Édes receptek ünnepi alkalmakra
hirdetés
Az ünnepi étkezések elengedhetetlen kellékei a desszertek, azaz a sütemények. A cukrászdából vásárolt sütik is finomak, de ha igazán el akarjuk kápráztatni a vendégeket, jobb saját kézbe venni a dolgokat. Nincs annál jobb érzés, mikor az általad készített süteményeket dicsérik és természetesen jó ízűen fogyasztják. Na meg persze adódhatnak olyan helyzetek is, amikor konkrétan faggathatnak majd egy-egy süti receptje miatt.
A családunkban például rendszeresen voltak ilyen szituációk, amikor is konkrétan egy fél szólt édesanyámról, meg persze a süti receptjéről. A továbbiakban pár olyan recepteket szeretnénk megosztani, amelyekkel biztosan nem tudsz melléfogni.
hirdetés
Az első nem más, mint a szalalkális szelet. Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 tojás, 15 dkg zsír, 5 dkg cukor, 2 dkg szalalkáli, másfél- kettő dl tej. A krémhez hozzávalók: 1 liter tej, 35 dkg cukor, 5 dkg kakaó, 1 csomag vaníliás cukor, 4 púpozott evőkanál finomliszt, 1 csomag vaníliás pudingport, 20 dkg margarin. A továbbiakban rátérünk az elkészítésre. Fél kiló lisztet, két egész tojást, 15 dkg zsírt és 5 dkg cukrot összeállítunk 2 dkg szalalkálival feloldott tejjel, amennyivel könnyen nyújtható tésztát kapunk. Négy cipót készítünk belőle és lapokra nyújtva, a tepsi hátán kisütjük, majd deszkára csúsztatjuk. A krémhez összekavarunk egy liter tejet, 35 dkg cukrot, 5 dkg kakaót, 1 vaníliás cukrot, 4 púpos evőkanál lisztet, 1 vaníliás pudingport és sűrűre főzzük. Ha már kihűlt, akkor hozzákeverünk 20 dkg margarint és megtöltjük vele a lapokat. Idővel a krém megpuhítja a tésztát. A tetejét végezetül lehet porcukorral beszórni, illetve ha gazdagabban akarjuk, tehetünk akár csokimázt is rá.
Egy az előbbihez picit hasonló sütemény az általunk választott hószelet. Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 10 dkg zsír, 2 dkg szalalkáli, 4 evőkanál kristálycukor, 2 tojás, nagyjából 2 deci langyos tej. A krémhez szükséges alapanyagok: 4 deci tej, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál gríz, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor. A lisztben morzsoljuk el a lisztet, majd adjuk hozzá a cukrot, a szalalkálit, a két tojást, majd a tejjel készítsünk rugalmas tésztát. Jól kigyúrjuk, és négy cipóra osztjuk. A cipókat téglalap alakúra nyújtjuk, valamint tepsi hátoldalán külön-külön világos lapokat sütünk. A töltelékhez felforraljuk a tejet a porcukorral és a vaníliacukorral, majd beleszórjuk a grízt, és folyamatosan keverés mellett sűrűsödésig főzzük, majd végül kihűtjük. Ezek után a margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt grízzel simára dolgozzuk. A tésztalapokat megtöltjük, a tetejét pedig porcukorral megtöltjük, és csak másnap szeleteljük fel.
A következő választottunk, nem más, mint a lagzi lajcsi. Rossz poén lenne, ha azt írnánk, hogy mulatós bulikra tökéletes, ezért hát nem is sütjük el. Hozzávalók: 3 evőkanál méz, 3 evőkanál kakaó, 3 tojás, 30 dkg porcukor, 8 dkg margarin, 60 dkg finomliszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna. A krémhez további hozzávalók: 8 deci tej, 2 csomag eper ízű pudingpor, 1 csomag vanília ízű pudingpor, 40 dkg margarin, 40 dkg porcukor. A csokimázhoz 20 dkg étcsokoládé, 1 deci étolaj. Elkészítés következik. A mézet, a kakaót és a tojást, valamint a porcukrot és a margarint gőz fölött 5 percig főzzük. A krém kihűlése után hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és összegyúrjuk. A tésztát négy részre osztjuk, kinyújtjuk és kisütjük a lapokat. A krémhez a pudingokat külön-külön megfőzzük. 40 dkg margarint, 40 dkg porcukorral habosra keverünk, egyharmad részét a vaníliás pudinghoz, kétharmad részét az epres pudinghoz keverjük. A lapokat úgy kenjük meg a krémmel, hogy középre kerüljön a vaníliás krém, a tetejét pedig vonjuk be csokimázzal vonjuk be.