Természetes szupererő (1.rész)
hirdetés
Napjainkban szinte mindennapos téma a táplálkozás, illetve az azzal kapcsolatos kérdések és úgyszólván rejtélyek, fortélyok. Nagyon sokan szeretnének például a táplálkozás által leadni pár plusz kilót, illetve egyre több embernek lesz nyilvánvaló, hogy nagyon fontos a helyes táplálkozás. Ez persze, arra készteti az embereket, hogy valamilyen szinten érdeklődnek a táplálékok iránt, illetve igyekeznek úgy változtatni, hogy az megfelelő legyen.
Igenám, de tisztában vagyunk azzal, hogy mit és hogyan lenne érdemes fogyasztanunk? Hát talán kezdünk valamit kapizsgálni, viszont még mindig szinte csak a sötétben tapogatózunk, ha a helyes táplálkozásról van szó. Ebben a cikkben azonban szeretnénk egy kis támpontot nyújtani.
hirdetés
„Örök téma, hogy a mindennapos táplálkozásban hogyan tudunk olyan természetes összetevőket felkutatni, amik megemelik testünk egészség és energiaszintjét. Szuperételnek általában azokat az élelmiszereket nevezzük, melyek antioxidáns, vagy vitamin és ásványi anyag tartalmukban kiemelkednek a többi közül, és mérhető az élettani hatásuk is. Nyilván minden zöldség és gyümölcs remek vitaminforrás és fogyasztásuk elengedhetetlen, de vannak olyan élelmiszerek, melyek ezek közül is kitűnnek. Ezek koncentráltan tartalmazzák azokat a forrásokat, melyekre egy egészséges emberi testnek szüksége van és amelyek sejtjeink egészség- és energiaszintjének megemelése révén kirobbanó erőt kölcsönöznek a mindennapjainkhoz. Beépítve ezeket táplálkozásunkba tudatunk és testünk frissebbé, elménk szikrázóbbá, lelkünk pedig kiegyensúlyozottabbá válik. Ilyen például a nyers kakaó, lucuma, chrolella és maca port, a goji bogyó és a chia mag is.”-közölte az arterego.hu munkatársa. Lényegében még a csapból is az folyik, hogy minél több zöldséget, illetve gyümölcsöt kell fogyasztani, ebben pedig semmi kivetnivaló nincs, hiszen tele van olyan anyagokkal, amelyek nagyon fontosak a szervezetnek. Ugyanakkor, ahogyan fentebb is olvashatjuk még megannyi olyan táplálék van, amelyek hasonlóan fontosak, mint a zöldség és gyümölcs páros, csak éppen nagyon sokan nincsenek ezzel tisztában.
„Nyers kakaó, chrolella, maca por, goji bogyó és chia mag. Néhány azon szuperételek közül, melyek egyre népszerűbbek azok körében, akik tudatos táplálkozással figyelnek oda egészségükre. Bár a „superfood” kifejezést már évek óta használja a külföldi és hazai táplálkozástudomány is, fontos felhívni rá a figyelmet, hogy önmagában egyik étel sem csodaszer, azonban egy kiegyensúlyozott étrend részeként ezek a szuperhozzávalók magasabb szintre tudják emelni a tudatos és egészséges táplálkozást. Ezek megismerésére indít egy remek programot a Napsugár Életház.”-tudtuk meg Kovacsik-Ozorai Szilviától, az arterego PR munkatársától. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy amennyiben változást szeretnénk, akkor nekünk is gyökeresen kell változtatni a táplálkozási szokásainkon, hiszen csak így lehet haszna. Például, hiába fogyasztunk egyik nap kevés zsíros ételt tudatosan vagy esetleg egyáltalán nem fogyasztunk zsíros ételt, ha már másnap azt tesszük és esetleg még bepótoljuk az előző napi kimaradást is. Egy másik remek példa pedig, ha x napon fogyasztunk gyümölcsöt, de a hét további napjaiban nem. Természetesen ez is sokkal több a semminél, viszont ahhoz, hogy egészségesebb életet tudjunk élni nagyobb változásokra van szükség. Fontos, hogy a mindennapi étkezésünk, táplálkozásunk szerves részét alkossák az egészséges ételek és az számítson a mindennapi főételnek, ne csak néha jusson eszünkbe, hogy jó volna valamilyen egészséges táplálékot is magunkhoz venni. A cikk második részében bővebben írunk a javasolt ételekről, azoknak a hatásairól, illetve a superfoodról.