hirdetés

Partnereink

Tojásos és sajtos fogások

hirdetés

Tojásos és sajtos fogások

Az, hogy miért eszünk, egyszerűen megmagyarázható: szükségünk van az elhasznált energia pótlására. Az étellel fehérjéket, szénhidrátot, zsírt, ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat és rostokat viszünk be a szervezetünkbe, ahol mindez energiává alakul, és minden, az élethez nélkülözhetetlen tápanyaggal ellát minket.

A kiegyensúlyozottság ezért mindennél fontosabb, különösen akkor, ha nem fogyasztunk húst. A vegetáriánus étkezés ugyanis semmiképpen nem jelenti a tápérték- és ásványianyag-háztartás egyensúlyának megbomlását, mert minden tápanyag tökéletesen pótolható növényekből, tejtermékekből, tojásból és halból. Néhány tojásos és sajtos fogást írunk le a következőkben:

hirdetés

Ázsiai palacsinta:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 tojás
  • 8 ek. szezámolaj
  • bors
  • 160 g liszt
  • 500 ml szóda
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó újhagyma
  • 1 darab friss gyömbér 12 cm-es
  • 200 g retek
  • 2 sárgarépa
  • 1-2 csilipaprika
  • 125 ml ázsiaileves-alap
  • 2 ek. szójaszósz
  • 3 ek. narancslé
  • 1 ek. citromlé őrölt koriander és kardamom
  • 1 csomó korianderzöld
  • 5 ek. földimogyoró-olaj a sütéshez

A tojásokat 4 ek. szezámolajjal. 1 csipet sóval és borssal, a liszttel és a szódával összekeverjük, majd kb. 20-25 percig állni hagyjuk. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, és felaprítjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, és apróra vágjuk. Az egészet a maradék szezámolajban hirtelen átsütjük. 3A retket és a sárgarépát megtisztítjuk, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A csilit megtisztítjuk, félbevágjuk, és kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk, végül a retek- és a sárgarépakockákkal együtt a többi zöldséghez adjuk, és rövid ideig pároljuk.

A zöldségkeveréket a levesalappal, a szójaszósszal, a narancs- és a citromlével felengedjük, majd a fűszerekkel ízesítjük, és kis lángon kb. 6-7 percig főzzük. A korianderzöldet megmossuk, lecsepegtetjük, Zj és apróra vágjuk, majd a zöldségkeverékhez adjuk. A tésztából egymás után a forró földimogyoró-olajban 10 vékony palacsintát sütünk. Mindegyik palacsintára egy kevés zöldségkeveréket helyezünk, majd feltekerjük. Ferdén felszeleteljük, tányérra helyezzük, és tálaljuk.

Sajtterrie padlizsánnal és paradicsommal:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g felszeletelt padlizsán
  • 5-7 ek. olívaolaj
  • bors
  • 300 g hámozott, felszeletelt paradicsom
  • 5 db olajban eltett szárított
  • paradicsom
  • 400 g olasz darabos
  • krémsajt pl. ricottal
  • 200 ml tejszín
  • 1 ek. balzsamecet
  • 1 1/2 tk. agar-agar (tengeri moszatból készült kocsonyásító anyag)
  • 100 ml zöldségalapié

A padlizsánszeletek mindkét oldalát 5-6 ek. olajban átsütjük, sózzuk, borsozzuk, és egy rácson lecsepegtetjük. A paradicsomot sózzuk, borsozzuk, a szárított paradicsomot apróra kockázzuk.

A krémsajtot és a tejszínt egyenletesre keverjük, ecettel, a maradék olajjal, sóval, borssal ízesítjük. Az agar-agart a zöldséglevessel egy fazékban összekeverjük, és 1-2 percig főzzük. Ezután a sajtkrémmel elkeverjük. Egy terrine-formát kibélelünk átlátszó fóliával, o és néhány padlizsánszeletet a forma aljára helyezünk. Felváltva sajtmasszát, paradicsomot, és padlizsánrétegeket rakunk egymásra, a tetejére padlizsán kerüljön. Lefedve 1 éjszakára a hűtőszekrénybe helyezzük.

Sajtos póréhagyma:

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 póréhagyma
  • 80 ml olívaolaj
  • 50 g vaj
  • vaj a sütőformához
  • 125 g liszt
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 3-4 tojás
  • 200 g tejföl
  • 300 g juhsajt
  • 125 g frissen őrölt gruyére sajt
  • 4 ek. frissen aprított petrezselyem
  • bors
  • fekete olívabogyó a díszítéshez

A hagymát meghámozzuk, és felkarikázzuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és alaposan megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. Az olajat és a vajat egy serpenyőben felhevítjük, és a hagymát, a póréhagymát alacsony hőfokon kb. 10 percig pároljuk. A serpenyőt levesszük a tűzhelyről, és a zöldséget hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő esetén 160 °C-ra előmelegítjük, egy levehető oldalú tortaformát vajjal kikenünk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és egy tálba helyezzük.

A tojást, a tejfölt, a juhsajtot és gruyére sajtot 2 ek. kivételével a lisztbe keverjük. A hagymákat, valamint a petrezselymet is belekeverjük. Jól átkeverjük, és sóval, borssal ízesítjük.

A sajtos masszát a formába helyezzük, és a maradék 2 ek. sajttal megszórjuk. A sütőben kb. 40 percig sütjük. Olívabogyóval díszítve, forrón tálaljuk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 05.06.

Ma Frida, Ivett napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés