egyéb aromával. Aki bátrabb, az a fehér csokit színezheti rózsaszínre, ízesítheti epersziruppal.
Szerezzünk be legalább 10-10 dkg fekete, tejes és fehér csokoládét. Szűkségünk lesz még kis muffin papírokra, valamint fa kiskanalakra, rosszabbik esetben fagyis fapálcikákra (helyettesíthető műanyag kanállal is, de ne a legolcsóbb fagyis kanalat válaszd, ha lehet). Díszítésnek jöhet egyszerű celofán, illetva valami nagyon szép szalag, valamint üdvözlőkártya.
A csokit külön kis fém tálakban, gőz fölött kell kiolvasztani. Én egyszerűbb módját választottam a csoki olvasztásnak, porcelán tálkákban a fűtőtestre téve hagytam megolvadni, majd egy kanállal szépen megkevertem őket. Elméletileg a muffin sütőbe rakott papírkosárkákba is tehető egy-egy kocka, majd meleg helyen hagyva engedheted, hogy magától szétolvadjon (maximum egy fogpiszkálóval megkavarod, elegyengeted a felszínét), de nem teszteltem, hogy ebben a formában kivitelezhető-e. Viszont szilikon muffin-formában papírkosár nélkül is eredményes lehet a csoki gyors megolvasztása, ez esetben javasolom, hogy amikor a sütőben befejezted mondjuk a tepsis csirke sütését, a még meleg sütőbe tedd be. De tényleg csak annyi időre, amíg a csokikockák meglágyulnak!
Ha a csoki belekerül a muffin formákba, kosárkákba (persze előtte szíved szerint ízesítheted), állíts mindegyikbe egy fa kiskanalat. Ha nincs, akkor jöhet fagyis pálcika vagy épp műanyag kanál, de ahogy azt fentebb is hangoztattam, válassz valami mutatósabbat az egyszerű fagyis kanalak helyett. Ha elborul, inkább várjunk kicsit, szerezze vissza az olvadt csoki valamennyi sűrűbb állagát, vagy tegyük be gyorsan néhány percre a fagyasztóba, és utána már biztosan stabilabban fog állni benne a fa kiskanál.
Ha megvannak a kanálra keményedett csokik, egyesével, vagy épp hármasával celofánba csomagolhatod. Tekerj rá szalagot, köss rá masnit, köss hozzá üdvözlőkártyát is. Az üdvözlő kártyában meghagyhatod a használati utasításokat is: pl. „2 dl forró tejben kavargasd addig, amíg a csoki el nem olvad.”
Annyira újdonság lesz és különleges ajándék a megajándékozott személy számára, hogy garantáltan első dolga az lesz, hogy elkészítse, megkóstolja a csokis italát. A gyerekeknél tuti siker lesz, így még arra is rá lehet őket venni, hogy tejet igyanak, a felnőtteknek pedig kulináris különlegesség lesz, amit a meleg kandalló és a karácsonyfa mellett, egy jó könyv olvasása mellett fogyaszthat el.
Ha te is kipróbáltad, oszd meg velünk élményeid, esetleg praktikáid, amivel másképp készítetted el ezt a remek gasztroajándékot.